Venezuelas Oljetransporter

2020-12-30
Har man sett nu kommer ju Nynäs upp precis som vi har förutsagt skulle ske....
”Skulle vi ta kontroll över de 50,01 procent i Nynas som ligger under PDVSA skulle Nynas slippa de amerikanska sanktionerna”, säger Leon Poblete.
”Detta eftersom sanktionerna inte riktar sig mot Venezuela utan mot Nicolás Maduros regim.”
Nicolás Maduro har utropat sig till Venezuelas president trots ett mycket ifrågasatt valresultat 2018, vilket har fördömts av USA och andra länder i Latinamerika. Oppositionsledaren Juan Guaidó, som är Nationalförsamlingens ordförande, har av rader av länder, inklusive USA, erkänts som landets legale president.
Nationalförsamlingen har sedan tidigare tagit kontroll över Citgo, en stort raffinaderi- och drivmedelsföretag i USA som ägts av PDVSA. Samma gäller oljebolaget Monomeros i Colombia.
”Det har inneburit att såväl Citgo som Monomeros sluppit sanktioner från USA”, säger León Poblete, som på Nationalförsamlingens hemsida betecknas som ambassadör i Sverige och som arbetar som universitetslektor på den företagsekonomiska institutionen vid Uppsala universitet.
”Det är dock mer komplicerat när det gäller Nynas”, påpekar han.
Detta eftersom ägandet ligger under PDVSA:s bolag i Nederländerna, PDV Europa.
”Vi måste ta över PDV Europa för att kunna ta kontroll över ägandet i Nynas”, säger León Poblete.
Enligt León Poblete är ambitionen från Nationalförsamlingens sida att lägga beslag på alla PDVSA:s tillgångar och dotterbolag utanför Venezuela.
Arbetet med att försöka ta kontroll över PDVSA:s olika dotterbolag utomlands leds av en advokat i USA, uppger León Poblete.
”Advokaten förhandlar med OFAC* (Amerikanska finansdepartementets avdelning för utländska tillgångar) när det gäller att lyfta sanktioner om vi kan ta över PDV Europa”, säger León Poblete. ”Men det är samtidigt en pågående process mellan OFAC och Nederländerna.”
”Men vi har ännu inte fått något besked om hur det går”, tillägger han.
För ett år sedan förklarade Nederländernas regering officiellt att man betraktar Guaidó som Venezuelas interimistiske president. Även Sverige, liksom ytterligare åtta DEU-länder, har ställt sig bakom Juan Guaidó.
Venezuelas statliga oljebolag PDVSA oljeproduktion har på tio år fallit från 2,5 miljoner fat per dag till omkring 700.000 fat.
Nyhetsbyrån Bloomberg har rapporterat om planer på att privatisera PDVSA. Inga som helst bekräftelser på detta har kommit från det statliga oljebolaget eller från Madurosidan.
När det gäller USA sa utrikesdepartementet som svar: "Vi följer noga den här typen av kreativa insatser från företag för att undvika sanktioner."
Och USA svarade specifikt på UAE-registrerade företag som bedriver transport av venezuelansk olja och säger att de är fullt medvetna om de många skalföretagen som används av olika enheter. "De som står bakom skalföretag skulle inte vara kloka att betrakta sig som skyddade från sanktioner", säger uttalandet.

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Engström.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Engström.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram