Oberoende DI Ledare

2021-01-01
Jorå serru...
Wallenberg pekar på en farlig risk
di.se
Wallenberg pekar på en farlig risk
LEDARE: Risken för spionage är på allvar men det finns stora risker med att helt och hållet blockera Huawei. Ett litet land måste vara smartare än så.

När NMT infördes som mobiltelefonisystem i de nordiska länderna 1981 anade nog ingen vilken betydelse det skulle komma att få. Mobiltelefon var en ny teknik och ett par olika system hade lanserats runt om i världen, bland annat i Japan och USA. Men genom skickligt fotarbete och tätt samarbete mellan staten och näringslivet utvecklades NMT till en global standard som i början av 1990-talet växlades över till GSM, det vill säga 2g. Också i det systemet var de nordiska länderna drivande.

USA gav till slut upp sitt eget spår vid sekelskiftet och anslöt sig till GSM. Fram till dess gick det inte att använda europeiska telefoner i USA. Vid utvecklingen av 3g, 4g och 5g har alla aktörer bemödat sig om att använda samma standarder. På resa i Asien, Afrika, USA eller Europa kan man använda samma mobiltelefon.

Om det är något land vid sidan av Finland som gynnats av globala enhetliga mobilsystem så är det Sverige. Ericsson har investerat många decennier i att bygga ett gemensamt system med sina konkurrenter. Just nu samarbetar Ericsson med bland andra Huawei för att upprätthålla och uppdatera standarden för de kommande 5g- och 6g-näten.

Men det är inte bara telekomföretag som gynnats. En enhetlig standard för kommunikation är en central del i globaliseringen. Det är en mänsklig framgång att alla är uppkopplade på samma nät. Om utvecklingen skulle rullas tillbaka och olika regioner börjar utveckla egna standarder bygger vi murar som minskar kontakterna och som kan bli mycket dyra att forcera.

Investors ordförande Jacob Wallenberg pekade just på den risken i en intervju i DN 26 december. På grund av Ericsson är den svenska marknaden inte vad som helst. Sverige är en vital del av internet. Om man stänger ute Huawei från den svenska marknaden finns det en risk för att samarbetet stängs ned. Det skulle få stora konsekvenser för Ericsson men den största faran är att Asien utvecklar en egen mobilstandard och därmed på sikt en egen digital civilisation. Det gynnar ingen, allra minst demokratirörelser i Kina.

De kinesiska företagens roll i demokratiernas ekonomier är en av vår tids största och viktigaste frågor. Det är värdefullt att nyckelpersoner i det svenska näringslivet betonar komplexiteten. Risken för spionage är på allvar men det finns stora risker med att helt och hållet blockera Huawei. Ett litet land måste vara smartare än så.

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Engström.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Engström.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram