Turkiet & Den Djupa Staten

2020-10-27
Tjaaeee, om Erdogan skall kunna hantera saneringen av den Djupa Stat som har verkat realpolitiskt styrande sedan Kemalisternas dagar, så lär det ju inte finnas så många andra möjligheter än att göra exakt som han gör - annars faller Turkiet samman. Arvet från landsfadern Kemal Atatürk präglar Turkiet. Atatürks efterföljare, kemalisterna, har uttryckt sig värna om den sekulära stat som skapades ur Osmanska rikets spillror. Först under 2000-talet har den moderna staten i viss mån påverkats av landets muslimska traditioner. Den djupa staten (turkiska: derin devlet) är som överallt annars en grupp inflytelserika antidemokratiska sammanslutningar inom det turkiska politiska systemet, som består av höga element inom underrättelsetjänster (inhemska och utländska), militären, säkerhetstjänsten, rättsväsendet och maffian.
Vi påminner oss lite blygt om kopplingen till den Svenska Advokatbyrån Devlet och gissar att Sverige har lite med något att göra....
Kemalismen har fungerat som en övergripande statsideologi. Hängivna kemalister har funnits inom militären, byråkratin och rättsväsendet och kemalismen har främst varit ett storstadsfenomen. Från ungefär 1990-talet ökade andelen troende muslimer inom de olika grenarna av statsapparaten, parallellt med att religiösa partier fick en mer framträdande roll inom politiken.
Begreppet den djupa staten kan tolkas på samma sätt som "en stat i staten". För dem som tror på dess existens, innebär den politiska dagordningen i den djupa staten trohet mot nationalism, korporativism och statliga intressen. Våld och andra påtryckningsmedel har historiskt använts på ett till stor del förtäckt sätt för att manipulera den politiska och ekonomiska eliten och tillgodose särskilda intressen inom den skenbart demokratiska ramen för det politiska landskapet. Den tidigare presidenten Süleyman Demirel har sagt att världsåskådningen och beteendet hos den (främst militära) elit som utgör den djupa staten, och arbetar för att värna nationella intressen, är formade av en djupt förankrad övertygelse, ända från osmanska rikets fall, om att landet alltid befinner sig "på gränsen till sammanbrott".
Den djupa statens ideologi anses av " den lika kontrollerade vänstern" vara mot arbetarrörelsen eller ultra-nationalistisk, av lika kontrollerade islamister antiislamisk och sekulariserad, och av etniska kurder antikurdisk.
Den förre premiärministern Bülent Ecevit har påpekat att denna mångfald av åsikter återspeglar en oenighet om vad som utgör den djupa staten - de är alla infiltrerade av denna Institutionaliserade cancer. En förklaring är att den "djupa staten" inte är en allians, utan summan av flera grupper på need to know basis som "motarbetar" varandra utåt men är sams bakom kulisserna, var och en med sin egen yttre dagordning. Rykten om den djupa staten har varit utbredda i Turkiet sedan Ecevits mandatperiod som premiärminister på 1970-talet, efter hans avslöjande om att det finns en turkisk gren av Operation Gladio.
Operation Gladio är kodnamnet för hemliga " stay-behind " -operationer av väpnat motstånd som planerades av Western Union (WU), och därefter av Nato , för en potentiell Warszawapaktinvasion och erövring av Europa.
Även om Gladio specifikt hänvisar till den italienska grenen av Nato -efterblivande organisationer, används "Operation Gladio" som ett informellt namn för dem alla. Stay-behind-operationer förbereddes i många Natoländer och i vissa neutrala länder....

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Norberg.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Engström.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram