Post- och telestyrelsen, PTS, har till sist bestämt sig för att dra igång auktionen av 5G-licenser i Sverige. Det är en auktion som väntas dra in många miljarder kronor till statskassan.
Fyra potentiella budgivare har blivit godkända att vara med i auktionen. I potten ligger licenser för att kunna bygga mobilnät med den nya 5G-tekniken. Men godkännandet bygger på att telebolagen inte tänker använda någon utrustning från de kinesiska tillverkarna Huawei och ZTE.
Det är ett beslut som kan få betydande konsekvenser för de inblandade bolagen och för Sveriges relationer med Kina.
– Det här är ett enormt stort beslut. Men det är också ett väl berett beslut, säger Anna Beckius chef för enheten för spektrumanalys på PTS.
Beslutet att stänga Huawei och ZTE ute bygger på en ny lag som trädde i kraft vid årsskiftet. Enligt den måste mobilnäten byggas och skötas på ett sätt som inte skadar Sveriges säkerhet. Bedömningen görs av Försvarsmakten och av Säkerhetspolisen.
När lagen nu för första gången prövas har de varit väldigt tydliga i sin bedömning. Några kinesiska företag får inte finnas med när det handlar om en så viktig del av Sveriges infrastruktur som de kommande 5G-näten.
Säkerhetspolisen pekar bland annat på att Kina har trappat upp spionaget. Landet har också antagit en ny säkerhetslag som gör att kinesiska företag, som Huawei och ZTE, måste bidra till underrättelsearbetet.
”Kina utgör ett av de största hoten mot Sverige. Den kinesiska staten bedriver cyberspionage för att främja sin egen ekonomiska utveckling och utveckla sin militära förmåga. Det sker genom en omfattande underrättelseinhämtning och stöld av teknologi, forskning och utveckling.”
Det säger Klas Friberg, chef för Säkerhetspolisen, i en skriftlig kommentar till PTS beslut.
Hos Huawei var besvikelsen stor över de svenska myndigheternas beslut. Kenneth Fredriksen, chef för Huawei i Norden, tillbakavisar alla påståenden om att det skulle finnas något hot mot Sveriges säkerhet.
– Det kommer en massa påståenden och antaganden som aldrig bevisas. All fakta och historik visar att vi uppträtt exemplariskt, säger Kenneth Fredriksen.
Enligt Kenneth Fredriksen fortsätter bolaget nu att stödja sina kunder och leverera det man får i Sverige. Samtidigt konstaterar han att beslutet får konsekvenser för den svenska marknaden när konkurrensen minskar.
– Det här kommer att kosta mycket pengar för den svenska telekommarknaden och leda till en trögare utrullning av 5G, säger Kenneth Fredriksen.
Beskedet är ett klart bakslag för bolaget som byggt upp en stor verksamhet i Sverige med 600 anställda. På andra håll i världen har det också blivit svårare för Huawei. Inte minst eftersom USA infört handelsrestriktioner mot Huawei och tryckt på andra länder att stänga ute bolaget.
PTS beslut innebär även att de telebolag som redan använder Huawei i sina nuvarande 4G-nät måste ta bort utrustningen före 1 januari 2025. Orsaken är att 4G- och 5G-näten i praktiken ska användas ihop.
Det innebär att en del av telebolagen drabbas av en extra kostnad för att rensa ut den kinesiska utrustningen. Vilken summa det handlar om vill Anna Beckius på PTS inte uppge.
– Vi har fått information om vad det kostar att byta ut utrustningen och kostnaden går att motivera. Dessutom behövs en förändring för att säkra Sveriges säkerhet, oavsett vad det kostar, säger Anna Beckius.
Förändringen påverkar bland andra telebolaget Tre som i dag använder både Ericsson och Huawei till sitt mobilnät. Haval van Drumpt, vd för Tre i Sverige, säger att han framför allt är glad att mobillicenserna äntligen ska auktioneras ut. Fast det blir en auktion som förändrar villkoren för Tre.
– Det blir lite komplikationer när det blir nya spelregler. Det kan bli både dyrare och det kan bli förseningar, säger Haval van Drumpt som nu tänker vidga samarbetet med Ericsson.
Konkurrenterna Telenor och Tele2 använder Huawei i radiodelen av sitt gemensamma 4G-nät. All den utrustningen måste nu bytas ut de kommande fyra åren.
Andres Suazo, nätchef på Telenor, räknar ändå inte med att det blir någon större extrakostnad. För radionätet är tio år gammalt och behöver i vilket fall moderniseras. Enda skillnaden blir att Huawei inte får vara med och konkurrera om uppdraget.
– I praktiken blir vi begränsade till Ericsson och Nokia, säger Andres Suazo.
Telia är det telebolag som påverkas minst. Bolaget använder bara Ericsson och Nokia i de centrala delarna av mobilnäten.
– I praktiken har de här reglerna ingen större betydelse för oss, säger teknikchefen Staffan Åkesson.