Komedi i valstakt och ingenting annat.
Utan någon som helst hänsyn till att betalningsmedlet utgörs av räntebelastade skulder - med vad detta för med sig på sikt för ekonomin - så kommer då en litania på ekonomiprosa som definitivt har passerat sitt bäst före datum.
Ja, det är faktiskt så dumt att det luktar folkbildning lång väg....
" Trots de senaste dagarnas nedgång har Stockholmsbörsen haft en exceptionell utveckling sedan coronakraschen i fjol. Från botten i mars har breda index rusat mer än 90 procent, inklusive utdelningar.
Nu varnar Coelis allokeringschef Erik Lundkvist för att festen riskerar att sluta i en spräckt bubbla och ett kraftigt börsfall.
”Det finns en stark grogrund för en tillgångsbubbla. Alla pusselbitar för en spekulationsbubbla finns där”, säger han.
Sedan coronakraschen har ekonomin och börserna eldats på av enorma finanspolitiska krispaket. Det har gjort att hushållen på global basis har sparat 5.400 miljarder dollar, motsvarande mer än 45.000 miljarder kronor, sedan pandemin utbröt, enligt en artikel i Financial Times.
För första gången någonsin har hushållen mer pengar i en kris än före, vilket har lett till historiska höga inflöden på börsen.
”Det är inte normalt att börsen går upp tretton månader i rad. Men i och med den stora mängden kapital hos hushållen har dippmentaliteten slagit till så snabbt att börsen inte har tillåtits att korrigera”, säger Erik Lundkvist och pekar på den uppmärksammade kollapsen i investeringsbolaget Archegos Capital vars våghalsiga positioner har orsakat mångmiljardförluster hos en rad internationella storbanker.
”Normalt sett ska en sådan totalt oväntad och publik händelse vara en katalysator för en sättning på marknaderna. Men på grund av hushållens enorma förmögenhet har det inte hänt”, fortsätter han.
De gigantiska stimulanserna i USA gör också att den amerikanska ekonomin beräknas ha återhämtat sig efter pandemin redan runt årsskiftet. Den stora risken för en bubbla ligger i hur centralbankerna, i synnerhet då amerikanska Fed, agerar på utvecklingen, enligt Erik Lundkvist.
Medan Fed envist har hållit fast i att den avser att höja räntan först 2024 prisar marknaden nu in fyra räntehöjningar fram tills dess, med den första redan i slutet av 2022, enligt Erik Lundkvist.
Därmed har Fed grävt ned sig i motsatt skyttegrav jämfört med förra konjunkturcykeln då centralbanken var betydligt mer hökaktig än marknaden.
”Fed har målat in sig i ett hörn och om man inte kryper till korset är risken överhängande för en spekulationsbubbla. Det normala som händer när man närmar sig full kapacitet i ekonomin är att centralbanken börjar förbereda marknaden för räntehöjningar. Då borde Fed börja prata höjningar i höst men Fed fokuserar inte alls på tillgångspriser utan bara på att nå full sysselsättning och att hållbart nå en inflation på 2 procent”, säger Erik Lundkvist.
Det saknas inte heller tecken på att vi redan befinner oss i en finansiell bubbla, enligt Erik Lundkvist som pekar på småspararhysterin i dataspelsbutikskedjan Gamestop tidigare i år och rusningarna i kryptovalutor som bitcoin. En spekulationsbubbla som redan har brustit är den i förnybara aktier som rusade på börsen i fjol innan sektorn kollapsade tidigare i år, anser Erik Lundkvist.
”Gemensamt för bubblor är att de ofta uppstår i tillgångar som är svåra att värdera och att det inte är så enkelt att det är ett tillgångsslag som går rakt upp. Bubblor roterar mellan olika teman och tillgångsslag och med väldigt stora svängningar innan det spricker”, säger Erik Lundkvist.
Risken är att aktiemarknaden inom ett till två år har sprungit in i en it-krasch version 2.0, enligt Erik Lundkvist.
”Ju längre en spekulationsbubbla pågår desto smalare blir uppgången eftersom riskerna och osäkerheterna ökar. Med tiden säljer man av mer osäkra tillgångar och går till något som är mindre riskfyllt. Det är därför sannolikt att man landar i de gigantiska amerikanska teknikbolagen. Det är bolag med framtiden för sig och väldigt stora vinster redan idag”, säger han.
Vad skulle få en eventuell bubbla att spricka?
”När Fed inser sitt misstag och tvingas börja arbeta ikapp med räntehöjningar kan festen vara över.”
Det är dock högst osannolikt att Fed höjer räntan i närtid så det finns fortfarande pengar att tjäna på börsen, enligt Erik Lundkvist. Uppgångarna kommer inte att vara lika stora som de senaste tretton månaderna men börsen står högre vid årsskiftet, enligt allokeringschefen.
”Vi går in i en period som är svårare för investerare. Det är stor risk för större sättningar och korrigeringar under våren och sommaren. Det viktigaste i det här läget är att våga vara fullinvesterad i aktier och inte sälja när det kommer korrektioner. Man ska snarare köpa dippen”, säger han.
Erik Lundkvist har tidigare uppmanat investerare att spela på sektorrotationen från tillväxt till värde och cykliskt. Men den rotationen har redan toppat, menar han nu.
”Räntemarknaden har lugnat sig så nu är det mer balans mellan värde och tillväxt. Det är mer traditionell stockpicking, att välja rätt aktier, framöver”, säger han.
Men det finns mer hämta i återhämtningsrallyt, enligt Erik Lundkvist som ser fortsatt köpläge i halvledarproducenten Intel och jordbruksmaskintillverkaren Deere.
”Intel gynnas av strukturellt ökande efterfrågan och bolaget utökar sin produktion vilket medför att de utöver att förse sin egen verksamhet med halvledare kommer börja sälja till andra aktörer. Och trots att Deere har stigit drygt 40 procent i år ser vi fortsatt stor potential i bolaget som gynnas både av försäljning till byggindustrin och jordbruk”, säger han.
I Sverige är det istället skogsbolaget Stora Enso som lockar som på tisdagen meddelade att man lägger ned sina bruk i Borlänge och finska Kemi.
”Stora Enso gynnas av stigande massapriser och stark efterfrågan på pappersförpackningar och har möjligheter till strukturaffärer inom finpapper”, säger Erik Lundkvist.
Den som vill spela långsiktigt på bubbelscenariot bör titta på just amerikanska teknikjättar som borde stå inför den längsta uppgången. Där ser Erik Lundkvist köpläge i Microsoft.
”Bolaget är ledande inom molntjänster, bolaget gynnas av den ökade digitaliseringstrend som pandemin har fört med sig, men det är också ett kvalitetsbolag som har hög potential långsiktigt”, säger han."