Men det kan ju alla utom den Djupa Statens paladiner enas om, dessa skall ju sitta frihetsberövade vad det lider...
"Kraven växer nu på politiker i USA att slå till med tuffare reglering av techjättarna.
Men experter tror att de styrande Demokraterna har alltför täta kopplingar till Silicon Valley för att agera kraftfullt.
Kraven växer på tuffare reglering av techjättarna.
Blivande presidenten Joe Biden och Demokraterna spås inte välja att agera kraftfullt mot techjättarna. Foto: Matt Slocum/AP
Liberala grupper i USA hoppas att Demokraterna ska ta i med storsläggan mot techjättar som Facebook, Twitter och Googles moderbolag Alphabet, nu när partiet kontrollerar både kongressen och Vita huset.
Stormningen av kongressbyggnaden den 6 januari blev för många politiker en personlig påminnelse om riskerna med att tillåta hat och hot på sociala medier.
”Händelserna sätter på nytt fokus på behovet av att reformera techjättarnas privilegier”, säger den demokratiske senatorn Richard Blumenthal till webbtidningen Recode.
Han har siktet inställt på den så kallade section 230, en lag som innebär att sociala medier-företag inte kan göras juridiskt ansvariga för de inlägg som görs på plattformarna.
Många grupper går längre än att bara kräva tuffare regler för vad som ska kunna postas på sociala medier. American Economic Liberties Project driver frågan att bryta upp företag som Google och Facebook, ungefär som Standard Oil bröts upp under tidigt 1900-tal och telekomjätten AT&T splittrades 1982.
”Politiker från båda partierna börjar inse att konsolideringen bland dessa företag är ett ekonomiskt och politiskt hot mot vårt demokratiska system”, skriver gruppen i en rapport nyligen.
American Economic Liberties Project har täta kopplingar till den tillträdande presidenten Joe Biden. Den leds av Sarah Miller, som var rådgivare till Barack Obama under hans tid i Vita huset och som nu är rådgivare till Biden inför hans maktövertagande.
Kraven på tuffare regler för sociala medier och att bryta upp monopolen har stöd av flera mäktiga demokrater. Den kanske mest kända av dem är senatorn och tidigare presidentkandidaten Elizabeth Warren.
”Det är dags att bryta upp Amazon, Google och Facebook”, skrev hon på sin kampanjsida redan under primärvalen 2019.
Den demokratiska senatorn Elizabeth Warren hör till techjättarnas tuffaste kritiker.
Men trots att det finns ett starkt stöd inom det demokratiska partiet för tuffare åtgärder mot techbolagen tror experter att det mest kommer att leda till stora ord men lite handling.
Den amerikanska statsvetaren Ross Baker, som är professor vid Rutgers University, var tidigare rådgivare till den demokratiska majoritetsledaren i senaten, Harry Reid. Han pekar på att demokraterna har täta kopplingar till techbolagen i Silicon Valley.
Ross Baker tror att politikerna kommer att nöja sig med att techbolagen själva övervakar sina plattformar.
”Silicon Valley är emot regleringar, och de har några av de bästa lobbyisterna i Washington. Dessutom kommer den stora gruppen av kongressledamöter från Kalifornien att skydda dem från vad de ser som för omfattande regleringar”, säger han till SvD.
Ross Baker pekar på demokraternas agerande när president Donald Trump ville lägga ett större juridiskt ansvar på sociala medier-företagen för de inlägg som görs på plattformarna.
”Det förslaget stoppades av demokrater och republikaner. Det var en stor seger för de stora plattformarna och ett tecken på vilket inflytande de har över politiken”, säger han.
svd.se
Kraven växer på tuffare reglering av techjättarna | SvD
Kraven växer nu på politiker i USA att slå till med tuffare reglering av techjättarna. Men experter tror att de styrande Demokraterna har alltför täta kopplingar till Silicon Valley för att agera kraftfullt.