På tal om Recep Tayip Erdogan och Ukrainas president Zelinsky..
Nu är det som sagt inte läge för att vara uppkäftig längre....
Det går liksom inte att verka utan att synas.
Men det är inte Dan Sten Olssons uttalanden om pandemin som kommer att hamna i fokus under intervjun, utan det han säger om den ryska annekteringen av Krimhalvön 2014. Det är när vi avhandlar Stena-koncernens intressen i Östersjön och satsning på framför allt fraktfartyg till och från Lettland (som Dan Sten Olsson skrattande beskriver som ”ett svenskt landskap”) som Ryssland kommer på tal.
– Ett folk som har schack som nationalsport måste vara väldigt begåvat. De är välutbildade. Jag gillar ryssarna, inte som kollektiv men som individer, säger Dan Sten Olsson.
Redan i en intervju med DN förra vintern beklagade Dan Sten Olsson att affärerna med Ryssland hölls tillbaka av sanktioner kopplade till den starkt kritiserade ryska annekteringen av Krimhalvön 2014. Nu utvecklar han resonemanget – efter att först sagt till DN:s reporter att inte skriva ned det han säger.
– Krim har egentligen aldrig tillhört Ukraina, säger Dan Sten Olsson och tillägger att halvön ”alltid tillhört Ryssland”.
Innan halvön år 1783 erövrades av kejsarinnan Katarina II tillhörde den i flera hundra år ett krimtatariskt khanat, det har också varit en del av det ottomanska riket. Ännu på 1850-talet utgjorde krimtatarerna två tredjedelar av befolkningen. 1944 deporterades samtliga 250.000 krimtatarer till Centralasien, varav en tredjedel dog.
Under efterkrigstiden ritades kartan om inom Sovjetunionen, och 1954 överfördes Krimhalvön från Ryssland till Ukraina under ledning av Nikita Chrusjtjov.
– Det var en administrativ grej de gjorde under ett fylleslag, säger Dan Sten Olsson.
På DN:s fråga huruvida handeln mellan Ryssland och EU, däribland Sverige, påverkas av att Ryssland inte står för samma demokratiska värden som andra länder svarar Dan Sten Olsson:
– Nej det påverkar inte handeln, det vet du. Det är bara en fråga om Krim.
Den ryska annekteringen av Krim var ett brott mot internationell rätt, fördömdes av världssamfundet och har aldrig erkänts av omvärlden. Enligt Stena-ägaren bottnar annekteringen i ett brutet löfte från Natos sida.
– Historien är att när Gorbatjov vek ner sig så fick han ett löfte att Nato inte skulle flytta fram sina positioner. Nu är den forna rumänska ryska basen en Nato-bas. Det är inte så jävla roligt om du är ryss, säger han.
Huruvida Nato någonsin lovat Michael Gorbatjov att inte expandera österut i samband med unionens upplösning i slutet av 1980- och början av 1990-talet är dock omdebatterat. Vetenskapliga artiklar publiceras i ämnet i välrenommerade forskningstidskrifter, men det råder långt ifrån någon enighet i frågan.
Apropå basen i Rumänien så lämnade de sovjetiska militärerna landet redan 1958 och basen har inte varit i rysk ägo på över 60 år.
– Ryssland har definitivt en poäng. Jag tycker det är en jävla dålig handlingskraft att inte ge Krim till ryssarna omedelbart. För det har alltid tillhört dem, säger Dan Sten Olsson.
– De (ryssarna, reds anm) kan inte riskera att en dag inte få ha en flottbas på Krim. För då är nationen slut.
Dan Sten Olsson säger sedan – med ett skratt – att han personligen ringde upp Jan Eliasson, tidigare toppdiplomat, ordförande i FN:s generalförsamling och svensk socialdemokratisk utrikesminister, och diskuterade frågan. Eliasson hade varit i Kiev under början av mars 2014 när annekteringen skedde, utsänd av FN:s säkerhetsråd.
– Jag ringde faktiskt, vad heter han, Jan Eliasson och sade ”Sälj nu Krim dyrt till ryssarna, för de kommer ta det ändå”. Men det sa han, ”det har jag inte befogenhet till”, säger Dan Sten Olsson och skrattar.
Jan Eliasson minns samtalet från Dan Sten Olsson som ett vänligt sådant. Han tog emot det när han var vice generalsekreterare för FN, placerad i New York 2014, säger han till DN över telefon.
– Jag var inte riktigt på det klara med om det var ett skämt eller om det var ett utflöde av hans affärsmannainstinkter av att göra en affär, säger Jan Eliasson och skrattar åt minnet.
Dan Sten Olsson kände han sedan tidigare ”lite grann” enligt egen utsago, en vänskap som bland annat grundar sig i att de båda kommer från Göteborg.
– Jag bara kommer ihåg att jag naturligtvis sade att du ska vet att det här är en allvarlig folkrättslig fråga och som har att göra med gränsernas okränkbarhet. Och här i FN så kan vi inte tänka i såna termer som du nämner här, säger Jan Eliasson.
När Dagens Nyheter ringer upp Dan Sten Olsson dagen efter intervjun på huvudkontoret vill han först inte kommentera vad som sades om Krim och Ryssland. Efter en stunds diskussion säger han:
– Ja, om världssamfundet säger något så har naturligtvis världssamfundet en hög moralisk rätt.
– Det hindrar inte att man i enskilda fall kan ha egna privata synpunkter.
Michael Winiarski: Varför kommer Dan Sten Olsson ut som Putinkramare?
Jo för han vet att det nu är slut med den Djupa Statens globala hegemoni.