Möjlig Ekonomisk Påsksmällare

2021-03-31
Vi skall nog inte helt utesluta att detta blir en påsksmällare....
" Japans största bank, Mitsubishi UFJ Financial Group, föll 3 procent på Tokyobörsen på onsdagen efter att ha varnat för en potentiell miljardförlust kopplad till en icke namngiven amerikansk kund. Bedömare drog snabbt koppling till den New York-baserade hedgefonden Archegos Capital vars kollaps sänt chockvågor över finansvärlden de senaste dagarna.
”Dominobrickorna har börjat falla”, säger Stephen Innes, strategichef på Axi Trader i Bangkok, till Di.
”Men jag tror det kommer blåsa över rätt snart.”
Det var i fredags som flera stora internationella banker, med Goldman Sachs och Morgan Stanley i spetsen, började dumpa innehav kopplade till Archegos Capital, ett fondbolag kontrollerad av finansmannen Bill Hwang. Försäljningarna inleddes efter uppgifter om att Archegos belåningsgrad hade blivit ohållbar. På måndagen tvångslikviderades flera stora poster ur Archegos portfölj.
Mitsubishi UFJ Financial Group varnade för möjliga förluster på motsvarande 2,6 miljarder kronor kopplade till den amerikanska kunden, men la samtidigt till att beloppen kan komma att förändras ”beroende på avvecklingen av transaktionerna och marknadsprisfluktuationer”, enligt ett pressmeddelande.
Tidigare i veckan varnade Japans största investmentbank Nomura för förluster på över 17 miljarder kronor, och schweiziska Credit Suisse för ”avsevärda” förluster, också de troligen kopplade till Archegos. Credit Suisse föll 14 procent i måndagshandeln medan Nomura tappade 16 procent. Båda har fortsatt dala under veckan. Mitsubishi UFJ Financial Group är ned drygt 6 procent sedan fredagens slutkurs.
Flera analytiker säger nu att osäkerheten kring skandalen är stor och att det i dagsläget är svårt att bedöma dess potentiella omfattning.
”Åsikterna går isär huruvida detta är ett problem isolerat till bara en hedgefond, och de som varnar för ytterligare förluster. Det är begripligt att investerare vill minska exponering mot finansaktier”, säger Ayako Sera, marknadsstrateg vid Sumitomo Mitsui Trust Bank i Tokyo, till Reuters.
Investmentbanken JP Morgan varnade på onsdagen för att Archegoshärvan kan komma att leda till totalt förluster på totalt 87 miljarder kronor för inblandade banker och mäklare. Det är betydligt högre än deras prognos häromdagen där de räknade med förluster på 17 – 44 miljarder kronor.
”Vi är förbryllade över att Credit Suisse och Nomura ännu inte lyckats avyttra sina positioner”, skriver JP Morgans analytiker Kian Abouhossein.
Finansövervakningsmyndigheter i USA och länder i Europa har nu inlett undersökningar om huruvida storbankerna agerade oansvarigt i och med fredagens panikförsäljningar.
Bill Hwang hade bjudit in flera av de stora bankerna på torsdagen för att komma överens om avveckling av marknadspositioner på ett ordnat sätt. I stället förvandlades situationen till ett ”chicken race”. De banker som inte agerade tillräckligt snabbt, som Nomura och Credit Suisse, blev sittande med ”Svarte Petter”, vilket nu kan leda till betydande förluster, vilket Di tidigare skrivit. En ordnad avveckling hade kunnat begränsa fallet och förlusterna, enligt bedömare.
Analytiker vid Goldman Sachs nedgraderade på tisdagen Nomura på grund av de troliga förlusterna, samt frågetecken kring bankens riskhantering."

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Engström.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Engström.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram