Ryssland, Baltikum & Pressfrihet

2021-01-13
Har man sett det kommer ju igen och så passande i tiden...:
Lettland, Litauen och Estland har systematiskt undergrävt pressfriheten genom att inleda omotiverade attacker mot journalister kopplade till Moskva, sa det ryska utrikesministeriet på onsdagen.
Inskränkningen av mediefriheter i de tre baltiska staterna är ”oroande”, sade ministeriet i ett uttalande som markerade dagen när Ryssland firar journalistik.
Lettland arresterade i december förra sju journalister som arbetar för två utgivare i Ryssland. De anklagades för att ha brutit mot EU: s sanktioner mot Dmitry Kiselyov, som är chef för den ryska mediegruppen Rossiya Segodnya. Han är under personliga sanktioner från Bryssel, vilket innebär att han inte kan resa till EU eller äga tillgångar där. Lettland tolkar det som ett fullständigt förbud mot att arbeta under Rossiya Segodnya-paraplyet.
"Vi anser att dessa aggressiva handlingar är ett flagrant exempel på en attack mot grunden för det demokratiska samhället: mediefriheten och yttrandefriheten", sa det ryska utrikesministeriet om situationen i Baltikum.
Det som hände med ryska journalister i Lettland, Litauen och Estland stämmer överens med den nuvarande trenden i västländer "att öka regleringen och de facto rensa alla informationskällor som representerar alternativa synpunkter", konstaterades i uttalandet. Detta gäller särskilt för stora digitala plattformar som drivs av amerikanska privata företag.
"Massblockering av ryskt innehåll har blivit systemiskt de senaste månaderna och uppgår till inget mindre än öppen censur", sade ministeriet.
De ”diskriminerande åtgärderna från monopolet på sociala medier” följer den amerikanska regeringens globala agenda för att driva ut alla röster som utmanar de västerländska vanliga medierna, anser Ryssland.
‘Flagrant attack on democracy’: Russia blasts Baltic states for ‘persecuting’ journalists
rt.com
‘Flagrant attack on democracy’: Russia blasts Baltic states for ‘persecuting’ journalists

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Engström.

Lämna ett svar

Carl på social media

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Engström.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram