BTW: Jacob Wallenberg är hedersordförande för IBLAC, borgmästaren för Shanghais rådgivande råd för internationella företagsledare.
Den som tittar på brittiska polisserier möter ständigt gryniga, svartvita filmer med suddiga gärningsmän från övervakningskameror. Men i Kina, som använder den senaste tekniken, är övervakningen betydligt mer sofistikerad.
– Kina har tagit det här med övervakningskameror till en helt annan nivå.
De använder framför allt artificiell intelligens med maskinlärning. De har automatisk ansiktsigenkänning på video i realtid. De är väldigt avancerade, säger telekomanalytikern Leif-Olof Wallin vid den amerikanska analysfirman Gartner.
Det betyder att skärmen larmar automatiskt då en eftersökt persons ansikte syns på videon. Det som gör täckningen ännu bättre är den femte generationens telekomnät, 5G – hett i många länder, inte minst i Kina.
– Kinas 5G-utrullning drivs av övervakning. Det är en av anledningarna till att de fått pengar att bygga ut nätet väldigt fort i Kina, säger Leif-Olof Wallin.
Kinas 5G-utrullning drivs av övervakning. Det är en av anledningarna till att de fått pengar att bygga ut nätet väldigt fort i Kina.
– Med 5G får man väldigt bra bandbredd, vilket är utmärkt för videoövervakning. Det är vansinnigt dyrt och tar tid att ansluta mängder av kameror via fiber. Med 5G räcker det att dra fram ström till kameran.
I slutet av år 2019 fanns 770 miljoner övervakningskameror i Kina, enligt analysföretaget IHS Markit. Siffran väntas öka till 1 miljard i slutet av 2021. Kina har 1,4 miljarder invånare. Enligt Leif-Olof Wallin är Kina det land i världen som har flest övervakningskameror per capita.
– 5G gör övervakningen trådlös. Du kan sätta upp dem var som helst. I Shanghais promenadstråk Bund sitter de i varenda lyktstolpe.
Kina har mycket övervakning redan, går det inte lika bra att övervaka med 4G?
– Jo, om man har enstaka kameror går det, men om man har massor av kameror orkar inte 4G helt enkelt. 4G klarar inte lika många övervakningskameror på ett litet område som 5G gör. Med 5G sätter man ofta en basstation var hundrade eller var 150:e meter medan man har större avstånd mellan basstationerna i 4G.
Men även andra faktorer driver den snabba utrullningen av 5G i Kina, till exempel industrins behov. De som kan ha extra mycket nytta av 5G är fordonsindustrin med självkörande bilar, fabriker som flyttar produktionslinor och bolag som håller på med explosiva saker, som raffinaderier och oljeplattformar samt hamnar och flygplatser. Allt enligt Leif-Olof Wallin.
Samtidigt ökar inköpen av övervakningsutrustning i Kina. Det visar en genomgång av 76 000 öppna dokument från offentliga upphandlingar som Kinakännaren Mareike Ohlberg och Jessica Batke, redaktör för nätmagasinet China Files, har gjort. Dokumenten är från tidsspannet 2004 till våren 2020.
Antalet upphandlingsmeddelanden för övervakningsrelaterad utrustning och service ökade med nästan 1 900 procent från 2010 till 2019, visar analysen. Bara år 2019 köpte 998 härad, eller landskommuner, någon slags övervakningsutrustning. Det betyder att nästan en tredjedel av alla landets härad handlade sådan utrustning det året.
Kina har spenderat mer än 18 miljarder kronor bara på övervakningskampanjen Project Sharp Eyes, och då räknas inte annan övervakning in. Allt enligt genomgången. Projektet kom igång 2015 och handlar om kameraövervakning. Namnet anspelar på en av Mao Zedongs aforismer som hyllade personer som spionerade på varandra.
Endast ett utländskt företag levererar 5G-utrustning till Kina – det svenska telekombolaget Ericsson. Bolaget står för drygt 10 procent av marknaden. De övriga knappa 90 procenten har de kinesiska bolagen Huawei och ZTE.
5G-tekniken möjliggör en mycket snabbare utbyggnad av övervakningskameror.
”Ericsson säljer infrastruktur för mobilkommunikation. Vi säljer inte system eller produkter som möjliggör massövervakning, videoövervakning eller AI-lösningar så som ansiktsigenkänning”, mejlar Ericssons presschef Peter Olofsson.
– 5G-tekniken möjliggör en mycket snabbare utbyggnad av övervakningskameror, säger Leif-Olof Wallin.
Peter Olofsson skriver till SvD att Ericsson respekterar mänskliga rättigheter och vidtar ”åtgärder för att säkerställa att Ericssonprodukter och lösningar inte bidrar till att kränka mänskliga rättigheter”.
”Om Ericssons teknik riskerar att missbrukas i strid mot våra principer så avstår bolaget från att sälja vissa produkter eller tjänster, alternativt görs specifik funktionalitet begränsad”, skriver han.
Peter Olofsson vill dock inte svara på om Ericsson har agerat på det sättet i Kina eftersom kunders upphandling och avtal är konfidentiella.
5G väntas nå 90 procent av befolkningen i Kina 2023. Samma år väntas USA, Kanada, Australien, Japan och Nya Zeeland också få den täckningen medan Sydkorea redan har nått dit. Europa ligger efter och Sverige väntas inte nå den nivån förrän 2026–2028.