Vad kan möjligen vara i vardande....
" På tisdagsmorgonen den 12 januari kom pressmeddelandet från Huawei: det skulle kosta 9,7 miljarder kronor för svenska telefonoperatörer att inte använda det kinesiska telekombolagets teknik i 5G-näten.
För personer som har följt Huawei var budskapet väntat. Att det blir dyrt och att det fördröjer utrullningen av 5G är argument som Huawei har använt sig av i flera länder där bolaget har stött på patrull.
I Sverige sa Post- och telestyrelsen (PTS) i oktober nej till att använda utrustning från de kinesiska telekombolagen Huawei och ZTE, av säkerhetsskäl. PTS stödde sig på en analys från Säpo och försvarsmakten.
Huawei har överklagat beslutet från PTS och dessutom överklagat att PTS ska börja auktionera ut 5G-licenser till teleoperatörerna på tisdagen. I fredags förra veckan valde Högsta förvaltningsdomstolen att inte ta upp det sistnämnda, så PTS kan genomföra auktionerna som planerat.
Samtidigt för Huawei något av en pr-strid. Bolaget är en av endast tre fullfjädrade telekombyggare i världen, de andra två är Ericsson och Nokia. I sin kampanj använder bolaget bland annat olika rapporter.
Budskapet om att det kommer att bli dyrt och kommer att fördröja 5G att inte använda Huawei är i linje med vad flera europeiska teleoperatörer har sagt, bland dem svenska Tre.
Men vad Huawei inte nämner i pressmeddelandet är att teleoperatörer runtom i världen som redan har uteslutit det kinesiska bolaget vare sig har fått stora kostnader eller någon fördröjning. Det påpekar bland andra John Strand, som äger det danska telekomanalysföretaget Strand Consult och har följt branschen i 25 år.
– I Danmark har TDC tagit bort Huaweis nätverk och ersatt det med ett helt nytt utan att det har ökat TDC:s investeringskostnad och utan att det har fördröjt utrullningen av 5G, säger han.
John Strand har gjort sig känd som en kritiker av Huawei och bolagets påståenden.
Även andra länder som har portat Huawei har lyckats få 5G på plats utan några större merkostnader eller fördröjningar. Den australiska operatören Optus vd Allen Lew har sagt att det varken har försenat eller fördyrat 5G, enligt it-nyhetssajten
zd.net. Och inför Kanadas beslut om att porta Huawei sa den kanadensiska operatören BCE:s vd George Cope att det inte skulle försena företagets 5G-planer, enligt det kanadensiska public servicebolaget CBC.
När norska Telenor bytte från Ericsson och Nokia till Huawei för tio år sedan gick det på mindre än ett år och utan problem. Men Kenneth Fredriksen, vice vd för Huawei i Norden samt i centrala och östra Europa, anser inte att det är jämförbart.
– Det var ett ganska gammalt nät, säger han.
Skillnaden när det gäller nya 4G-nät är att operatörerna inte behöver byta ut dem helt när de bygger 5G, enligt Kenneth Fredriksen. De kan uppgradera delar av nätet om de använder samma telekombolag, till exempel Huawei, som de använt i det gamla nätet.
De svenska teleoperatörerna får till 2025 på sig att byta ut delarna från Huawei om de vill använda dem i det nya 5G-nätet. Vid det laget beräknas många av delarna vara avskrivna. Men ju fler delar som inte är avskrivna, desto dyrare blir det.
I Sverige finns i dag tre nät. De drivs av Telia, Tre och Telenor/Tele2. Telia använder Ericsson och har valt Ericsson för 5G medan de två andra har en stor andel utrustning från Huawei.
Huawei hävdade i sitt pressmeddelande att den totala kostnaden för den svenska ekonomin skulle ligga på mellan 24 och 108 miljarder kronor, om Sverige inte använder kinesiska leverantörer.
De olika siffrorna i pressmeddelandet bygger på en rapport som bolaget har beställt från den finska advokatbyrån Avance. Byrån har även skrivit en liknande rapport åt Huawei om Estland.
Huaweis Nordenchef Kenneth Fredriksen varnar för att företaget kan lämna Sverige om man utesluts från 5G-auktionerna.
Flera av de rapporter som bolaget har beställt hänvisar till en studie från analysföretaget Oxford Economics. Det gör även Avances rapport om Sverige – utan att ange vem som har beställt Oxford Economics-studien. Men den studien är också beställd av Huawei.
– Ja, vi hade redan beställt rapporten från Oxford Economics och den visar direkta konsekvenser. Avance utgick från den när de tittade lite bredare på det, säger Kenneth Fredriksen.
Varför hänvisar ni till studien från Oxford Economics utan att säga att ni har beställt den också?
– Vi döljer inte att vi beställt den.
”Oxford Economics är ett av världens främsta oberoende rådgivningsföretag med fler än 250 ekonomer”, skrev rapportförfattaren Petri Rouvinen, seniorekonom hos Avance, i rapporten.
– Jag kunde nog ha varit tydligare i min rapport, men det framgår klart av Oxford Economics-rapporten att den är beställd av Huawei, säger han.
I Sverige har intresseorganisationen Gröna städer släppt en rapport som även den tar upp studien från Oxford Economics utan att nämna att den är sponsrad av Huawei.
– Det var förstås en allvarlig miss att vi inte nämnde att den var finansierad av Huawei, säger Gröna städers ordförande Alf Karlsson.
Gröna städer grundades 2017 för att ”stimulera samarbete mellan företag och organisationer inom hållbar samhällsbyggnad”. Vilka som är medlemmar vill Alf Karlsson inte avslöja, bara att det är cirka 50 företag och 20 kommuner. Han betonar dock att varken Huawei eller ZTE är medlemmar eller har intervjuats för rapporten.
Organisationen kom fram till att kostnaderna för att bygga 5G-nät i Sverige med de nya säkerhetskraven, alltså utan Huawei och ZTE, ökar med cirka 15 miljarder, eller 50 procent, och att utbyggnaden blir fördröjd. I rapporten står: ”Den ekonomiska analysen baseras helt på data som insamlats av andra.”
– Rapporten från Gröna städer liknar de rapporter som Compass Lexecon, Oxford Economics, The Center for Economic and Market Analysis (CETA) och Avances advokater har gjort åt Huawei, säger John Strand.
Parallellt med rapporterna från till exempel Oxford Economics och Avance bedriver Huawei ett klassiskt pr-arbete i Sverige. Bolaget har bland annat anlitat pr-firmorna Burson Cohn & Wolfe (tidigare Burson-Marsteller) och Kekst CNC (som fram till nyligen hette JKL).
Bland andra hjälper Anders Lindberg på Tilia och Helena Norrman på Kekst Huawei. Anders Lindberg var med och grundade JKL. Helena Norrman jobbade på Ericsson i 13 år och satt i bolagets ledningsgrupp i 8 år.
– Jag jobbar med den här specifika frågan kring 5G-auktionen och det gör även Anders, säger hon.
Vilken medietäckning om fördyring och försening har då saken fått?
Sveriges Radios Ekonomiekot rapporterade från Gröna städers digitala seminarium om rapporten utan att ange att delar av rapporten baserats på en Huaweifinanserad studie. Och rapporten var grunden för en debattartikel som Alf Karlsson skrev i nättidningen Altinget.
Klas Wolf-Watz, som är ansvarig utgivare för Ekot, hänvisar frågor om publiceringen till Pär Ivarsson, som är chef för Ekonomiekot.
– Vi borde ha kollat upp det bättre innan vi var med på det digitala seminariet, säger Pär Ivarsson.
Men allt Huaweis pr-arbete går inte enbart ut på att varna för fördyring och försening.
Anders Lindberg har erbjudit SvD att intervjua den före detta EU-kommissionären Viviane Reding, som numera inte har någonting med EU att göra utan sitter i Luxemburgs parlament. Hon har tidigare sagt att PTS beslut strider mot EU:s rättsprinciper.
– Det är via Huawei som hon har ställts till förfogande, säger Anders Lindberg.
SvD frågar Viviane Reding om hennes koppling till Huawei.
− Jag jobbar inte för Huawei, säger hon.
Före detta EU-kommissionären Viviane Reding menar att beslutet strider mot EU:s rättsprinciper.
En annan del av pr-arbetet har gått ut på att försöka påverka svenska politiker. Huawei har skrivit brev till fem svenska ministrar, enligt Kenneth Fredriksen.
– Jag har haft löpande kontakt med digitaliseringsminister Anders Ygeman och hans team. Efter PTS beslut har jag både haft ett möte med Ygeman och skickat brev till honom och andra ministrar. Vi har försökt få dem att rikta sin uppmärksamhet mot fel i processen och bett om möten med dem.
Anders Ygeman säger att regeringen inte har agerat på Huaweis önskemål.
– Frågan är föremål för domstolsprövning och regeringen är förhindrad av grundlagen att blanda sig i, säger han.
De andra ministrarna är utrikesminister Ann Linde, utrikeshandelsminister Anna Hallberg, näringsminister Ibrahim Baylan och inrikesminister Mikael Damberg, enligt Kenneth Fredriksen. Han berättar att han har fått svar från vissa ministrar, vilka vill han inte säga, men att ingen av dem har gått med på något möte.
SvD har begärt ut breven och ministrarnas eventuella svar från departementen. Inrikesdepartementet hävdar att Mikael Damberg inte har fått något brev.
Men SvD har bland annat fått ut ett brev från David Liu, vd för Huawei i Norden och Baltikum, till Anders Ygeman. Där hänvisar David Liu till siffran 10 miljarder från Avances rapport, utan att berätta att det är Huawei som har bekostat den. Han skriver dessutom att konsumenternas avgifter kan öka med upp till 20 procent, enligt bolagets uppskattningar.
Även andra bolag har kontakt med ministrar. Till exempel avslöjade DN vid årsskiftet att Ericssons vd Börje Ekholm har sms:at med utrikeshandelsminister Anna Hallberg. Han drog en lans för Huawei och ville få henne henne att sätta tryck på PTS. Hallberg sa senare till DN att hon inte gått Ekholm till mötes på någon punkt.
Enligt Kenneth Fredriksen är det som står i breven i stort sett det som står i den helsidesannons Huawei har haft i större tidningar den senaste tiden.
Annonsen har rubriken ”Öppet brev till Sveriges regering”. Här upprepar bolaget att kostnaden för operatörerna blir stor, ”minst 10 miljarder” och att en framstressad 5G-auktion kan leda till en försening för 5G-näten på ”minst ett och ett halvt år”.
Även i Danmark har Huawei skickat brev, till både den förre statsministern Lars Løkke Rasmussen och nuvarande Mette Frederiksen, avslöjade den danska tidningen Berlingske våren 2020. I ett av breven skrev Huawei att om bolaget skulle få problem i Danmark så skulle det allvarligt påverka andra kinesiska företags vilja att investera i landet.
I Sverige har Huawei har även haft kontakt med den kinesiska ambassadören, enligt Kenneth Fredriksen.
– Ambassadören har bett att få vår syn på saken. Vi har inte aktivt bett om support.
Ambassadör Gui Congyou har sagt att PTS:s beslut kommer att påverka Ericssons aktiviteter i Kina negativt.
Medan Kina stänger ute utländska leverantörer från 90 procent av sin 5G-marknad så är den ”fria” kinesiska telekommarknaden ändå så stor att den utgör runt 10 procent av Ericssons omsättning.
Men det finns även andra sätt att påverka. Det finns flera exempel på hur tjeckiska politiker med nära personliga kontakter i Kina har argumenterat för att Huawei ska få vara med och bygga Tjeckiens 5G-nät, enligt en detaljerad artikel hos den tjeckiska organisationen Sinopsis som granskar Kina. Kenneth Fredriksen, som alltså även är chef för Huawei i östra Europa, säger att Huawei har stöd från politiker i flera länder.
Uppemot 600 anställda i Sverige kan påveras om Huawei ställs utanför möjligheten att bygga 5G-nät i landet.
Uppemot 600 anställda i Sverige kan påveras om Huawei ställs utanför möjligheten att bygga 5G-nät i landet. Foto: Jessica Gow/TT
I januari i år avslöjade det etablerade belgiska magasinet Knack att har bedrivits en twitterkampanj emot regeringen och för Huawei via konton som verkar tillhöra verkliga personer. Men personerna existerar inte och deras profilbilder är konstruerade med hjälp av artificiell intelligens eller stulna, enligt Knack. Tweetsen länkar, enligt tidningen, ofta till artiklar på falska nyhetssajter. Huawei har inte fått komma till tals i artikeln.
Belgien ligger utanför Kenneth Fredriksens ansvarsområde och han säger att han inte känner till tidningens uppgifter.
Kenneth Fredriksen ökar nu pressen ytterligare genom att varna för att Huawei kan flytta ut från Sverige om bolaget inte får sälja sin utrustning här. Huawei har totalt runt 600 anställda i Sverige, inklusive dem som jobbar med forskning och utveckling.
– Jag vill inte komma med hot, men det är svårt att göra tunga investeringar i en marknad där man inte är välkommen. Och det är svårt att rekrytera talanger när man får en sådan stämpel på sig som bolag. Det här har skadat vårt anseende. Jag kan inte bekräfta att det ska ske eller inte ske, men envar som är förnuftig inser att det får konsekvenser för vår organisation i Sverige, säger han."