Det gick igång snabbt och så mycket kan envar begripa att det inte är en återgång till vad som tidigare har varit som står för dörren.
Vem som vill vad blir därmed uppenbart och det hela handlar nu inte bara om det svenska rättssystemet utan även om mediernas roll för opinionsbildningen kring detta.
Presskonferensen hölls på tisdagseftermiddagen utanför Göran Lambertz hem i Uppsala, efter att utredningen mot den tidigare justitiekanslern lagts ned.
Göran Lambertz berättade vid den drygt timmeslånga pressträffen bland annat om tiden i häktet, men gav också sin bild av de händelser som lett fram till att han anmäldes för våldtäkt. Han hävdade sin oskuld och kallade den kvinnliga juridikstudent som varit målsägande i fallet för ”lögnerska” och ”bedragerska”. Vid ett tillfälle uppgav han även kvinnans förnamn, något han bad om ursäkt för.
Presskonferensen hölls i Lambertz egen regi och direktsändes av flera medier, bland dem SVT och Expressen. Besluten att sända presskonferensen har kritiserats från flera håll och på onsdagens förmiddag hade SVT:s sändning anmälts nio gånger till Granskningsnämnden.
Kritiken har bland annat handlat om mediernas beslut att ge Göran Lambertz möjlighet att i direktsändning ge sin syn på händelsen och oemotsagd uttala sig om målsäganden.
En av de som kritiserat mediernas direktsändning är författaren och journalisten Lisa Bjurwald, som säger till DN att hon anmält SVT till Granskningsnämnden och Expressen till Medieombudsmannen.
”Jag har skrivit om medier i många år och kan inte dra mig till minnes något liknande övertramp av den här graden på mycket lång tid”, skriver hon i ett mejl till DN på onsdagen.
”En tongivande, sexbrottsanklagad man som dompterar församlade medier i en egenregisserad presskonferens där han som Leif GW Persson uttrycker det ”tar heder och ära” av målsägande, kallar henne lögnerska och så vidare och dessutom namnger henne? Man baxnar över hur medierna som sände tänkte, om alls”, skriver hon och hänvisar till ett uttalande från kriminologen Leif GW Persson TV4:s ”Nyhetsmorgon”.
SVT publicerade på tisdagen pressträffen på sin sajt, men tog under onsdagsmorgonen bort sändningen. Charlotta Friborg, ansvarig utgivare på SVT Nyheter, anser att pressträffen hade ett stort nyhetsvärde men hon är kritisk till hur sändningen blev.
– Vi resonerade som så att när en högt uppsatt jurist suttit häktad och sedan släpps har det ett väldigt stort allmänintresse. Vi har också tidigare gett ganska stort utrymme till målsägandebiträdet, säger Charlotta Friborg och fortsätter:
– Jag blev överrumplad över att han gav sig på målsäganden på ett sätt som inte var lämpligt att det gick ut oemotsagt i en direktsändning.
Hon konstaterar att det var viktigt att låta Göran Lambertz ge sin syn på händelserna, men att det inte borde gjorts i form av en direktsändning. I stället borde pressträffen rapporterats med en fördröjning.
SVT bröt så småningom sändningen från Göran Lambertz trädgård och återgick till tv-studion, där en reporter och en juridisk expert fick kommentera fallet.
– Det var viktigt att målsägandes perspektiv kom fram i vårt studiosamtal, men det blev inte bra med de här attackerna på målsägande som inte kunde företräda sig själv i den stunden, säger Charlotta Friborg.
Varför bröt ni inte sändningen tidigare?
– Jag är glad att vi bröt sändningen när vi gjorde och gick tillbaka till ett bra samtal i studion. Man kan vara efterklok och fundera på om man skulle brutit det tidigare så klart.
Sändningen ska klippas om innan den återpubliceras på SVT Play. Då utan Göran Lambertz uttalanden om målsäganden.
– Därför att det har sitt intresse att ta del av något som är väldigt omdebatterat, men jag vill inte ge ytterligare spridning åt de här nedsättande omdömena.
Även Expressen direktsände presskonferensen. Tidningens chefredaktör Klas Granström säger precis som Charlotta Friborg att allmänintresset avgjorde beslutet.
– Vi har rapporterat ingående om den här nyheten, ur alla perspektiv. Därför var det naturligt att bevaka även i det här skedet. Expressen ska livesända i nyhetsskeenden, det är en del av vårt journalistiska uppdrag. Men förutsättningarna för att göra det behöver vara på plats, säger han.
Var de förutsättningarna på plats igår?
– Den här presskonferensen gav en ensidig bild och beskrivning och det framkom saker som vi inte borde ha publicerat, så det hade kunnat hanteras annorlunda.
Hur hade det kunnat hanteras annorlunda?
– Man kan sända lajv med eftersläpning eller vara på plats och banda. Det finns flera sätt att göra det med bättre kontroll och i går var de förutsättningarna inte på plats som de borde ha varit.
Expressen har i efterhand inte publicerat presskonferensen i sin helhet, i stället har man valt ut ett antal sekvenser som bedöms som relevanta för nyhetsförmedlingen. Direktsändningen ramades även in av Expressens programledare med målsägandens beskrivningar av händelsen. Klas Granström säger att han välkomnar debatten om den direktsända presskonferensen.
– Det är alltid lätt att sitta på läktaren och vara efterklok, men för vår del är det viktigt att vi lär oss något av detta och är mer kloka efteråt. Här blev det inte som man hade önskat, det är uppenbart att man kan lära oss något av det."