" Kinas snabba utveckling från kulturrevolutionen till i dag har i många stycken varit positiv. Men det finns också ett antal tillkortakommanden.
Det säger Jacob Wallenberg, ordförande för Investor.
”Svenska bolag är djupt engagerade i Kina, det gäller både stora och små- och medelstora företag. Många har hela värdekedjan där, och har Kina som sin näst största eller tredje största marknaden i världen. Det har varit avgörande för utvecklingen av många av de här bolagen”, säger han.
Flera av Investors portföljbolag har, liksom bolag som där familjen Wallenberg har investerat via stiftelserna, stor exponering mot Kina, ett land Jacob Wallenberg följt på nära håll i många år.
”Det är ingen tvekan om att det är ett land som är hårdare i dag och där den politiska ledningen är tuffare i sina krav på företagen”, säger han och tillägger att det finns flera frågor som är oroande, kring mänskliga rättigheter men också när det gäller lika konkurrens för inhemska respektive internationella företag.
Han understryker att det är viktigt för svenska företagare att stå upp för sina värderingar.
”Det är grundläggande att vi står upp för våra värderingar, för mänskliga rättigheter och för hur man driver företag, att vi verkar för likabehandling mellan företag i Kina kontra resten av världen. För väst är beroende av Kina och Kina är beroende av väst”, säger han.
Han understryker att han är en vän av frihandel och tror på samarbete, även när det är krävande.
”Jag tror att västvärlden kommer att utsättas för hård konkurrens från Kina framöver, men min förhoppning är att det sker i en fredlig samexistens och att vi ska kunna samarbete när det är möjligt inom ramen för WTO och gemensamma regler.”
I detta sammanhang är det nya investeringsavtalet mellan EU och Kina mycket viktigt, anser han.
”För att göra Sveriges röst hörd är det helt fundamentalt att Sverige samarbetar kring EU. Då kan vi skapa förutsättningarna för att vara konkurrenskraftiga med statsägda kinesiska företag, för att driva frågor kring immateriella rättigheter och för att driva hållbarhetsfrågor inklusive mänskliga rättigheter och arbetsrättsliga frågor inom ramen för ILO”, säger han och tillägger att en viktig del i avtalet är också mekanismerna för vad som kan göras när marknaden inte fungerar.
”Det finns fortsatt möjligheter för svenska företag häri Kina.”
Han upplever att Kina, i takt med sin utveckling, har fått en större förståelse för exempelvis skydd av immateriella tillgångar.
”I takt med att de nått en nivå där de är fullt ut konkurrenskraftiga har även de behov av att skydda av dessa rättigheter, av lagar och regleringar. Jag upplever en stor förändring i ett land som i många stycken – i företagartermen – är på en hög nivå i dag. De har en hög teknisk utveckling, hög utbildningsnivå och är skickliga.”
Vad anser du om kinesiska investeringar i Sverige?
”Jag är en frihandelsvän och tror på marknadsekonomi så länge det sker på lika villkor. Det är en av grundbultarna i investeringsavtalet. Om kinesiska företag verkar i Sveriges utan att de sker på lika villkor är det inte bra. Men givet att det sker på lika villkor har jag inget att invända mot att de köper företag i Sverige precis som att svenska företag investerar i Kina och på andra marknader”, säger Jacob Wallenberg.
Samtidigt är det viktigt med regler för säkerhetskänsliga investeringar.
”Det är viktigt att det finns regler och säkerhetsprocesser, att det är ordning och reda”, säger han.
Han säger att det är angeläget att Europa, för att kunna konkurrera måste investera i att bland annat rulla ut 5g, men också i utbildning, forskning och nyföretagande. "
di.se
Wallenberg: ”Västvärlden kommer att utsättas för hård konkurrens från Kina framöver”