Tre Kinesiska Telekomjättar Avnoterade Från New York Börsen

2021-01-01
Ali Baba ja, har inte Börje Ekholm med det företaget att göra...
Kinas tre största statliga telekomjättar avnoteras nu från New York-börsen. Beslutet lutar sig mot den exekutiva order som signerades i november av USA:s president Donald Trump i syfte att motverka företag med kopplingar till den kinesiska militären.
Beslutet lutar sig mot den exekutiva order som signerades i november av USA:s president Donald Trump.
Beskedet från New York Stock Exchange gäller de tre bolagen China Mobile, China Telecom och China Unicom. Handeln i de tre bolagen kommer att stoppas senast den 11 januari samtidigt som avnoteringsprocessen inletts, rapporterar Bloomberg.
Beslutet kommer som ett led i det upptrappade tonläget som växt fram mellan USA och Kina. I november signerade den snart avgående amerikanske presidenten Donald Trump en exekutiv order riktad mot kinesiska företag. Syftet med ordern som nu lett till beslutet av New York Stock Exchange är att införa restriktioner mot bolag som identifierats med nära band till den kinesiska militären. Detta innebär i praktiken att amerikanska investerare förbjuds att köpa och sälja aktier i de företag som listats av Pentagon.
De tre telekombolagen som har huvudparten av sina verksamheter och intäkter i Kina riskerar inga större förluster genom avnoteringen i sig. Jämfört med Hongkongbörsen där de tre också är listade är handeln i bolagen på New York Stock Exchange relativt låg. Utifrån det perspektivet är beslutet mer symboliskt och ett fortsatt led i den uppblossande geopolitiska konflikt som växer mellan de två länderna.
Att konfliktytan mellan länderna gäller kinesiska telekombolag är inget nytt. Redan i maj 2020 spärrade FCC, den amerikanska motsvarigheten till svenska Post- och telestyrelsen, China Mobile från att verka i USA. Samtidigt har myndigheten även beslutat om att begränsa användandet av utrustning producerad av Huawei samt inlett en utredning gällande ett förbud för China Telecoms framtida verksamhet på amerikansk mark. Som ett svar på den utredningen har China Telecoms amerikanska bolag i ett svar till myndigheten hävdat att bolaget är en fristående verksamhet som helt står utanför kinesiska myndigheters kontroll.
De senaste begränsningarna av kinesiska bolag på amerikanska index ska sättas i perspektiv mot de senaste årens arbete från New York Stock Exchange och Nasdaq för att locka eftertraktade börsintroduktioner främst inom techsektorn att välja de amerikanska handelsplatserna.
Under de senaste två åren har allt fler företag valt att parallellnotera sig även i Hongkong som ett led i att säkra verksamheten mot skärpta krav mellan de båda länderna. Två exempel på detta är e-handelsgiganterna Alibaba Group och JD.com.

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Norberg.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Engström.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram