Valspekulation I SvD

2020-10-15
Detta är en lite konstig vändning av skrivaren...fast man kan ju å andra sidan förstå att man kanske vill gå med flaggan i topp istället för att kräla i sin egen moraliska sörja om det dessutom nu faktiskt framkommer att Joe Biden är en riktigt dålig människa....
Det där med att Demokraterna kommer att fuska och rösta på Donald trump för att kunna avsätta honom för fusk, är ändå liksom själva - "basplanen"
" Han hade inte mer än friskförklarats innan motståndarnas spekulationer var igång igen. Kommer Donald Trump att respektera valresultatet om han förlorar det amerikanska presidentvalet den 3 november?
Att frågan ställs kan säkert tolkas som den vanliga kritiken av allt presidenten har för sig. Men det finns två skäl att den ändå är värd att uppmärksamma.
Den första är Trump själv.
Donald Trump har konsekvent undvikit att svara och i stället börjat prata om kommande valfusk när han fått frågan om han lämnar frivilligt vid en förlust. Enligt presidenten kommer han enbart att förlora valet om det ”stjäls” från honom. Och det på grund av alla valsedlar som postas i dessa coronatider.
Den andra är att många amerikaner faktiskt förväntar sig ett våldsamt efterspel till valet. I en undersökning gjord av YouGov svarar 53 procent av de tillfrågade Demokraterna att de tror på våldsamheter efter 3 november. Samma sak uppger 59 procent av Republikanerna.
Att Trump ifrågasätter poströstandet är inget nytt. Han har gjort det sedan pandemins start, när det stod klart att miljontals amerikaner kommer att dra sig för att gå till vallokalerna.
Ett scenario där utmanaren Joe Biden får fler röster och Trump ropar högt om fusk och ifrågasätter valresultatet känns därför inte helt otroligt. Men vad händer då?
Amerikanska medier är fulla av spekulationer.
Faktum är att presidenten kan förlora men ändå vinna. Ett sätt är att låta representanthuset avgöra saken.
Här är ett exempel som den före detta senatorn och Demokraten Timothy E Wirth, och Tom Roger som grundade tv-kanalen CNBC var först med att ta fram:
Uppskattningar visar på att 80 miljoner amerikaner kommer att skicka in sina valsedlar innan den 3 november.
1. Joe Biden får flest röster och vinner nyckelstater som Pennsylvania och Florida, men med liten marginal. Trump accepterar inte resultatet, utan hävdar att det fuskats med valsedlar och att en främmande stat, säg Kina, ligger bakom. (Han har redan gjort sådana antydningar.)
2. Har Kina påverkat den amerikanska valutgången är det ett allvarligt brott mot den nationella säkerheten. Presidenten skulle sannolikt låta justitiedepartementet utreda i de berörda delstaterna.
3. Utredningen drar avsiktligen ut på tiden. Den 14 december ska delstaterna ha utsett sina elektorer, som är de som i sin tur utser presidenten. Men såväl Pennsylvania som Florida har republikansk majoritet i sina delstatsparlament (vilket gäller åtta av nio så kallade ”Swing States” där valresultatet är osäkert). De väljer att inte utse några elektorer, med hänvisning till att justitiedepartementets utredning inte är klar, och valet därmed inte avgjort.
4. Demokraterna lämnar in otaliga stämningsansökningar. Fallet går till Högsta domstolen, som troligen har klar republikansk majoritet om Trump får igenom sin föreslagna domare Amy Coney Barrett före valet.
5. Högsta domstolen slår fast att presidenten har rätt att låta utreda främmande makts inblandning och att den 14 december gäller. De elektorer som har utsetts får träffas och rösta.
6. Eftersom flera delstater inte utsett några elektorer får varken Joe Biden eller Donald Trump de 270 elektorsröster som krävs för att få flytta in i Vita huset.
Vad händer då? Det här är den amerikanska konstitutionen kommer in. Den förskjuter nämligen röstandet till representanthuset om elektorerna inte kan avgöra.
Det gör att representanthuset sannolikt röstar fram Donald Trump som ny president.
I representanthuset har Demokraterna majoritet, men det spelar ingen roll. Det är nämligen delstaternas delegationer som röstar, och varje delstat får en röst.
Det som avgör är delegationens sammansättning. Och då ser det plötsligt annorlunda ut.
26 delstater har en republikansk majoritet i sin delegation. 23 stycken har en demokratisk. (Pennsylvania har lika många demokrater som republikaner.)
Siffrorna 26–23 gör att representanthuset sannolikt röstar fram Donald Trump som ny president.
Låter det krångligt och långsökt? Det kan man tycka.
Men ändå inte helt osannolikt.
Donald Trump har själv påpekat att det kan bli kongressen som avgör valet.
Tänk dessutom på att det är knappa tre veckor kvar, och ändå har 300 stämningsansökningar redan kommit in till amerikanska domstolar. Dessutom räcker det att se tillbaka på valet 2000 då Al Gore förlorade mot George W Bush för att inse att allt kan hända.
Då avgjorde Högsta domstolen valet till Bushs fördel, med hjälp av 537 röster i Florida.
Det var det ingen som räknat med innan.
Trump kan sitta kvar – trots valförlust | SvD
svd.se
Trump kan sitta kvar – trots valförlust | SvD
ANALYS. Vad händer om Trump förlorar presidentvalet i november?

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Norberg.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Norberg.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram