Spännande På Ortviken

2021-05-02
Se där ja 🙂
"SCA tjänade före av- och nedskrivningar 1,36 miljarder kronor under första kvartalet, klart över de 1,28 miljarder som analytikerna i Infronts prognossammanställning trott.
Men vinstlyftet - 32 procent bättre än jämförelsekvartalet - bottnar främst i högre priser.
Knappt 4,2 miljarder i omsättning var visserligen 8 procent bättre än i fjol, men en bit under de 4,4 miljarder som analytikerna väntat sig.
SCA:s aktie handlades ned kraftigt på rapporten och stängde på minus 5,7 procent.
Ett skäl till oro är hur intäkterna ska orka bekosta alla pågående investeringar - ambitionen är nämligen att inte öka skuldsättningen ytterligare.
Enbart konverteringen av pappersbruket i Obbola utanför Umeå till att producera kraftliner kommer att sätta hård press på finansdirektör Toby Lawsons kassabok.
”Vi har väldigt stora utbetalningar i år, så det är en stor utmaning att kunna klara av att betala alla dem från det operativa kassaflödet. Obbola-projektet är 7,5 miljarder, och vi kommer att betala ut 3-4 miljarder i år”, säger han till Dagens industri.
Han säger sig dock vara ”speciellt nöjd” med hur det har gått under kvartalet, och uttrycker tillförsikt framåt.
”Vi har en nettoskuld ned mot 7 miljarder nu. Vi har hanterat de här strategiska investeringarna från eget kassaflöde, och det ser bra ut även i år.”
Kvartalet utmärktes också av att beslutet från augusti i fjol, att helt lägga ned tryckpapperstillverkningen utanför Sundsvall, nu blev verklighet. Den 25 februari drogs sladden ur till den sista maskinen i Ortviken.
Hur kändes det?
”Å ena sidan är det naturligtvis ingen rolig sak att göra, att friställa 800 personer. Jag har jobbat 30 år i bolaget så många känner man personligen, och man förstår och inser vad det innebär för människor som blir drabbade. Den positiva delen är att det var 100 procent rätt timing att kliva ur marknaden”, säger vd Ulf Larsson till Di.
800 jobb i papperstillverkningen försvinner, du pratade i höstas om ”väsentligt under 100 personer” i den omstöpta verksamheten. Har du mer insikt i hur framtiden ser ut?
”Det är ungefär 100 jobb just inom den delen. Sedan har du 100 till inom Renewcells verksamhet. Sedan är det ungefär 200 som vi har kunnat ge stiftelsepensioner och annat. Vi har en del som sugs upp av de stora industrisatsningarna som Northvolt och annat. Så här långt har det sett förvånansvärt positivt ut.”
Ulf Larsson antyder också att det kan hända annat på Ortviken än det redan ingångna avtalet med textilåtervinningsbolaget Renewcell.
”Vi har en industriplats som är fantastiskt spännande i och med att vi har en rejäl elmatning. Vi har en infrastruktur runt Ortviken som vi på ett eller annat sätt ska utnyttja”, säger han.
Kvartalets omsättning sänktes också av att den nu sålda byggmaterialgrossisten Wood Supply inte längre bidrar.
Varför sålde ni - boomen för sågade trävaror har ju varit rätt exceptionell?
”Det omsatte 1,4 miljarder, och har haft som snitt en EBITDA-nivå på kanske 25 miljoner. Det här är en tradingverksamhet, vi hade en väldigt liten del av försäljningen som kom från våra egna sågverk. För oss att sitta i England och samla på oss isoleringsmaterial, skivmaterial, vissa speciella hyvlade profiler - det är en ganska komplicerad logistisk utmaning som inte utfallet motiverar”, säger Ulf Larsson.
Det låter som att det var en ganska märklig verksamhet som inte riktigt passade in?
”Det var jag själv som startade det för 20 år sedan. Jag hade svårt att lämna, men nu är det gjort. Man lär sig allt något.”

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Norberg.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Engström.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram