Häpnadsväckande Dumt I DI

2020-12-29
På temat nu är väldigt mycket så jävla dumt så att man faktiskt häpnar......
"Bankerna kan bli vinnare år 2021, men då krävs det att populistiska politiker börjar arbeta för Sveriges bästa. Rimligen vinner förnuftet. Då blir det comeback för den mest avskydda sektorn.
December blir ännu en månad med fall i storbankernas aktiekurser.
För aktieägarna har det inte varit några roliga år.
För regeringen spelar det inte någon större roll eftersom ministrarna tycks tro att det ändå bara är onda krösusar som drabbas när bankerna regleras sönder. De har fel. Men denna inställning ändrar tyvärr förutsättningarna för både banksektorn och den svenska ekonomin.
Banker är en återspegling av samhället. När de går bra så går Sverige bra, och vice versa. Tidigare pratade man om Volvo (kinesiska Volvo Cars i dagens tappning): När det går bra för Volvo, går det bra för Sverige. I dag är de svenskägda bankerna den bästa termometern. Men ack så hatad denna sektor är.
Regeringen behandlar den styvmoderligt och strax före jul var det dags för Riksbankschef Stefan Ingves att ondgöra sig.
Visserligen kan små utdelningar tillåtas nästa år, men dessa måste begränsas till max 25 procent för vinsterna 2019-2020. Detta är oerhörda inskränkningar i äganderätten, men eftersom det bara är familjen Wallenberg med flera som äger bank så spelar det ju ingen roll, tycks flera anse. Det är dels fel i sak, dels omoraliskt. Wallenbergarna har relativt små privata ägarandelar i banken SEB. Däremot ägs delar av just den banken av Wallenbergkontrollerade stiftelser som använder utdelningarna för att skänka pengar till forskning, inte minst inom medicin. Innan utdelningarna ströps fick forskningen tillskott på 2,4 miljarder per år. Sedan offrade Stefan Löfven dessa för att vinna väljare, trots att det väl sällan har funnits större behov av forskningsanslag. Den röd-gröna populismen är gränslös.
Frågan är då hur en miljon svenska bankaktieägare bör tänka. Ska man glädjas åt välskötta banker som gör en viktig samhällsinsats eller anta att loppet är kört och att politiker fortsätter att göra allt för att sänka incitamenten att äga bank?"
Jag väljer att tro på förnuftet, att politiker inser att det som får oss på fötter är ett välfungerande banksystem och att detta bara kan fungera om aktieägare får en utdelning när vinst görs (och ställer upp med kapital när det krävs).
Stefan Löfven må ha en annan agenda, men han måste rimligen välja vad som är bäst för Sverige. Därför tror jag på bankaktier år 2021. Att de råkar vara välskötta är dessvärre av mindre betydelse.

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Norberg.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Engström.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram