Det känns ännu så länge som vore det stilla och ingenting någonsin kunde förmå att rubba denna ordning, men nära nog direkt så kommer känslan av att lugnet nu är mycket bedrägligt. Det vilda djurets natur är flykt och inte konflikt utom i det enda fallet med försvaret av den socialt etablerade ordningen, alltså försvaret för avkomman. Och måhända är det just den betingade känslan av den ojämna fördelning som skapar förutsättningen för att hamna i en situation som den tillvaro där vi nu befinner oss.
Det är ett lite paradoxalt förhållande i att den allmänna egna bristande självkänslan tar sig uttryck i att definiera sig själv igenom sina barn, vilka sedan i sin tur förstärker denna effekt och blir ännu mindre självständiga och mera beroende av samhällets styrning för sitt beslutsfattande. Det kan närmast liknas vid strategisk operativ fördumning, för när hördes senast uttrycket ålderdomlig visdom uttryckas på den politiska scenen?
Det känns lite sorgligt att till exempel Erik Wellander, för jag har svårt att tänka mig att denne inte har varit en ledande idémakare, verkligen fick ett så stort spelutrymme att verka i under så lång tid, men jag antar väl att det förmodligen var lika naturlagsmässigt oundvikligt som att den balanserande processen nu har börjat motverka hans gärning. Naturen är trots allt ett system av jämvikt.
Ett folk lär ha den regering den förtjänar. Om detta verkligen håller streck så kunna vi alltså studera vår nationella egenart genom att giva akt på de män och kvinnor som äro bänkade kring rådsbordet. Dessa individer som exponent för svenskt lynnes art bör därför kunna hålla alla frestelser till nationell intellektuell högfärd borta från oss.
Dessa har följaktligen en mycket stor och viktig uppgift att fylla beträffande vårt nationella självmedvetande och vårt uppvaknade och de har ingenting att göra med lösningen eftersom de uppenbarligen utgör en bärande del av problemet till sin innevarande organisatoriska utformning och funktion.
Idag vill vi slå ett slag för kortserien Samurajernas storhetstid på Netflix som tar sin början under Sengokoperioden år 1558 om de små inbördes konflikter mellan olika klaner i det gamla feodala samhället som ledde an till moderna Japan!
En berättelse om främst 3 individer, Oda Nabunaga, Toyotomi Hideyoshi, Imagawa Yoshimoto, som under 1500- och 1600-talet i gamla Japan hade större ambitioner än majoriteten och som alla tävlade om den övergripande makten över ösamlingen!
En berättelse om sociala formateringar, om högmod, avund, svek, svartsjuka, men även mod, lojalitet samt genialitet, och då inte minst om strategiskt tänkande över tid i en strid där det är alla mot alla!
Man kan ju ha i åtanke att det 30-åriga kriget påbörjades på andra sidan jordklotet strax dessa konflikter når sitt slut och som alltså mynnar ut i det som kom att bli Sveriges storhetstid! Båda krig försågs med vapen från samma enskilda intressen som kom att förändra krigföringen där som här för alltid!
Lois De Geer - svenska industrins fader - flyttade till Sverige varifrån och när då, började umgås med vilka då, och vad tillverkade man här? Kan gott om järnmalm och vattenkraft ha haft något med saken att göra?
En Wallenbergare var så sent som i början av 1900-talet första utsända ösatasiatiska ambassadör för Sverige förlagd till Tokyo 1907 han flyttade hem igen 1918 efter WW1 men fick då inte åka genom Ryssland utan ta den längre vägen hem över USA av någon anledning!!!
(man kan snabbscrolla närscensfighterna om man som vi tycker det blir tjatigt)
De Fria är en folkrörelse som jobbar för demokrati genom en upplyst och medveten befolkning!