" En promenad längs med fashionabla Strandvägen i Stockholm är en studie i svensk näringslivshistoria. Flera av de pampiga fastigheterna byggdes av sin tids techprofiler: träpatronerna. Ett exempel är Friedrich Bünsow, då en av Sveriges rikaste män, som 1886-1888 lät uppföra Bünsowska huset för de pengar han tjänat inom den snabbväxande virkesindustrin. I dag kostar en paradvåning här minst 50 Mkr.
Men den som år 2021 snabbt vill få ihop sådana summor är kanske inte skogsindustrin det mest självklara valet. På börsen är Stora Enso och SCA tillsammans värda 245 miljarder - mindre än exempelvis kasinokometen Evolution Gaming med över 300 miljarder kronor. För tre år sedan var samma företag värt 40 miljarder.
Av de dryga 30 svenska bolag som värderas till hundra miljarder kronor eller mer är fem: Spotify, Klarna, Evolution, Sinch och Embracer grundade 2005 eller senare.
Men när det gäller nationen Sveriges finanser är lukten från ett hundraårigt massabruk fortfarande synonymt med pengar. För att förstå varför bör man börja från grunden.
Att driva ett lands ekonomi och ett företag har inte mycket gemensamt. Utom på en viktig punkt: det är en fördel om det kommer in mer pengar än det rinner ut.
Inom makroekonomi kallas detta för bytesbalans - skillnaden mellan vad ett land producerar och säljer utomlands och vad som köps in utifrån.
Lite förenklat innebär stora underskott att ett land bygger upp allt större skulder till omvärlden och överskott att fordringarna istället ökar.
Krisländer som Grekland, Spanien och Italien är exempel på länder som haft stora underskott, medan Tyskland och Kina samlat på sig överskott och motsvarande mängd kapital. USA har enorma underskott men lever på dollarns status som världens favoritvaluta.
Särskilt för mindre länder kan det bli knivigt att vara skyldig för mycket pengar, något som Sverige fick känna på under 90-talskrisen. Sedan dess har Sverige haft stora överskott i handeln med andra länder även om nivån fallit något sedan finanskrisen. Under 2020 var bytesbalansen 259 miljarder enligt siffror från Statistiska Centralbyrån. Förutom överskott i handeln lever Sverige numera även gott på kapitalinkomster. Vid slutet av 2020 hade Sverige lånat ut netto 884 miljarder till utlandet.
Ett annat sätt att uttrycka det är att Sverige är ett rikt land. Förklaringen till denna rikedom? Tänk Friedrich Bünsow. Skogsvaror levererar nämligen den i särklass största nettoexporten till Sverige, 106 miljarder kronor under 2020. Andra exportgrenar är större men i det här sammanhanget är det nettot som är viktigt. Och där fortsätter skogsindustrin att leverera, trots att branschen genomgår en tuff omställning.
Mineraler drog in 47 miljarder netto ifjol, lika mycket som hela fordonsindustrin. Skog och malm svarade alltså för ett överskott på över 150 miljarder kronor, vilket kan jämföras med Sveriges samlade nettoexport på 195 miljarder.
Det sägs ofta att Sverige blivit en mer tjänsteinriktad ekonomi men den klassiska varuexporten är fortfarande helt dominerande. År 2000 stod den för 35 procent av BNP och exporten av tjänster för 8 procent, tjugo år senare var siffrorna 31 procent respektive 13 procent.
Även för sysselsättning och skatteintäkter står basnäringarna för betydande bidrag. Pappersindustrin sysselsätter 40 000 personer direkt och 75 000 indirekt enligt organisationen Skogsindustrierna.
Norrlandsjättarna SSAB, LKAB, SCA och Boliden har totalt 17.800 anställda i Sverige. Särskilt de höglönsamma Boliden och LKAB står också för stora intäkter för staten i form av företagsskatt, totalt drygt 8 miljarder på två år, enligt årsredovisningarna. Kontrasten är stor med Evolution Gaming som har 31 anställda i Sverige och betalade 9 miljoner i svensk inkomstskatt förra året.
LKAB har också levererat 18 miljarder i utdelning till staten bara de senaste fyra åren.
Framförallt Norrbotten sticker också ut när det gäller både värdeskapande per person och ekonomiskt tillväxt. Mätt som så kallad bruttoregionalprodukt per invånare är länet slaget endast av Stockholm. Tillväxten de senaste tjugo åren är den tredje högsta i landet. Arbetslösheten är lägre än i huvudstaden.
Alla nya bolag inom techsektorn är förstås väldigt viktiga - företag som Spotify, Embracer och Klarna har tillsammans tusentals högavlönade anställda vilket genererar stora skatteintäkter och även bidrar till att locka kapital till Sverige. Minecraft-skaparen Mojang AB, numera ägt av Microsoft, är en av landets största skattebetalare enligt en sammanställning från Skatteverket.
Tillväxtkurvan i dessa branscher pekar också rakt uppåt. Antalet svenskar som arbetar med att utveckla dataspel var över 9.000 år 2019, enligt organisationen Dataspelbranschen. Men i det ofta Stockholmsfixerade näringslivet kan det vara värt att påminna om att teknikundret gynnats av saker som bra BNP-utveckling, välskötta statsfinanser och gratis universitet. Något som i sin tur varit möjligt tack vare icke obetydliga kassaflöden som producerats hundra mil från Stureplan - i Norrlands skogar och gruvor.
I en rad artiklar har Di speglat den investeringsboom som nu pågår i Norrland - med satsningar på alltifrån fossilfri stålproduktion till batteritillverkning och nya pappersmaskiner. Över 1.000 tusen miljarder ska plöjas ned, varav 700 miljarder kronor i Norrbotten. Glesbygd har blivit hetbygd. Politiker i Stockholm beskriver Norrland som en framtidsregion som ska dra Sverige. Tänkbar reaktion från en genomsnittlig Luleå-bo: berätta något mer jag redan visste. "
di.se
Norrlands guld spelar en nyckelroll när den nya ekonomins jättar tar över