Onecoin - Sannolik Uppgörelsesmittospridning

2020-12-22
Tänka sig att att den uppgörelsen med all sannolikhet också kommer att sprida sig som en smitta in i Sverige...
Några av världens mest kända brottslingar har suttit inspärrade i de trånga cellerna, däribland knarkkungen Joaquin ”El Chapo” Guzman och storsvindlaren Bernie Madoff. Sedan en tid tillbaka är det här, på det ökända Manhattan-häktet MCC, som den forne Östermalmsbon Sebastian Greenwood vistas. Han står åtalad för sin roll i jättebedrägeriet Onecoin, den falska kryptovalutan som drog in flera miljarder kronor.
Rättsprocessen som ska avgöra hans framtid gick i fredags in i ett nytt skede. Själv sade han inte mycket under förhandlingen, som på grund av coronasmittan skedde via telefonkonferens. Men åklagarsidan avslöjade att två hårddiskar med bevismaterial från utredningen har delgetts Sebastian Greenwood.
– En hårddisk innehåller e-post, sammanlagt över 150 000 sidor. Den andra hårddisken innehåller utdrag från uppskattningsvis ett dussin elektroniska enheter som beslagtogs från Greenwood när han arresterades i Thailand, sade åklagaren Michael McGinnis.
I amerikanska brottmål kan den åtalade ibland välja att erkänna sina brott och ingå en så kallad ”plea deal”. En sådan uppgörelse innebär att en regelrätt rättegång undviks och att den åtalade får ett mildare straff.
Michael McGinnis berättade under fredagens förhandling att sådana samtal pågår.
– För tre dagar sedan lämnade vi in en skrivelse där vi begärde att presentation av ytterligare material i detta ärende ska pausas eftersom parterna försöker att ordna en eventuell uppgörelse, sade han.
Sebastian Greenwoods försvarsadvokat Bruce Barket hade inget emot det.
– Oavsett om vi får till en uppgörelse eller inte kommer det ta mer än 90 dagar för oss att gå igenom det material vi redan har fått, sade Bruce Barket och tillade:
– Jag behöver knappast berätta för rätten hur viktigt det är att gå igenom saker som hans e-post med honom själv.
Det var i maj som SvD i samarbete med nyhetssajten Breakit kunde berätta den tidigare okända historien om Sebastian Greenwood. Han växte upp på Östermalm i Stockholm och jobbade senare i sina föräldrars familjeföretag. I början av 2010-talet lämnade han Sverige för att söka lyckan utomlands.
Under arbetet med kryptovalutan Bigcoin lärde han känna den bulgariska affärskvinnan Ruja Ignatova. Tillsammans skapade de sedan Onecoin. Sebastian Greenwood ledde det pyramidspelsliknande marknadsföringskonceptet som bidrog till att göra Onecoin till en massrörelse medan Ruja Ignatova var ansiktet utåt.
Hösten 2017 försvann ”kryptodrottningen” plötsligt spårlöst. Sebastian Greenwood greps i Thailand i början av 2018. Pyramidspelet kollapsade, och många investerare förstod att deras Onecoins var värdelösa. Enligt företagets egna uppgifter investerade 60 000 svenskar i Onecoin.
Senare greps även Konstantin Ignatov, som tog över den publika ledarrollen i Onecoin sedan hans syster försvann. Hösten 2019 ingick han en uppgörelse med åklagarna. Konstantin Ignatov har sedan dess försett åklagarna med mängder av information om Onecoin. Hans syster är fortfarande försvunnen.
Misstanken från åklagarsidan är att hon tipsades av någon om att ett åtal mot henne var på gång.
Exakt hur stora belopp som Onecoin dragit in är inte känt. BBC:s dokumentärserie ”The Missing Cryptoqueen” uppskattar att intäkterna uppgick till 40 miljarder kronor under knappt tre år.
Under rättsprocessen mot Sebastian Greenwood har dock en mycket högre summa nämnts.
– Det här är ett påstått upplägg på 15 miljarder dollar, sa hans försvarsadvokat Bruce Barket under en förhandling tidigare i år.
Sebastian Greenwoods fall ska upp i rätten nästa gång i slutet av mars.
Sitter i mardrömshäkte – försöker få till en deal | SvD
svd.se
Sitter i mardrömshäkte – försöker få till en deal | SvD
Han är åtalad för världens största kryptobedrägeri. Miljarder försvan

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Engström.
Carl på social media

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Engström.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram