På temat nu börjar det bli uppenbar humor

munblöje-entusiasterna lär ju jubla i högan sky

Hur var det nu med det där Exportförbudet

På torsdagen meddelade socialminister Lena Hallengren att Sverige inte kommer att kunna nå målet om att vaccinera hela den vuxna befolkningen före midsommar.
Nu är det istället i mitten av augusti som alla över 18 år ska vara vaccinerade.
Men trots att vaccineringen försenats på hemmaplan, smider regeringen redan planer på att ge bort vaccin till andra länder.
Biståndsminister Per Olsson Fridh anser att Sverige bör avstå vaccin till förmån för andra länders riskgrupper, när vi vaccinerat våra egna riskgrupper.
Vaccin kan alltså skänkas bort innan Sverige nått målet om att hela den vuxna befolkningen ska vara vaccinerad till sensommaren.
”Det är viktigare att vi vaccinerar i hela världen, än att vi vaccinerar klart hela befolkningar i några delar av världen. Vi måste säkra en global fördelning av vaccin innan vi har vaccinerat klart själva”, säger Per Olsson Fridh.
Den svenska regeringen arbetar inom EU för att medlemsländer ska avstå doser till förmån för fattigare länder utanför de europeiska gränserna. Det visar flera rapporter från EU-samtalen i Bryssel, som Di tagit del av.
Detta bekräftas av Per Olsson Fridh.
”Vi måste vara öppna för att avstå doser och den diskussionen måste vi ta i EU-sammanhang”, säger Per Olsson Fridh.
Världens länder kämpar just nu för att få tag i så många vaccindoser som bara är möjligt.
Men i kampens natur ligger att det finns vinnare och förlorare.
Stormakter med politiska och ekonomiska muskler, såsom EU och USA, får ses som vinnare eftersom man säkrat vacciner, om än försenade sådana.
Bland förlorarna finns de fattiga nationer som inte ingår i större upphandlingar. Vaccineringskön inrättas efter plånbokens storlek.
Sverige skrev tillsammans med över 170 länder i förra veckan under en FN-resolution om vikten av global tillgång till vaccin mot covid-19.
Sverige har också ökat sitt bidrag till det globala vaccinsamarbetet Covax med 200 miljoner kronor.
Det är genom Covax den svenska regeringen vill att EU ska skänka vaccin, när det är möjligt.
”Ska vi stoppa spridningen av pandemin, måste vaccinationstakten öka i våra länder men också i resten av världen och det måste ske parallellt. Man kan inte vänta med att vaccinera resten av världen tills EU är färdigvaccinerat. Då kvarstår risken att viruset sprider sig, muterar och blir mer ohanterligt”, säger biståndsminister Per Olsson Fridh.
I vad som ser ut att vara ett försök att tvätta byken från det faktum att Sveriges hamnat före många andra länder i vaccinkön, talar den svenska regeringen gärna offentligt om sina internationella insatser för fördelning av vacciner till fattiga länder.
Di har tagit del av korrespondens mellan regeringskansliet och svenska ambassader där utrikesdepartementets kommunikationsavdelning efterfrågar exempel på leveranser av vaccin till behövande länder utanför EU.
”Vi tar gärna emot positiva exempel på tex (sic) vaccin-leveranser som levereras genom Covax, eller andra berättelser med koppling till SE:s bilaterala eller multi-stöd”, står det i korrespondensen.
Bortom pr-kampanjerna har dock den rödgröna regeringen tvingats ta ställning till länder som bett direkt om vacciner.
Enligt dokument från UD har Sverige fått två vädjanden om hjälp för att få tag i vacciner från Palestina och Ukraina.
Det har prövat den svenska solidariteten.
Ukrainas utrikesminister Dmytro Kuleba har bett Sveriges regering om vaccin i ett brev som skickades till svenska regeringen i februari i år. Bland annat pekar utrikesministern på det svåra läget i landets östra delar som invaderats av ryska separatister.
I brevet från Palestinas regering beskriver utrikesminister Riad Malki situationen i Palestina som mycket svår och nämner de tusentals dödsfall landet haft till följd av pandemin. Därefter ber ministern om ett par hundra tusen vaccindoser som kan gå till landets mest utsatta: äldre personer och sjukvårdspersonal.
Utrikesminister Ann Linde (S) svarar att Sverige inte kan donera några doser eftersom man är en del av EU-upphandlingen. Hon nämner de pengar Sverige gett till Covax och hänvisar därefter den palestinska ministern till EU-kommissionen.
Desto hjälpsammare har Sverige varit med grannen Norge, som fått tag i vaccin via Sverige genom den gemensamma EU-upphandlingen.
Och exempel på EU-länder som hjälper länder utanför unionen finns. I slutet av februari donerade Rumänien Astra Zenecas vaccin till Moldavien.
Biståndsminister Per Olsson Fridh försvarar den svenska hållningen.
”Alla länder behöver mer vaccin och vi måste se till att få ut mer vaccin till fler länder på ett rättvist, effektivt och solidariskt sätt. Då är Covax det bästa alternativet. Skulle vi vid sidan av Covax också springa i enskilda spår, då skulle vi utarma kraften i den gemensamma ansträngningen i Covax och det skulle ingen tjäna på”, säger han.
Hur tror du att ett sådant svar ser ut i Ukrainas ögon, ett land som står långt bak i vaccinkön?
”Det är klart att Ukraina, eller vilket annat land som helst som känner att de snabbt skulle vilja ha mer vaccin, gärna ser att de får det också i sidospår. Alla regeringar har att se till sin befolkning och sitt hälsoläge. Men jag tror att Ukraina ser värdet i att vi gemensamt i världen löser detta i solidaritet.”