Kinas Svenska Vikt Även I Hormedia

2020-10-24
Nu till och mer i Hormedierna...
" Sammantaget innebär detta en ny verklighet för svenska företags förhållande till Kina, som idag är världens näst största ekonomi.
Kina – som marknad, investerare och tillverkningsort – är idag helt integrerat i svensk ekonomi och närmast en förutsättning för svenska storföretag. Skakar Sveriges relation till Kina riskerar svenska jobb, aktieutdelningar och skatteintäkter också att skaka.
Sveriges varuexport till Kina stiger stadigt och uppgår nu till drygt 70 miljarder kronor. Det är bara vad som går över gränsen. Sex av Wallenberggruppens största industriföretag hade intäkter i Kina på över 130 miljarder kronor 2018, enligt en sammanställning SvD har gjort tidigare. Det var 80 procent mer än samma sex företag drog in från Kina år 2010.
Kinas investeringar finns också överallt i det svenska näringslivet.
Volvo Cars ägs av kinesiska Geely, som även är största ägare i lastbillsjätten AB Volvo. Kinesiska techjätten Tencent "äger" 9 procent av Spotify. Klarna har numera också ett kinesiskt bolag i ägarlistan, jätten Ant Financial.
Mobiloperatören tre ägs till 60 procent av Hongkongbaserade CK Hutchison, kontrollerat av affärsmannen Li Ka-Shing. Resten kontrolleras av Wallenbergs investmentbolag Investor. Listan kan göras ännu längre.
För Ericsson är den kinesiska marknaden helt avgörande. Till SvD sa vd Börje Ekholm i veckan det är ”livsviktigt” för företaget att vara i Kina. I en intervju med TT blev han till och med personlig:
”Jag har rest till Kina i mer än 20 år. Jag har massor av goda vänner där, så för mig är det oerhört viktigt att vi kan vara en del av det kinesiska ekosystemet”, sa Ekholm, som också sitter i styrelsen för den kinesiska e-handelsjätten Alibaba.
Bakom just Wallenbergföretagens expansion ligger relationer med det kinesiska ledarskapet sedan decennier tillbaka samt en idé om att ökad handel leder till ökad demokrati. För 14 år uttalade sig en optimistisk Jacob Wallenberg om Kina i Ekots lördagsintervju:
”Det har varit en otrolig utveckling tack vare att man faktiskt bejakar ekonomisk utveckling. Och då tror jag den demokratiska utvecklingen följer med. Eller, rättare sagt, jag tror inte. Jag är helt övertygad om att det är så.”
Flera Kinakännare är idag eniga om att man inte längre kan dra den slutsatsen. Även Jacob Wallenberg har noterat utvecklingen i Kina och har i flera uttalanden betonat att man inte ska vara naiv inför Kinas politiska ambitioner.
Ingen av de kinakännare som SvD har talat med tror på ett totalt avbrott i de ekonomiska relationerna. Delvis för att krisen just nu ännu inte är så allvarlig. Men också för att det inte går. Som Kristina Sandklef uttrycker det:
– Man kan inte bara klippa. Kina ligger så långt fram i så många olika sektorer. Konsekvenserna skulle bli enorma."
Men tänk om det är Kina som klipper och Ryssland och USA gör detsamma för att de "måste skydda" sig själva....
Kina ”som en anakonda” efter Sveriges besked | SvD
svd.se
Kina ”som en anakonda” efter Sveriges besked | SvD
Kinesiska motåtgärder mot svenska företag efter 5G-beslutet är absolut möjliga, tror Kinakännarna. Enorma värden står i så fall på spel. Men Kinas nyckfullhet gör det svårt att avgöra storleken på motreaktionen.

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Norberg.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Norberg.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram