Ja och vi kan verkligen inte alls föreställa oss att syftet är att Nordens största bank skall finnas kvar under en övergångsperiod, men utom kontroll för den Djupa Staten.
"Radiotystnad utåt. Men schackpjäser flyttas bakom kulisserna.
Det handlar om finska Sampos innehav i Nordea, värt nästan 50 miljarder kronor. Innehavet innebär att finanskoncernen är den överlägset största ägaren i Nordens största bank.
Men Sampo och ordförande Björn Nalle Wahlroos är pressad.
Investeringen i Nordea, som också har Christer Gardells fond Cevian som otålig storägare, har gått allt annat än bra.
När börsyra har rått i Stockholm de senaste tre åren har Nordeas aktie fallit över 20 procent.
I november dök plötsligt den Florida-baserade aktivistfonden Elliott Management upp på arenan. De förvaltar över 300 miljarder kronor med kontor i USA, Asien och Europa.
Firman meddelade att den är ny storägare i Sampo. Elliott Management ställde omgående krav på en förenkling av finska koncernen.
”Detta vägval” skrev fonden i ett pressmeddelande, ”skulle innebära en fullständig avyttring av Sampos investering i Nordea”.
Aktivistfonden Elliott Management är för övrigt väl bekant med Christer Gardell. Fonden har under ett antal år varit storägare i tyska ståljätten Thyssenkrupp, en av Christer Gardells verkliga surdegar, med en lång rad krisår bakom sig.
En annan av Elliott Managements mer spektakulära investeringar är AC Milan, den italienska fotbollsklubben där bland andra Zlatan Ibrahimovic spelar.
En försäljning av Sampos alla aktier i Nordea skulle vara en historisk händelse. Att en dominerande huvudägare i ett av börsens 10 största bolag överger hela sitt innehav har inte hänt på mycket länge. Det riskerar också att göra Nordea till något av ett herrelöst bolag.
För några veckor sedan skärpte amerikanska Elliott sitt krav ytterligare.
Aktivistfonden vill ha besked av Sampos svenska vd, och tillika Nordeas ordförande, Torbjörn Magnusson. Och man vill ha det nu, redan på onsdag, den 24 februari. Då arrangerar Sampo en kapitalmarknadsdag.
Firman anser att kapitalmarknadsdagen är ett utmärkt tillfälle för Sampo att förtydliga sin övergripande strategi och sin inställning kring Nordea. Man vill att Torbjörn Magnusson ska gå på deras linje. Det vill säga, sälj allt i år.
”Elliott anser att hälften av Nordea-aktierna kan distribueras ut via en utdelning under andra kvartalet i år. Den återstående hälften kan säljas kontant under fjärde kvartalet 2021.”
Uttalandet finns på en nyskapad webbsida, ”Simplifying Sampo” (Förenkla Sampo), som Elliott Management har satt upp. På webbsidan påstår sig aktivistfonden också ha gjort en enkät bland investerare.
”Över två tredjedelar av investerarna anser att Sampo bör lämna Nordea helt inom de närmaste tolv månaderna”, skriver Elliott, som anser att försäljningen av Nordeaaktier tillsammans med andra åtgärder skulle betyda en uppsida på 35 procent på Sampos aktiekurs.
Men trots det höga tonläget på webbsidan vill representanter för den amerikanska aktivistfonden, som säger sig äga 3 procent av Sampo, inte låta sig intervjuas.
Även från Sampo är det i nuläget locket på. Vd Torbjörn Magnusson och ordförande Björn Nalle Wahlroos vill inte kommentera Elliotts utspel och tackar nej till intervju.
Viktigt i sammanhanget är att Sampo har påbörjat en försäljning av aktier i Nordea. Redan i november förra året meddelade bolaget att man sålt 160 miljoner aktier. Gått från 20 till 15 procent av ägandet i banken.
Torbjörn Magnusson har varit tydlig med att koncernen kommer fokusera mer på försäkring i framtiden, Sampo äger bland annat försäkringsjätten If.
Men det innebär inte att en fullständig exit från Nordea per automatik ligger i korten.
”Vi tar möjligheterna när de uppstår, så det behöver inte alls vara en försäljning av Nordea som är nästa steg”, sade Torbjörn Magnusson i en intervju med Dagens Industri i november förra året.
Han gjorde vid samma tillfälle klart att Sampo ser en tydlig uppsida i Nordea och att man hoppas kunna ta del av den uppsidan framöver.
Så sent som i onsdags i förra veckan kom besked om att Nordeas valberedning nominerar Torbjörn Magnusson som bankens ordförande i ytterligare ett år.
Ett besked som indikerar att en exit från Nordea inte tycks vara nära förestående.
– Förslag av styrelseordförande gäller fram till nästa ordinarie bolagsstämma och Torbjörn Magnusson har accepterat nomineringen för denna mandatperiod, skriver Ricard Wennerklint, valberedningens ordförande i en skriftlig kommentar till SvD.
Mindre uppmärksamhet har en annan händelse fått. Den ägde rum i Sampos styrelse nyligen och väckte viss förvåning bland analytiker.
Det handlar om det finska statliga förvaltningsbolaget Solidium. Inte särskilt känt i Sverige men välkänt i Finland.
Deras uppdrag är speciellt. De ska förstärka och stabilisera det inhemska ägandet i nationellt viktiga finska företag. Solidium är Sampos största ägare.
Nyheten var att dess vd lämnar Sampos styrelse.
Frågan är nu om Solidium förbereder en maktrockad. Att sälja sina aktier i Sampo och göra entré som storägare i Nordea och därmed i någon mån axla Sampos roll i banken.
– Dylika frågeställningar kan vi inte kommentera, säger Petter Söderström placeringsdirektör på Solidium."