Trängda Wallenbergare Enligt SvD

2021-01-27
Nämen har man sett, det är som att de liksom sitter och väntar på Mysdagarna numera 😉
" Sällan har väl kusinerna Marcus och Jacob Wallenberg varit måltavlor för sådan vrede. Både Europa och Kina spottar och fräser som vulkaner. Nu tvingas Wallenbergarna till ett fotarbete runt magman och den skälvande marken.
I Europa hotar Italiens premiärminister Giuseppe Conte att stämma Astra Zeneca för att det svensk-brittiska läkemedelsbolaget endast kan leverera 40 procent av första kvartalets utlovade vaccindoser. Och EU-kommissionen har uppmanat bolaget att skynda på leveranserna.
I Astra Zenecas styrelse sitter Marcus Wallenberg och familjens noterade investmentbolag Investor är en av de största ägarna.
Samtidigt har hans parhäst Jacob Wallenberg det svettigt med Ericsson, där han är vice ordförande och Investor huvudägare.
Eftersom Post- och telestyrelsen, PTS, förbjuder det kinesiska telekombolaget Huawei i det svenska 5G-nätet har statskontrollerade kinesiska medier riktat sin ilska mot familjen Wallenberg. Till exempel antydde den statliga nyhetsbyrån Nya Kina i slutet av november att Wallenbergarna ligger bakom PTS beslut.
”Samarbetet med Sveriges regering har gett Wallenbergfamiljen många påtagliga fördelar”, skrev Nya Kina också. Att regeringen och PTS inte är desamma är kanske inte solklart för alla. Men det stämmer att familjen Wallenberg har goda relationer med den politiska makten, bland annat via försvarsföretaget Saab och det krisdrabbade SAS där Wallenbergmannen Oscar Stege Unger sitter i styrelsen.
Nya Kina skrev om familjen Wallenbergs släktträd och jämförde med affärsfamiljerna Rockefeller, Morgan och Rothschild.
Ekonomiskt står stora belopp på spel. Bara 2019 hade sex av Wallenberggruppens största industriföretag intäkter i Kina på grovt räknat 140 miljarder kronor. Samtidigt har Wallenbergföretag goda relationer med USA. Inte minst genom Saab, som bland annat bygger skolflygplanet T-7A Red Hawk, tillsammans med amerikanska Boeing, åt det amerikanska flygvapnet. Det är inte oproblematiskt med tanke på att striden om världsherravälde står mellan Kina och USA.
Nu får Marcus Wallenberg & co på Astra Zeneca bråda dagar för att lugna ner det utbrott som bland annat emanerar från Giuseppe Conte. I egenskap av europeiskt läkemedelsbolag är förstås Astra Zeneca beroende av goda relationer med kontinentens länder.
Men medan europeiska politiker knappast blir så rödglödgande arga att de hotar att utestänga andra Wallenbergbolag från sina marknader skrev den kinesiska finansnyhetsportalen Phoenix i slutet av november: ”Om Kina sätter sig på tvären kan Wallenbergfamiljen drabbas av mycket större förluster än fördelarna med att undertrycka Huawei.”
För Wallenbergimperiet är alltså Jacob Wallenbergs fotarbete runt Kinas utbrott överlägset viktigast. Sfärens affärsintressen ska balanseras mot Kinas och USA:s ambitioner. Ovanpå det kommer frågan om mänskliga rättigheter i Kina. Jacob Wallenberg har tidigare tagit upp den fängslade svenske bokförläggaren Gui Minhai med Kinas vice premiärminister.
Men när det gäller den kinesiska eruptionen har det inte mullrat så mycket därifrån på senare tid."
Wallenbergarna är hårt trängda | SvD
svd.se
Wallenbergarna är hårt trängda | SvD
KOMMENTAR. Wallenbergfamiljen står inför sin största geopolitiska utmaning på decennier, när Astra Zeneca och Ericsson pressas samtidigt i två världsdelar. Men EU lär bli lättare att hantera än Kina.

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Norberg.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Engström.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram