Handelsavtal Kina - EU

2020-12-30
Vi kan verkligen inte påminna oss om någon verksamhet i House of Sweden som inkluderar familjen Biden och kinesiska före detta energibolag som har kopplingar till Rosatom...
"Kina och EU står redo att skriva på ett nytt handelsavtal. Det väntas öppna affärsmöjligheter i allt från elbilar till finansiella tjänster i Kina.
Men avtalet anses högst kontroversiellt och har kallats ”en käftsmäll” mot Joe Bidens ambition att samarbeta med Europa.
Efter nästan sju års förhandlingar väntas EU och Kina på onsdagen skriva under ett handelsavtal som kommer föra de båda blocken varandra betydligt närmare gällande investeringar och affärssamarbeten, enligt uppgifter i flera europeiska medier.
Avtalet – the Comprehensive Agreement on Investments (CAI) – syftar till att minska handelsbarriärer. Bland annat ska det bli enklare för europeiska företag att investera och konkurrera inom flera sektorer i Kina, som finansiella tjänster, hälsovård, elfordon och molntjänster. Avtalet berör också Pekings systematiska stöd till landets statskontrollerade företag och andra industristöd, samt Kinas krav på överföring av teknologi vid investeringar.
Även om flera EU-diplomater applåderar avtalet så anses det kontroversiellt. Inte minst är tidpunkten anmärkningsvärd, i och med att ledare i demokratier världen över förbereder samtal med USA:s inkommande president Joe Biden gällande gemensam hållning mot Kina.
”Det är ofattbart att EU överhuvudtaget skulle överväga att rusa in i en investeringspakt med Peking bara veckor innan Biden tillträder, efter att i flera år ha sagt att de vill ha transatlantiskt samarbete mot Kina”, säger Tom Wright, forskare vid tankesmedjan Brookings i Washington, till the Guardian.
Också Bidens blivande rådgivare gällande nationell säkerhet, Jake Sullivan, har uttryckt sin olust över det potentiella avtalet.
”Biden och Harris administration välkomnar tidig konsultation med våra europeiska parters gällande vår gemensamma oro för Kinas ekonomiska agerande”, skrev han på Twitter.
Ett av Bidens främsta mål gällande utrikespolitiken är att frångå Donald Trumps politik om ”America first” och i stället samarbeta med likasinnade regeringar, inte minst de i Europa.
”Ett avtal [mellan EU och Kina] nu skulle vara en käftsmäll på Bidens team”, säger Stephen Szabo, forskare vid American Institute for Contemporary German Studies, till Voice of America.
För Kina hade avtalet också varit en effektiv strategi för att splittra Europa och USA, framhåller Szabo.
Flera europeiska ledare har varit öppet kritiska mot avtalet, bland annat på grund av Kinas systematiska utnyttjande av tvångsarbetare, brott mot mänskliga rättigheter mot olika minoritetsgrupper och urholkande av politisk frihet i Hongkong.
Regeringen i Peking har vid åtskilliga tillfällen tidigare utlovat att göra landets marknader mer öppna för utländska investerare, något som ofta inte efterlevts. EU:s diplomatiska representation i Peking har tidigare kallat Pekings agerande ”löftesuttröttning”, med referens till protektionism och ojämn spelplan.
Samtidigt skulle avtalet ytterligare öppna EU:s marknader för kinesiska investeringar, bland annat inom energisektorn, även det något som fått bedömare att höja på ögonbrynen.
”Utgångsläget är helt olika. Kinas marknader är betydligt mer stängda, men vem som helst redan kan investera fritt i Europa. Det var därför redan från början klart att Kina skulle göra mer eftergifter än EU, så det här kan inte firas som någon framgång nu”, säger Jürgen Matthes, ekonom vid German Economic Institute, till Deutsche Welle."

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Engström.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Engström.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram