Denna typ av utmärkelser fyller naturligtvis inga som helst opinionsbilningssyften...
Från förra året.
Juryn för Årets svensk har beslutat att utmärkelsen i år ska tilldelas rektor Hamid Zafar.
»Han har använt sin egen erfarenhet för att förstå och försöka lösa de problem som uppstått till följd av stora invandringsströmmar, bristande integration och en långtgående segregation. Han gör det med övertygelsen att höga krav på den enskilde är det bästa sättet att stimulera mognad och framsteg. Han gör det utan rädsla för att benämna och diskutera det svåra och med båda fötterna i den praktiska verkligheten. Årets svensk är rektorn för Sjumilaskolans högstadium i Göteborg, Hamid Zafar«, lyder motiveringen.
– Jag är glad och stolt över att Sjumilaskolan och mitt arbete uppmärksammas. Det är en hedrande utmärkelse, inte bara för mig personligen, utan också för alla som jag jobbat med och som hjälpt till på skolan, säger Hamid Zafar.
Hamid Zafar är rektor på Sjumilaskolan högstadium i Biskopsgården i Göteborg. När andra såg en förlorad skola med bråkiga elever såg Hamid Zafar en skola som samhället övergivit. På kort tid har han skapat en blomstrande verksamhet.
– Utmärkelsen Årets svensk tilldelas en person som under året stuckit ut på ett sätt som förändrat Sverige till det bättre. Det kan, men måste inte innebära att personen gjort sig känd i offentligheten. Det centrala är att vinnaren visat prov på självständighet och originalitet i ett land som på gott och ont gillar det samstämmiga och välanpassade, säger juryns ordförande Johan Hakelius.
–Det är naturligt om Årets svensk har gjort sig fiender, inte bara vänner, för det är svårt att åstadkomma något värt att belöna, utan att det har ett pris. Hamid Zafar kvalificerar sig på alla punkter.
Utmärkelsen Årets svensk delas ut sedan 2006 ut av nyhetsmagasinet Fokus.
Första året gick priset till Masoud och Shahnaz Garakoei för deras exceptionella civilkurage när de vägrade låta sig utpressas av mc-maffian. Tio år senare mottog Vänsterpartiets Amineh Kakabaveh utmärkelsen för att hon blottlagt radikalisering, klan- och hedersförtryck – till en avsevärd personlig kostnad. I fjol tog kardinal Anders Arborelius emot utnämningen sedan han blivit historisk genom att ikläda sig den röda birettan.