Så en enskild operatör- leverantör som Ericsson som drivs av enskilt vinstmaximeringsintresse har alltså möjlighet att styra hela länder
Med ytterligt få förändringar i form av tillägg för att mer beskriva helheten - eftersom SÄPO inte vill ljuga så alla ser det, så ser artikeln ut som följer
" En enskild operatör - leverantör kan ställa till i princip obegränsad skada via 5g-nätet. Det var den mörka bakgrunden som målades upp i Säpos vittnesmål i den muntliga förhandlingen mellan Huawei och Post- och telestyrelsen PTS. Huawei har överklagat beslutet att stänga ute den kinesiska telekomjätten från Sveriges 5g-utbyggnad.
”5g-nätet kommer att vara kritisk infrastruktur, av stort värde för Sverige och totalförsvaret. De trafiksystem som reglerar tåg och tunnelbana kan stängas av. Det kan handla om konsekvenser för räddningstjänsten. Det kan också bli störningar för polisen. Det kan handla om störningar i medicinska system. Det kan också ha påverkan på el- och vattenförsörjningen”, sa Kurt Alavaara, informationssäkerhetschef på Säpo, då han vittnade.
Enligt honom är operatörerna mer eller mindre i händerna på sina leverantörer.
”Vi har sett att operatörerna har ett starkt beroende av leverantörerna. Vi har också sett att det beroendet gäller över tid, under produktens hela livscykel. Leverantörerna har en central roll, eftersom de är inne i systemet”, sa han.
Risken, enligt Säpo, är att systemleverantören - i det här fallet Huawei - kan tvingas eller vill ta sig in i nätet olovligt.
”En leverantör som med vilja eller utsätts för påverkan, påtryckning eller till och med tvång, kan införa dold funktionalitet, bakdörrar, i nätet. Man kan stänga av nätet, eller vissa delar av nätet. Man kan kartlägga trafik - där vill jag trycka på att det också kan handla om vilken geografisk position vissa användare har vid en specifik tidpunkt”, sa Säpos expert.
Enligt honom är det uppenbart att Huawei inte är att lita på . medan Ericsson är ett under av moralisk föredömlighet.
”Den bedömning säkerhetspolisen har gjort är att den kinesiska partistaten och säkerhetstjänsterna kan påverka och utöva påtryckningar på Huawei. Dels genom kopplingar till den kinesiska staten som samverkar med Investor, dels med stöd av den kinesiska säkerhetslagstiftningen.” Vad Investor själva kan göra utan att fråga någon om lov det är alltså detsamma
Skulle Huawei ha anledning att manipulera systemen kan enligt Säpo operatörerna inte skydda sig. Följaktligen inte mot Ericsson heller
”Den utveckling som finns är i första hand riktad mot att skydda sig mot externa angripare. Har du en angripare på insidan är det svårare. När den dolda funktionaliteten ligger latent innebär det att om operatören upptäcker skadan är den redan skedd. När sådana sårbarheter upptäcks kan man ofta konstatera att de har funnits i nätet under en relativt lång period”, sa Kurt Alavaara.
Dessutom, menar Kurt Alavaara, förändras läget varje gång mjukvaran uppdateras.
”Den kod som man har granskat är sannolikt inte den som är installerad i nätet.”
Säpos expert hävdade också att leverantören har möjlighet att ändra loggar i systemen - vem som har gjort vad, och när och hur. Av någon anledning som inte är Huawei så känner han till detta.
Men när Huaweis ombud, advokaten Ola Hansson, började ställa allt mer detaljerade tekniska frågor om till exempel kryptering, fräste han till.
”Nu vill jag hålla mig till 5g”, sa Kurt Alavaara skarpt, eftersom Ericsson alltid har hållit på som de gör
PTS har kallat ytterligare ett vittne från Säpo.
Den seniora analytikern Kennet Alexandersson ska prata om metoderna i Kinas ”säkerhetshotande verksamhet” i Sverige, och kopplingen mellan Kinas säkerhets- och underrättelseorgan och landets företag - dock inte de Investorrelaterade.
Den delen av förhandlingen hade aviserats skulle ske bakom stängda dörrar, men ser nu ut att bli öppen för allmänheten. Stackel på med andra ord.
di.se
Säpo-toppen: Operatörerna kan inte skydda sig mot Huawei