Stockholmsbyråkrati Från Folkhälsovårdsmyndigheten
2020-10-13
Stockholmsbyråkratins nuvarande maktfilial Folkhälsomyndigheten i all sin moraliska prakt, kommer nu med goda råd och anvisningar för befolkningens bästa.
Statsepidemiolog Anders Tegnell inledde därför pressträffen med att säga på ett extra myndigt vis att den globala situationen fortsatt är oroväckande.
– Island har ett större utbrott nu, och har fått ganska många fall i förhållande till sin befolkning, säger han. Ingen av de presstituerade dristade sig till att fråga om hur många som hade dött av Covid-19.
Även för Sveriges del finns det därför naturligtvis inte bara viss anledning till oro...
– I Sverige har vi också haft en negativ utveckling under en tid, dock inte med samma snabba utveckling som i andra länder.
Men antalet IVA-vårdade och avlidna är fortsatt väldigt lågt jämfört med i våras. Anders Tegnell säger också att testningen är mer omfattande nu än tidigare, vilket gör att det är svårt att jämföra antalet bekräftade fall nu med tidigare.
De senaste veckorna har antalet nya bekräftade covid-19-fall inom äldreomsorgen legat på något högre nivåer än under sommaren.
– VI ser oroväckande tecken på att äldreboenden kan drabbas av den spridning som finns i samhället, säger Anders Tegnell.
Men ökningen av antalet fall inom äldreomsorgen beror inte på hävandet av besöksförbudet för några veckor sedan, säger han.
Smittspridningen i Sverige har framför allt tagit fart i Stockholmsregionen.
– Det är ganska mycket i Stockholm vi ser den här snabba ökningen, säger Anders Tegnell.
Folkhälsomyndighetens chefsjurist Bitte Bråstad säger att myndigheten tagit fram nya riktlinjer för lokala utbrott. Vid ett lokalt utbrott kan Folkhälsomyndigheten i framtiden ta fram allmänna råd tillsammans med regionens smittskyddsläkare.
– Vi kommer till exempel kunna besluta om att man ska avstå från att åka kollektivtrafik, besöka särskilda boenden, besöka köpcentrum, avstå överhuvudtaget från att vara i inomhusmiljöer där många samlas, säger hon.
Enligt ett dokument på Folkhälsomyndighetens sajt kommer myndigheten också kunna avråda från exempelvis gym- och restaurangbesök i den drabbade regionen.
Redan i dag uppmanar Folkhälsomyndigheten och regionerna till försiktighet vid resor i kollektivtrafiken. Bitte Bråstad säger att de nya riktlinjerna kan innebära att invånarna helt avråds från att resa i kollektivtrafiken när det saknas möjlighet att boka platsbiljett.
Precis som i dag handlar det om frivilliga råd och uppmaningar, till skillnad mot åtgärder i andra länder där medborgarna exempelvis kan få böter om de inte följer en viss riktlinje.
– Det bygger på frivillighet från allmänheten, säger Bitte Bråstad.
Råden kommer att träda i kraft den 19 oktober så vojne vojne, nu är goda råd dyra....
svd.se
Nya riktlinjer införs för lokala coronautbrott | SvD
Folkhälsomyndigheten har tagit fram nya riktlinjer för lokala utbrott