Tidspassande Nynasrekonstruktion

2021-01-18
Tänka sig så passande i tiden...
Den senaste tiden har ny dramatik utspelat sig i en av Sveriges största företagsrekonstruktioner hittills. Det handlar om oljebolaget Nynas, som hamnade i en akut ekonomisk kris den 13 december 2019 och då tvingades ansöka om företagsrekonstruktion för att undvika en hotande konkurs.
Efter en rad turer, där Nynas flera gånger tvingades ansöka om förlängd respit, såg allt ut att vara klart när Södertörns tingsrätt den 30 november i fjol beslutade att Nynas företagsrekonstruktionen slutförts. En stor majoritet av fordringsägarna hade godkänt oljebolagets förslag till ackord.
Men samma dag som beslutet skulle vinna laga kraft, den 21 december, kom nästa motgång när Skatteverket överklagade.
”Det ytterst ovanligt med överklagan av ackordsbeslut. Överklagan är också högst anmärkningsvärd med tanke på att ackordet både var säkerställt och att samtliga mindre fordringsägare, inklusive Skatteverket, erbjöds full betalning, vilket är ovanligt i företagsrekonstruktioner. Normalt får fordringsägarna bara 25 procent”, säger Mikael Kubu, Ackordscentralen, som tillsammans med advokaten Lars-Eric Gustafsson partner på advokatfirman Schjødt, är ansvariga rekonstruktörer.
Den eftergift som Nynas fordringsägare får göra handlar om senarelagd betalning (inom senast tolv månader) och vissa eftergifter på ränta, påpekar Mikael Kubu. Ett annat viktigt undantag är Nynas banksyndikat och den tidigare största oljeleverantören som tillsammans enligt ett särskilt upplägg får tillbaka 65 procent efter fem år. De stora fordringsägarna, där bland annat storbanken SEB ingår, är därmed de stora förlorarna och går miste om totalt cirka 3 miljarder av sina fordringar på cirka 8,4 miljarder kronor.
Eftergifterna från de stora borgenärerna uppges ha resulterat i att Nynas egna kapital nu överstiger 4 miljarder och lyfts fram som en viktig anledning till att rekonstruktionen lyckats.
”Fristen på fem år är något extraordinärt eftersom lagen föreskriver ackordsbetalning senast inom ett år. Detta har möjliggjorts genom eftergifter av de stora fordringsägarna som stöttar Nynas med långfristiga lån”, säger Mikael Kubu.
”Anslutningen till ackordet översteg 99 procent, det vill säga med mycket bred marginal över de 60 procent som lagen föreskriver (vid ackord överstigande 50 procent) för att en domstol ska kunna fastställa ett ackord.”
Men Skatteverket, som hade en fordran på 9 miljoner kronor för statlig lönegaranti som utbetalats till Nynas under rekonstruktionen, gjorde alltså i sista stund tummen ned.
”Det är att viktigt att bolag har överlevnadsförmåga och att ackordslikviden helst är säkerställd. Och Skatteverket kände sig inte trygg med den säkerhet som erbjöds och kunde inte se att bolaget av egen kraft skulle generera tillräckligt med pengar för att betala fordran”, säger Ingela Johansson, skatteombud på Skatteverket.
Överklagandet gjorde att rekonstruktionen inte kunde avslutas och ackordet för de hundratals fordringsägarna inte kunde börja betalas ut.
Lösningen blev att Nynas omgående valde att betala hela Skatteverkets fordran. Det krävde att de av tingsrätten utsedda rekonstruktörerna gav sitt godkännande med hänvisning till ”synnerliga skäl”.
”Kostnaderna hade riskerat att bli oändligt mycket större eftersom rekonstruktionen annars skulle försenas väsentligt. I värsta fall hade det kunnat äventyra hela rekonstruktionen”, säger Mikael Kubu.
Efter att ha fått betalt drog Skattemyndigheten tillbaka sitt överklagande och hovrätten beslutade att avskriva målet. Även om tingsrättens beslut från den 30 november därmed står fast, innebär Skatteverkets överklagande att det offentliga ackordet försenats. Men nu är målsnöret nära. Enligt Nynas träder ackordet i kraft på tisdagen, den 19 januari.
Samtidigt avslutas formellt företagsrekonstruktionen.
”Det är enormt tillfredställande. Hela organisationen, rekonstruktörerna och alla andra inblandade har jobbat oerhört hårt och med bravur”, säger Bo Askvik, vd för Nynas.
”Nynas har en samhällsviktig roll och det är många arbetstillfällen som räddats samtidigt som stora värden kunnat säkras till fordringsägarna. Vi har nu en stark finansiell ställning och de amerikanska sanktionerna som utlöste den ekonomiska krisen har lyfts. Vi ser fram emot att nu helt fokusera på att återta förlorade marknadsandelar och utveckla bolaget med sikte på lönsam tillväxt.”
Nynas rapporterade dock en jätteförlust på 1,9 miljarder kronor för perioden januari-augusti 2020 - hur är egentligen läget?
”De stora förlusterna orsakades nästan helt av de tidigare sanktionerna och av rekonstruktionen som bland annat förbjöd oss att prissäkra oss mot valuta- och oljeprisfluktuationer. Med rekonstruktionen snart avslutad och sanktionerna lyfta är ambitionen att vända till vinst så snart som möjligt.”
Tidslinje:
25 augusti 2017:
USA inför handelssanktioner mot Venezuela vars statliga oljebolag äger mer än hälften av aktierna i Nynas, som därför också omfattas av sanktionerna. Dessa initiala sanktioner får dock endast en begränsad effekt på Nynas verksamhet.
28 januari 2019:
USA skärper sanktionerna och Venezuelas statliga oljebolag tas upp på finansdepartementets svarta lista, vilket innebär att även Nynas svartlistas. Nynas beviljas vissa undantag, men bolagets nordiska banker blir ändå ovilliga att fortsätta sin finansiering av bolaget.
19 oktober 2019:
USA förbjuder uttryckligen Nynas från att köpa venezuelansk råolja, vilket utgör bolagets huvudsakliga råvara vid tillverkning av bland annat bitumen för produktion av asfalt.
13 december 2019:
Nynas ansöker om företagsrekonstruktion med drygt 12 miljarder kronor i skulder. ”Nynas krediter har inte förlängts av bankerna. Därmed kan Nynas inte betala förfallna skulder”, skriver bolaget i ett pressmeddelande.
21 februari 2020:
Di avslöjar att det finns ryska intressen med direkt inflytande i Nynas, vars raffinaderi i Nynäshamn är nära en av svenska för­svarets viktigaste marinbaser. En skuld på minst 3,5 miljarder kronor ligger hos GPB Energy Services, med kopplingar till statliga Gazprom.
20 mars 2020:
Nynas rekonstruktion förlängs till 15 juni med förhoppningen att kunna komma ur de amerikanska sanktionerna. Samtidigt arbetar bolagets rådgivare, investmentbanken Carnegie, med att hitta både kort- och långsiktig finansiering från potentiella långivare och investerare.
3 april 2020:
Nynas uppger att aktieägarna har kommit överens om förändringar i ägarstrukturen i hopp om att upphäva sanktionerna mot bolaget. Venezuelanska statens ägarandel minskar därmed från drygt 50 procent till 15 procent, där de avyttrade aktierna kontrolleras av en svensk stiftelse.
12 maj 2020:
USA meddelar att Nynas inte längre blockeras under de sanktioner som är utfärdade mot Venezuela, vilket gör finansiering tillgänglig för att säkerställa nödvändiga inköp av råolja. Enligt Di:s uppgifter tryckte svenska regeringen på för att få sanktionerna hävda, bland annat när näringsminister Ibrahim Baylan (S) i mars besökte Washington.
15 juni 2020:
Nynas rekonstruktion förlängs återigen, den här gången till 15 september.
5 september 2020:
Di avslöjar att tidsplanen spruckit och att Nynas tvingats vända sig till domstol för att ansöka om ännu en förlängning. Anledningen är att en rad av bankerna flytt Nynas. Swedbank, Handelsbanken, Nordea och Danske Bank sålde sina stora fordringar till tyska Deutsche Bank.
16 september 2020:
Finländska oljebolaget Neste meddelar överraskande att hela dess innehav på 49,99 procent av aktier sålts. Köpare är det privatägda brittiska bitumenföretaget Bitumina Industries som därmed blir ny huvudägare i Nynas.
Dagen efter får rekonstruktionen klartecken för ytterligare en förlängning till 15 december.
30 november 2020:
Södertörns tingsrätt beslutade att Nynas företagsrekonstruktion är slutförd efter ett borgenärsmöte där det tidigare inlämnade ackordsförslaget godkändes.
21 december 2020:
Samma dag som tingsrättens beslut formellt ska vinna laga kraft överklagar Skatteverket tingsrättens beslut att fastställa ackordet. Nynas väljer då att med hänvisning till synnerliga skäl och med rekonstruktörernas godkännande ge full betalning till Skatteverket, som därefter drar tillbaka sin överklagan. Hovrätten beslutar skriva av målet. Skatteverkets överklagan försenar dock det offentliga ackordet med några veckor.
Rekordstora rekonstruktionen går i mål – storbank förlorare
di.se
Rekordstora rekonstruktionen går i mål – storbank förlorare
Skatteverkets överklagande av Nynas företagsrekonstruktion för en skuld på 9 miljoner kronor, riskerade det avancerade mångmiljardackordet. Men nu är skulden betald. På tisdagen träder en av Sveriges största rekonstruktioner hittills i kraft.

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Norberg.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Engström.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram