Regericssons Börje & Regeringen Om Huawei

2021-01-01
Tänk så märkligt att inte USA alls bryr sig om Ericssons agerande i detta......
Ja nu är det ju visserligen inte Börje som bestämmer för det första och för det andra så finns FRA-lagen bara i Sverige, men man måste ju i alla händelser konstatera att nu drar stacklet runt halsen på den Djupa Staten minsann ihop sig bigtime, nere i brygga minsann och råttor är som bekant sig själva närmast och antalet moraliska kräk inom den svenska juristkåren är det snart ingen som tvivlar på.
"Den 20 oktober i fjol meddelade Post- och telestyrelsen (PTS) att utrustning från de kinesiska telekomjättarna Huawei och ZTE inte får användas för att bygga framtidens svenska 5G-nät.
Bakom beslutet står Säkerhetspolisen och Försvarsmakten som pekar på att Kinas spionage mot Sverige ökar, att Huawei och ZTE har nära band till kinesiska staten och att de därmed utgör en fara för Sveriges nationella säkerhet.
Sms-konversationerna pågick dygnet runt med Ekholm sittande i Colorado, USA och Hallberg i Stockholm.
Ericsson har hela 10 procent av Kinas gigantiska 5G-marknad och är dessutom beroende av dess leverantörer. När Kinas Sverigeambassadör den 31 oktober, elva dagar efter PTS-beslutet, ordagrant sade till nyhetsbyrån TT att beslutet ”kommer otvivelaktigt att påverka Ericssons aktiviteter i Kina negativt” innebar det därför ett konkret hot.
Samma dag inleder Ericssons vd Börje Ekholm en lång sms-konversation med Sveriges handelsminister Anna Hallberg (S).
Börje Ekholm blev år 2017 vd i Ericsson – bolaget som gick från gigantisk folkhemsfavorit på 90-talet till att närmast pulvriseras i it-kraschen och nu återuppstår som en stor aktör i den globala geopolitiska 5G-kampen.
DN kan avslöja att Börje Ekholm kräver att regeringen griper in mot PTS och ändrar beslutet, tvärtemot vad Säkerhetspolisen rekommenderar.
I ett sms den 6 november ifrågasätter Ekholm till och med att PTS generaldirektör Dan Sjöblom har rätt att skriva under förbudet mot Huawei: ”Det jag fortfarande inte förstår är hur en statlig tjänsteman kan ha ett mandat att ta ett beslut som hotar Sveriges relationer till främmande makter? Han måste ju ha gått utanför sitt mandat?”.
Ekholm uppmanar statsrådet att ingripa mot myndighetsbeslutet: ”Det borde ge regeringen en bra möjlighet att agera. Jag utgår då ifrån att han inte stämt av med er förstås. Tittar ni på detta?”
I ett sms skickar Ekholm en länk med information om att PTS överklagat ett domstolsbeslut som tillfälligt hävde bannlysningen av Huawei. Ekholm föreslår då än en gång att ministern sätter sig över myndigheten PTS och han skriver: ”Även nedan (en länkad tidningsartikel om överklagandet) är lite förvånande. Borde ni inte prata med PTS?”
Anna Hallberg svarar på ett av Ekholms sms: ”Jag försöker verkligen göra vad jag kan, Börje.”
Klockan 22.15 fredagen den 13 november bedyrar Anna Hallberg för Ericssons vd att hon försöker göra vad hon kan.
I många fall hade det varit olagligt för en minister att ingripa i en myndighets självständiga beslut, så kallat ministerstyre. Men gränsen är vagare i utrikesfrågor, där statsråd på UD får lämna en utrikespolitisk ”bedömning i aktuella sakfrågor” till en myndighet enligt ett granskningsbetänkande från Konstitutionsutskottet 2013.
Den 24 november kräver Ericssons vd ännu en gång att regeringen agerar: ”Jag tror ni måste kliva in och ta ledarskapet”, skriver han.
Ett annat återkommande tema i Börje Ekholms sms är huruvida Ericsson, som har 13.000 anställda och huvudkontor i Sverige, kan bli kvar i landet om inte beslutet ändras.
Den 4 november skriver Ekholm: ”Jag hoppas fortfarande på hjälp från Sverige och att vår närvaro i landet uppskattas.”
Ett implicit hot? Börje Ekholm skriver att han hoppas att Ericssons ”närvaro i landet uppskattas”. Ericsson har 1 procent av sin marknad i Sverige men mycket forskning och utveckling och 13.000 anställda.
Fyra dagar senare skriver Ekholm:
”Hej Anna, uppskattar det arbete ni gör men som det ser ut just nu är Sverige ett riktigt dåligt land för Ericsson. Det beslut regeringen stött singlar ut våra kinesiska konkurrenter på ett sätt inget annat EU land gjort”.
Ytterligare några dagar senare skickar han ett nytt meddelande: ”När man är i brygga som vi är så förstår man till fullo varför Europa har väldigt få tech bolag. Det går inte att driva dem här dessvärre.”
Anna Hallberg svarar: ”Ericsson är ett väldigt viktigt företag för Sverige. Och Sverige är ett bra land att ha sitt huvudkontor i för ett globalt företag. Ett av världens mest frihandelsvänliga länder.”
Enligt Svensk Ordbok används begreppet att vara i brygga ”ofta bildligt i ut­tryck för nästan hopp­löst under­läge”.
I sms-växlingen berättar vd:n också om hur han och andra på Ericsson hjälpt den kinesiska konkurrenten. Den 6 november uppger Börje Ekholm att de har försökt rekrytera jurister åt Huawei, som då förberedde sig på att ta strid i domstol mot det svenska förbudet.
Han skriver: ”Det är intressant att notera att trots att vi har pratat med flera svenska juristfirmor så är det ingen som vill ta på sig att hjälpa Huawei.”
Börje Ekholm fortsätter:
”Det är gott om fegisar dessvärre.”
Ministerns svar på just detta sms är i sin helhet belagt med sekretess.
Ericssons vd klagar hos regeringen på att PTS beslut ”singlar ut” kinesiska konkurrenter.
I en telefonintervju med DN säger handelsminister Anna Hallberg (S) att hon inte försökt påverka PTS.
– Nej självklart inte, jag har inte haft någon som helst kontakt med PTS. Jag skulle aldrig kliva in som minister och påverka enskilda myndigheters beslut, säger hon och fortsätter:
– Jag har inte gått Börje Ekholm till mötes på någon punkt. Ericsson styr inte regeringen och Ericsson styr inte mig. Men de är otroligt viktiga att lyssna på. Ericsson är viktigt för Sverige.
Är du orolig att de ska flytta huvudkontoret eller delar av bolaget efter det här?
– Jag känner i dagsläget ingen oro för det.
Nyligen gick USA:s ambassadör i Sverige Ken Howery ut i DN i anslutning till 5G-beslutet och sade att om en nära partnernation har ett osäkert nätverk kan det äventyra hemlig information från USA.
Anna Hallberg (S) uppger att hon inte gått Börje Ekholm till mötes på en enda punkt.
Om du teoretiskt skulle välja mellan att Sverige får underrättelser från USA eller att Ericsson får fortsätta att ha verksamhet i Kina – vad väljer du?
– Inom EU kan vi inte leva med utpressning vare sig från USA eller Kina. Vi måste stå på egna ben. Och vi i Sverige har något som USA inte har – vi har Ericsson. Inget land ska bestämma över Sverige eller EU.
Anna Hallberg framhåller att hon jobbar för goda handelsrelationer med Kina.
För att navigera i 5G-konflikten mellan Kina och USA jobbade EU-kommissionen i januari i år fram en EU-gemensam hållning runt cybersäkerhet i 5G-näten. Den kallas EU:s toolbox – verktygslåda. Den är frivillig för EU:s länder men alla förutsätts hålla sig till den.
– Jag tycker att Sveriges 5G-beslut uppfyller målbilden och grundsyftena i EU:s toolbox, säger Anna Hallberg.
Det håller inte Börje Ekholm med om. När han till denna artikel ombeds förklara sina sms lyfter han fram att han är kritisk till är att Sverige gått utanför denna EU:s toolbox. Detta trots att han i själva sms-konversationerna, som DN begärt ut från UD, inte nämner ordet toolbox en enda gång.
Varför begär du att en svensk minister ska gå emot Säpo om Sveriges säkerhet?
– Jag säger inte gå emot, min fråga var varför man valde att inte använda använder EU:s toolbox. Vi tycker att Sverige gått mycket längre än vad den toolboxen beskriver, säger Börje Ekholm.
Det är ju Säpos bedömning som ligger som grund. Går du emot den bedömningen?
– Nej, jag kan inte ta ställning till Säpos bedömning. Min enda kommentar är att EU har lagt fram en toolbox som definierar åtgärder för säkerhet i näten. Men Sverige valde en annan väg.
Börje Ekholm värjer sig emot att hans sms skulle vara hot om flytt från Sverige.
– Nej det är det inte – vår själ är i Sverige. Det är basen i Ericsson. Men om Sverige inte är committade till frihandel är det en komplikation för oss. Vi har 99 procent av omsättningen utanför Sverige.
Att Ericssons intressen i Kina ligger bakom bolagets agerande tycks uppenbart, enligt Jerker Hellström, Kinakännare med bakgrund på bland annat Totalförsvarets forskningsinstitut, i dag chef för Swedish Center for China Studies.
– Ericsson verkar tolka Huawei som en förlängning av den kinesiska staten och hoppas att bolagets goda vilja mot Huawei i Sverige kan leda till att den kinesiska staten vill visa välvilja mot Ericsson i Kina, säger han.
– Den svenska marknaden är så liten att den inte har någon ekonomisk betydelse, varken för Huawei eller Ericsson. Men eftersom det är Ericssons hemmamarknad får den ett starkt symbolvärde. Så Ericsson vill visa den kinesiska staten att bolaget gör vad det kan för att påverka svenska politiker. Huawei räknar troligtvis med att utgången i Sverige kan påverka andra länders 5G-beslut.
Sms avslöjar: Ericssons vd pressade regeringen att rädda Huawei - DN.SE
dn.se
Sms avslöjar: Ericssons vd pressade regeringen att rädda Huawei - DN.SE
Kina hotade att straffa Ericsson när Huawei portades i Sverige. Då startade Ericssons vd Börje Ekholm en privat lobbykampanj mot svenska regeringen.

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Engström.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Engström.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram