" Det på förhand givna dramat inför Ericssons rapport var konsekvenserna av avtalsstriden kring patent- och licensavtal med sydkoreanska hemelektronikgiganten Samsung. Vd Börje Ekholm flaggade redan i höstas för att viktiga avtal skulle komma att omförhandlas och att Ericsson skulle försöka ”maximera nuvärdet” av patentportföljen, vilket kunde resultera i ”fördröjning av delar av patent- och licensintäkterna” under 2021 och 2022.
Sedan dess har förhandlingarna övergått i full konflikt med stämningar fram och tillbaka vid patentdomstolar i en rad länder. Patent- och licensintäkternas höglönsamma karaktär ger intjäning och marginaler materiell draghjälp och kan maskera en i övrigt haltande verksamhet.
Nu haltar bevisligen inte Ericsson. Trots att dessa höglönsamma intäkter minskar från 2,5 till 0,8 miljarder kronor presterar Ericsson ett starkt rörelseresultat drivet av stark bruttomarginalutveckling.
Rörelseförlusten i problemområdet Digital Services var visserligen klart större än väntat, men det kompenserades av att kärnaffären Networks utvecklades väsentligt bättre än väntat. Så även om Digital Services rörelseförlust på 1,5 miljarder kronor var sämre än vad den största pessimisten räknat med enligt Infronts sammanställning, mer än kompenserades det av att Networks rörelsevinst på 7,2 miljarder kronor var 1,2 miljarder kronor bättre än väntat. Affärsområdets bruttomarginal stärktes 1,4 procentenheter jämfört med samma period i fjol till 46 procent.
Ekholm: Fortsätter stärka vår position på 5G-marknaden.Ericssons vd Börje Ekholm kommenterar utfallet i första kvartalet.
Det är rätt del av Ericsson som fortsätter att övertyga och på rullande tolv månader har koncernen nu en bruttomarginal på 41,2 procent. I vanlig ordning håller bolaget förväntningarna i strama tyglar när de pekar på att bruttomarginalen kommer att hållas tillbaka av stora nätverksutrullningar under andra kvartalet.
Försäljningen var sämre än väntat enligt Infronts sammanställning, men den underliggande organiska tillväxten var 10 procent – och 14 procent exklusive patentintäkterna. Ericsson meddelar att bolaget hittills kunnat hantera den globala bristen på halvledare utan att kundleveranserna har påverkats. Temat kommer att hänga kvar som en riskfaktor för kommande kvartal.
När Börje Ekholm tog över Ericsson för drygt fyra år sedan sågs han som en temporär nödlösning. En tidigare investmentbolagschef, som enligt nidbilden varit mer intresserad av att steppa runt i färggranna skor och räkna sina egna bonuspengar än att försöka skriva in sig i historieböckerna som en framgångsrik företagsledare och aktieägarnas bäste vän.
Nu finns det ingen motsättning mellan extravaganta skodon och värdeskapande. Ericssons utveckling sedan bruttomarginallyftet i första kvartalet 2018 talar för sig själv och Börje Ekholm är på god väg att skriva in sig i historieböckerna som en ny Sune Carlsson – industrimannen som efter en lång karriär på ABB moderniserade SKF och senare ledde styrelsen i det som i dag är börsens mest väl ansedda storbolag: Atlas Copco."
BTW...för drygt fyra år sedan....
di.se
Ingenting verkar kunna stoppa Börje Ekholms Ericsson
Ericsson visar att nätverksutrustningsbolaget inte bara står stadigt trots decimerade patent- och licensintäkter, utan att bolaget även kan frodas. Intrycket att ingenting kan stoppa Börje Ekholms Ericsson blir allt mer övertygande.