Jaså det måste finnas en anledning att avlyssna, men det var väl trevligt
Så att avlyssna utan anledning för att sedan använda avlyssningens innehåll för att trakassera och fälla för småbrott, kommer alltså inte att bli lagligt.... som till exempel gällande de som inte tycker som Stockholmsbyråkraterna gör...
"Encrochat är ett verktyg för krypterad kommunikation skapat av ett nederländskt företag med samma namn.
I den stora rättegången mot ett 30-tal personer i Vårbynätverket som inleddes på tisdagen är Encrochat-bevisningen åklagarens starkaste kort. Även på andra håll i landet pågår rättsprocesser där polisens förundersökningar är baserade på avlyssning av Encrochat och bevisöverföring från Frankrike till Sverige.
Inrikesminister Mikael Damberg (S) har kallat hemlig dataavläsning för ”en game changer i kampen mot gängen” och kopplat det till Encrochat i ett inlägg på Facebook.
I en debattartikel i DN nyligen har Sveriges högsta polischefer – rikspolischefen Anders Thornberg och ställföreträdarna Mats Löfving och Johan Olsson – förklarat det minskade antalet skjutningar och sprängningar under 2021 med Encrochat:
”Vår bedömning är att en viktig bidragande orsak till nedgången beror på att svensk polis har kunnat arbeta betydligt mer offensivt mot styrande kriminella, efter framgångarna med krypteringsnätverket Encrochat.”
Samtidigt har Encrochat-bevisningen i utredningen mot Vårbynätverket och andra kriminella gäng inget med svensk lagstiftning att göra. Sådan bevisning kan tas fram i exempelvis Frankrike, Tyskland och Storbritannien, men inte i Sverige.
I EU-kommissionens rapport ”Legal frameworks for hacking by law enforcement” – fritt översatt, ett ramverk för rättsvårdande myndigheters möjligheter att hacka krypterad information – redovisas lagstödet i olika länder. I Frankrike infördes en lag som möjliggjorde Encrochat-operationen 2016, enligt rapporten.
I Sverige har frågan om hemlig dataavläsning utretts i omgångar med start under alliansregeringens tid. 2016 tillsatte S-MP-regeringen en ny utredning.
Motiveringen var att polisen hade hamnat på efterkälken när kriminella utvecklade nya metoder att kommunicera: ”Informationen som ska avlyssnas, övervakas eller beslagtas är ofta krypterad. De brottsbekämpande myndigheterna har ingen faktisk möjlighet att bryta eller kringgå sådan kryptering”, skrev regeringen då.
Den 1 april 2020, ungefär samtidigt som den franska polisen knäckte Encrochat-kommunikationen, infördes den nya lagen om hemlig dataavläsning (2020:62). I begränsad omfattning blev det tillåtet att avlyssna krypterad kommunikation och använda kameraövervakning och rumsavlyssning.
Lagstiftningen är tidsbegränsad till fem år. För att metoderna ska få användas krävs en brottsmisstanke som kan ge två års fängelse, rumsavlyssning kräver fyra år, och att åklagare ansöker om tillstånd som beviljas i domstol.
Avlyssning i förebyggande syfte, som under Encrochat, är inte tillåtet. Undantaget är enbart ett antal specialfall enligt den så kallade Preventivlagen (2007:979 ”om åtgärder för att förhindra vissa särskilt allvarliga brott”) och då rör det sig om risk för bland annat sabotage, högförräderi, krigsanstiftan, grovt spioneri och terroristbrott.
I oktober 2020 tillsatte regeringen ytterligare en utredning om ”utökade möjligheter att använda hemliga tvångsmedel”. Uppdraget ska redovisas i april 2022, sex år efter att den förra utredningen tillsattes.
Enligt direktiven ska utredaren ta ställning till om flera olika brottsmisstankar tillsammans ska utgöra grund för avlyssning och om åklagare ska kunna utfärda tillfälliga tillstånd avvaktan på domstolsbeslut. Förslag om avlyssning i förebyggande syfte, som i Encrochat-fallet, ska inte utredas enligt direktiven. Därmed blir heller ingen lagstiftning med den innebörden.
– Uppdraget är att titta på hemliga tvångsmedel när det finns en misstanke om brott. Det kan inte jämföras med Encrochat, säger en person med insyn.
I samband med Encrochat avlyssnades totalt 60 000 användarkonton, varav 800 med anknytning till Sverige. Enligt inrikesminister Mikael Damberg har samarbetet mellan svensk och europeisk polis växlats upp och ”det är positivt när det levererar resultat”. Han ser fram mot att den pågående utredningen avslutas.
– Den utredning som snart överlämnas tar sikte på att göra det möjligt att avlyssna och övervaka misstänkta i fler fall än vad som i dag är möjligt, säger Damberg till SvD."
svd.se
Hyllad avlyssning stoppas i Sverige – trots framgång | SvD