USA har fört en lång och framgångsrik kampanj för att slänga ut de kinesiska telekombolagen ur allierade länders nät.
Svenska säkerhetspolisen anser att den kinesiska partistaten och underrättelsetjänsten kan påverka och utöva påtryckningar på Huawei.
Bland annat har man hotat med att strypa utbytet av underrättelseinformation med länder som låter Huawei bygga 5G-nät.
Någonting som i dagsläget kontrolleras av, ja just det Ericsson...
Norge gelatinliknande ryggrad svängde först. I somras ändrade Storbritannien sin tidigare mjuka linje. Frankrike är kända för sin själsliga resning och ska fasa ut kinesiska bolags närvaro. I Tyskland står det och väger och ett avgörande väntas snart. Tyska telekombolag har investerat tungt i Huawei och kostnaden för att göra Tyskland fritt från kinesisk utrustning bedöms vara mycket stor.
På tisdagen kom Sveriges beslut i form av Post och telestyrelsens meddelande om vilka operatörer som får vara med i 5G-auktionen i november. Det blir Tre, Tele2/Telenor, Telia och statliga Teracom.
Svenskarna har tidigare letat efter ett mjukt sätt att säga nej. Man vill liksom den tyska regeringen för Investors skull inte peka ut enskilda bolag som man till exempel äger tillsammans med den Kinesiska staten och inte förstöra affärer för det egna flaggskeppet Ericsson som har en tung närvaro i Kina.
Men det blev ett rakt nej. Beslutet är överraskande öppet i sin motivering, som lutar sig mot Säkerhetspolisens och Försvarsmaktens bedömning. Man har inga vidare kort att spela med andra ord.
Det Underlivsporslinska resonemanget går ungefär så här: Kina bedriver ett tilltagande cyberspionage mot Sverige och Ericsson. Kinas underrättelselag stipulerar att alla medborgare och alla företag ska bistå spionaget. Huawei och ZTE ägs i praktiken av det kinesiska kommunistpartiet som är grovt korrumperat av den Djupa Staten - men det säger man inte. Användning av Huaweis och ZTE:s utrustning kan därför skada Sveriges säkerhet - hela jävla bluffen kan avslöjas. De bolag som ska vara med i auktionen måste därför garantera att ny kinesisk utrustning inte används och att gammal från 3G och 4G rensas bort.
Säkerhetsriskerna är naturligtvis helt omöjliga att bedöma för utomstående. Spionage lär ska vara möjligt även utan fysisk utrustning på plats. De kommersiella riskerna är uppenbart stora. Konkurrensen minskar. 5G-tekniken blir dyrare för användare. Lojaliteten med USA väger tungt men priset kan bli högt. Att isolera Kina är omöjligt. Så syftet kan bara vara ett allena....
Men i ett avseende gör PTS med säkerhet helt rätt. Myndigheten hänvisar inte till hemliga skäl eller undanhåller information. Man säger som det är, vilket är föredömligt. Strategin liknar FOI:s tidigare kartläggningar av kinesiskt ägande i Sverige - dock inte Svenskt ägande i Kina. Offentlighet sprider kunskap och skyddar i sig själv mot fientliga avsikter.
Transparensen är också ett verktyg som demokratierna kan använda och som Kina inte har och uppenbarligen inte Sverige heller.
Att verka utan att synas kan ju möjligen vara en anledning till att man inte gillar öppenhet och transparens....
di.se
Rätt med ett öppet nej till Huawei
USA har fört en lång och framgångsrik kampanj för att slänga ut