En riktig fanbärare mot den Djupa Staten minsann....Då var väl den saken hyfsat klarlagd
" När debatten om vinster i välfärden rasade som värst i Sverige störde sig Henrik Jönsson på att så många inte förstod skillnaden mellan vinst och utdelning. En sen kväll på kontoret fick han en stundens ingivelse att ge sin syn på frågan i en frustande monolog som han spelade in med sin mobiltelefon. Innan han gick hem spred han klippet i sociala medier.
”Jag fick en chock nästa morgon när jag insåg hur många som sett klippet och som hade mejlat till mig.”
Av bara farten spelade han in en video till, den här gången om skatterna i Sverige, som blev ännu mer uppmärksammad.
”Då insåg jag att det fanns ett behov av den här typen av innehåll och att videoformatet passade mig. Jag hade redan erfarenhet av att föreläsa och har alltid haft en viss talang för att prata inför andra. Något som jag sannolikt ärvt av min far som var präst och en duktig predikant”, säger Henrik Jönsson.
Det gör han samtidigt som han visar runt i en sekelskiftesgård i en by i södra Skåne dit han nyligen flyttat med sin familj. På vinden har han inrett en modern studio med kameror, redigeringsutrustning samt, i en hörna, en välfylld garderob med färgglada kavajer av elegant snitt som blivit hans signum.
”Jag har lärt mig att om man ska vara radikal så bör man klä sig konservativt.”
Sedan det där första inlägget, hösten 2017, har Henrik Jönsson utan uppehåll publicerat en färsk föreläsning varje lördag, prick klockan 8.00. I högt tempo, med glimten i ögat och kryddat med grafik kan hans växande supporterskara höra honom ge sin syn på allt ifrån aktuella ämnen som Sveriges pandemistrategi och energiförsörjning till mer tidlösa spaningar kring brottslighet och en polarisering av samhällsdebatten. Filmerna, som publiceras på Youtube och på Facebook, ses av långt över 100.000 personer, enligt Henrik Jönsson.
”Jag tror att hemligheten är att jag försöker förklara ganska komplicerade fenomen på ett nedtonat och pedagogiskt sätt. Eftersom Youtube domineras av kids och smått rabulistiska människor fanns det en ledig nisch att prata på ett rimligt sätt”, säger Henrik Jönsson som sedan en tid även publicerar filmer där han samtalar med politiker. Tre nyligen publicerade och uppmärksammade intervjuer med Jimmie Åkesson, Ulf Kristersson och Ebba Busch har tillsammans setts av en miljon människor.
”Samma sak här, det finns en stor efterfrågan på vanliga samtal, utan fientlighet eller inställsamhet heller för den delen. Det handlar om intellektuell hederlighet och det låter kanske självklart, men har tyvärr blivit en bristvara i dagens diskussionsklimat.”
I takt med sina framgångar på nätet har Henrik Jönsson också blivit ett namn i ”gammelmedia” där han regelbundet skriver krönikor i GP och SvD. Men han ser sig ändå mest som entreprenör där han under två decennier startat en rad olika bolag inriktade på videoanimation, i hemstaden Malmö och i London där han bott i tio år. Idag är han hälftenägare i det Malmöbaserade it-bolaget Divine Robot (som Dagens industri skrivit om här).
”Entreprenörskap och fritt företagande går som en röd tråd i det jag diskuterar. Sedan hör ju det ihop med hur samhället organiserar sig i stort och hur olika ideologier påverkar människor och kulturen i stort. Därför har det blivit naturligt för mig att bredda mig i valen av ämnen”, säger Henrik Jönsson som i sina filmer presenterar sig som ‘oberoende libertariansk entreprenör och samhällsdebattör’. Samtidigt är det uppenbart att han har blivit mer populär bland typiskt konservativa debattörer än bland liberaler.
”Så är det, men ordet libertarian är viktigt för mig eftersom jag är för ett frihetligt samhälle och förespråkar till exempel legalisering av sexarbete och droger. Samtidigt är jag för ordning och reda och ser upp till de borgliga bildningsidealen. Många försöker etikettera mig, men det kanske inte är så enkelt och inget jag förhåller mig till”, säger Henrik Jönsson och berättar att han ofta får påstötningar om att ta tydligare ställning i frågor och vara mer vass mot meningsmotståndare. Andra påpekar att han komplicerar sina resonemang med svåra ord och historiska referenser till filosofer och andra tänkare som få hört talas om:
”Jag lyssnar, men behöver inte kompromissa. Jag är inte beroende av att göra mina filmer utan gör det av moraliska skäl och för att jag tycker att det är viktigt, helt enkelt. Greppet att relatera till historien öppnar upp för en bättre förståelse för det som händer i dag. Om det blir komplicerat så får det väl vara så, de som förstår, de förstår. Jag har inget behov av att bli dyrkad av dårar.”
I dag lägger Henrik Jönsson ner runt 80 procent av sin tid på att producera videoföreläsningarna som finansieras med bidrag från tittarna. I varje film visas en skylt på ett swishnummer och andra möjliga vägar för att stödja honom.
”Donationsviljan är jättestor och jag är otroligt tacksam för alla som skänker pengar. Att få betalt direkt från någon som gillar det man gör är ju den finaste komplimang som man kan få. Samtidigt räcker intäkterna nätt och jämt att leva på och varierar kraftigt mellan månaderna”, säger Henrik Jönsson som trots det har planer på att expandera sitt lilla medieföretag. Han söker just nu både en redigerare och en researcher som ska hjälpa till med produktionen.
”Mitt stora mål är att jag vill nå ännu fler unga och få dom intresserade av samhällsfrågor”, säger Henrik Jönsson och berättar att han har en uppsjö med olika idéer.
”Såklart att jag har, jag är ju entreprenör! Och att producera bildande videofilmer av olika snitt, det är mitt entreprenörsprojekt just nu.”"
Detta är anmärkningsvärt dumt, faktiskt....
di.se
Han tar samhällsdebatten till Youtube: ”Jag behöver inte kompromissa”