Angående Investorsfärens Kinesiska Närvarostatus

2021-01-15
Ja tänk i brygga och allting - på en gång i princip 😉
Att de får vara kvar längre än en minut över vad som är nödvändigt i Kina, med allt som finns i bagaget sedan mitten på 1800 - talet och Opiumkrigen förefaller faktiskt inte så där väldigt trovärdigt alls med exempelvis Börje och Joseph Tsai i Ali Baba, Jack Ma försvunnen och under utredning för att bedriva privat monopolverksamhet, Ericsson under utredning för licensavgiftsproblematik och ABB i kontroll av kraftförsörjningen....
I USA lär det gå som det går med närvaron...
" Huaweis grundare Ren Zhengfei lutade sig tillbaka i rokokostolen och brast ut i sitt karaktäristiska bländande leende. ”Fråga mig vad ni vill. Fråga om jag spionerar för kommunistpartiet.”
Under Di:s intervju med Ren i den sydkinesiska staden Shenzhen för strax över ett år sedan sa han att han stödjer EU:s beslut om att införa ”digital suveränitet”, ett ramverk för att skydda ländernas invånare från yttre hot i telekom- och internetsystem. Ren Zhengfei fasthöll vidare att Huawei inte utgör någon säkerhetsrisk och att bolaget aldrig skulle fungera som en förlängd arm för Kinas armé eller regering.
Hans förhoppning var att de europeiska länderna skulle ta beslut gällande leverantörer av 5g-nät på teknisk bevisning snarare än politisk påtryckning av USA.
”Jag kan lova folket i Norden att vi respekterar deras digitala suveränitet och aldrig skulle göra något för att skada den”, sa han.
I dag är situationen mer politisk än något annat.
Efter Post- och telestyrelsen beslut att blocka Huawei och ZTE från de svenska näten har Peking och Stockholm hamnat i luven på varandra som sällan förr, och telekombolaget Ericsson ERIC B -0,63% kan straffas eller till och med sparkas ut från den kinesiska marknaden som vedergällning.
Anledningen för PTS:s beslut var nationell säkerhet, baserat på information från Säpo och Försvarsmakten.
Att Ericssons vd Börje Ekholm och Investors ordförande Jacob Wallenberg, tillika vice ordförande i Ericsson, slåss med näbbar och klor ser kanske inte snyggt ut men är begripligt. De har lobbat Sveriges regering att dra tillbaka beslutet.
Att så öppet böja sig för Pekings påtryckning är naturligtvis genant. Jag har hört folk kalla Ekholm och Wallenberg för allt från ”skitstövlar” till ”förrädare” under senaste dagarna.
Men företagsledares ändamål är inte alltid att vara omtyckta utan säkerställa företags långsiktiga överlevnad. Kina är en massiv marknad inte bara för Ericsson utan de flesta svenska multinationella företag. Jämte USA är Kina världens främsta tekniksupermakt, och på väg att utveckla egna standarder för telekommunikation och annan inhemsk innovation. Kina dominerar utrullningen av snabbt internet och relaterade högteknologiska tjänster.
I dag står Kina för nästan 10 procent av Ericssons försäljning, och är en betydelsefull marknad för andra bolag i Investors stall, som ABB, Husqvarna och Atlas Copco.
Wallenbergsfären har djupa politiska kontakter i Kina. Jacob Wallenberg är hedersordförande för en rådgivande grupp för Shanghai borgmästare. Efter ett möte med vice premiärminister Han Zheng härom året ska Jacob Wallenberg ha sagt att han ser fram emot att ”öka samarbetet med Kina inom vetenskaplig innovation”, enligt statskontrollerade medier. Även Marcus Wallenberg har goda kontakter i det politiska toppskiktet. Börje Ekholm sitter i Alibabas styrelse.
Men sfären är inte immun mot diplomatiska konflikter.
Allt i Kina är politiskt, framför allt när det kommer till strategiskt känsliga områden. Det har inte minst fallet med försvinnandet av Kinas mest kända affärsman, Alibabas grundare Jack Ma, visat. En mängd västerländska företag är sedan länge blockade i Kina, från Google till Facebook.
Att situationen som Huawei och Ericsson i dag befinner sig i är högst politiskt laddad går inte att ta miste på. Den visar att ”digital suveränitet” – med verklig eller inbillad oro för nationell säkerhet – kommer prägla många beslut framöver.
Ekholm och Wallenberg kan troligen inte få Sveriges regering att ändra PTS:s beslut. Men kanske har de via deras öppna kritik mot Sveriges beslut visat tillräckligt med ansikte – ett kinesiskt utryck för att visa respekt – för kommunistregimen i Peking för att få behålla sfärens access till den kinesiska marknaden. För tillfället, i alla fall."

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Norberg.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Norberg.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram