Jack Ma I DI

2021-01-18
Och även DI får nu dra ner byxorna för ingen har glömt att en av direktörerna i Ali Baba heter Börje...
Jack Ma är en galjonsfigur - vilket man nära nog uttrycker öppet i artikeln som ja - handlar om Investors framtid i Kina....
" De schappar med pengar de dragit in med ljusskygga metoder. Grips av polis för diverse företeelser, som att inte följa regeringens linje, och låses in på hemlig ort. De superrika i Asien håller ofta låg profil för att inte dra till sig uppmärksamhet. Det är också förekommande att kinesiska miljardärer anklagade för ekonomiska brott begår självmord; om de dör läggs fallet ner och familjen får behålla pengarna.
Men fallet med Jack Ma är ändå annorlunda. För det första så är han en av världens mest kända affärsmän. Det ekosystem med e-handelsplattformar och finanstjänster som han byggt upp är fundamentalt för landets näringsliv, inte minst mindre företag. Alibaba är landets mest kända varumärke och den främsta symbolen för Nya Kina, drivet av innovativ högteknologi och artificiell intelligens.
När jag träffade Jack Ma – eller Ma Yun som han egentligen heter – härom året stod han på det internationella näringslivets topp. Statsminister Stefan Löfven ledde en stor svensk näringslivsdelegation till Kina och Alibabas huvudkontor i Hangzhou, och Jack Ma charmade de närvarande fullständigt. På en enorm skärm där siffror uppdaterades i realtid visade han hur bolagssfärens tentakler nådde ut i världen och hur de kunde skruva algoritmerna för att öka eller minska kapitalflöde till olika länder.
De svenska bolagscheferna viftade på svansarna i upphetsning.
När Stefan Löfven och hans entourage senare på dagen körde i väg i kolonn stod Jack Ma ensam kvar på parkeringsplatsen och vinkade. Inga livvakter eller pressassistenter vid hans sida. Den kortvuxne före detta engelskaläraren gav intryck av att ha världen i sin hand. Vid samma tidpunkt hade Ma förklarat att han hade som mål att skapa världens femte största ekonomi: USA, Kina, Europa, Japan – och Alibaba.
På samma resa hade Stefan Löfven möte med president Xi Jinping, och jag minns att jag funderade över vilket möte som var viktigast: det med Xi eller Ma. Mitt svar föll utan tvekan på Jack Ma.
Och det var just det som blev början på slutet för den karismatiske affärsmannen. Han blev för inflytelserik för landets diktators smak. En schism har grott under flera år.
För lite över två månader sedan utmanade Jack Ma landets regering inför öppna ridåer. Han anklagade Peking för att ha en gammalmodig syn på finanssektorn och jämställde Kinas banker med pantbanker. Han sa att regeringen står i vägen för innovation. Strax efter stoppades börsnoteringen av hans finansteknikjätte Ant Group, och enligt uppgifter ska Xi Jinping varit personligt delaktig i beslutet. En undersökning om monopolmissbruk har inletts mot Alibaba. Och Jack Ma har gått upp i rök.
Alibabas aktie har rasat drygt 25 procent på New York- och Hongkongbörserna sedan tiden kring försvinnandet, och Jack Mas personliga förmögenhet har backat med 10 miljarder dollar, över 80 miljarder kronor.
Nu florerar det gott om rykten om att Alibaba kan komma att helt eller delvis förstatligats, en risk som jag flaggade för redan för två år sedan i en krönika.
I Kina är situationen högst politiskt känslig och landets statskontrollerade medier har fått strikta order kring vad de får och inte får rapportera om Alibaba. Även om bolaget inte förstatligas kommer kommunistpartiet säkerställa total åtlydnad och access till bolagets alla kunddata.
Kinakännare brukade tidigare referera till Kinas ekonomiska maskin som ”China Inc”, eller Kina AB. Uttrycket har i dag döpts om till ”CCP Inc” med referens till att det är kommunistpartiets ekonomiska maskin och inte landets. Inget bolag i Kina är ”too big to fail” i den kinesiska regeringens krav på åtlydnad.
Jack Ma och hans imperium är också under press från amerikanska sanktioner, med anledning av anklagelser att Alibaba och andra teknikjättar har koppling till Kinas militär och massiva övervakningsapparat.
Vad innebär det här för internationella investerare? Det enkla svaret är att kinesiska bolag blir högst riskfulla att investera i. Wall Street-profilen Carson Block, som gjort sig en förmögenhet på att exponera kinesiska bluffbolag och blanka deras aktier, säger att den senaste skandalen kring Jack Ma gör kinesiska bolag ”uninvestable”, alltså omöjligt att investera i.
Så även om Jack Ma förhoppningsvis dyker upp snart står det klart att åtskilliga internationella investerare kommer försvinna från den kinesiska marknaden."

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Norberg.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Norberg.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram