Skuldmättnad har alltså inte ett skit med någonting alls att göra och den räntekostnad som ackumuleras i ekonomin spelar ingen roll överhuvudtaget för utvecklingen, ja och BTW så finns det inget matematiskt inbyggt tillväxtkrav heller...
Detta är en så jävla hjärndöd artikel att det är häpnadsväckande att inte DN-huset har stormats redan...
"De ser ut precis som vanliga företag med alldeles vanliga ägare, anställda och kunder. Men de saknar puls – lönsamhet. Tekniskt sett är de färdiga för konkurs. Och ändå hasar de runt i vår ekonomi och tar upp plats som är till för de levande.
Zombieföretagen observerades först i Japan, där de har beskyllts för att ha bidragit till det som brukar kallas det förlorade årtiondet. Sedan det japanska utbrottet har fenomenet också spridits globalt.
Enligt en ny rapport från centralbankernas samarbetsorgan BIS har andelen zombieföretag i rika länder ökat från 4 procent av alla börsnoterade bolag på 1980-talet till 15 procent 2017.
Efter pandemikrisen kan de bli fler, varnar studien. Det är dåliga nyheter.
Något godare nyheter är att det finns en del som talar för att svensk ekonomi kan klara sig jämförelsevis bra i zombieapokalypsen.
Vad är då själva problemet?
Sjukdomens upphov lär ha att göra med att banker ibland föredrar att hålla hopplösa företagskunder under armarna och låna ut mer pengar när det vettiga egentligen vore att tvinga dem i konkurs.
Zombieföretagen kan nämligen hamstra resurser och suga i sig lån som skulle göra nytta på andra ställen.
En företagskonkurs är besvärlig. Ett stort rättsligt trassel måste redas ut. Dessutom betyder det att banken behöver bokföra en förlust. Kanske har kunden bara en svacka?
Sådant önsketänkande leder i längden till andra bekymmer.
Zombieföretagen kan nämligen hamstra resurser och suga i sig lån som skulle göra nytta på andra ställen. Framför allt borde pengarna gå till nya och växande företag som inte lånar för att täcka räntebetalningar på gamla lån, utan för att förverkliga nya affärsmodeller och investera i forskning och teknik.
Efter 1990-talets börs- och fastighetskris var investeringarna i Japan länge märkligt låga. Få nya jobb skapades. Den japanska ekonomin visade brist på normala livstecken. Vilket alltså skulle kunna förklaras av det utbredda zombieföretagandet.
Att zombiefieringen hotar att eskalera efter pandemikrisen sägs bero på främst två faktorer. En sak är det superlåga ränteläget. Det kan göra det billigare för bankerna att hålla liv i dödsdömda företag.
En annan faktor är de massiva stödinsatserna åt näringslivet som har lanserats under krisen.
De förutsättningarna finns även i Sverige. Problemet är dessutom redan här. Antalet svenska zombieföretag ökade efter it-bubblan och finanskrisen, visar en färsk rapport från Riksbanken. Det kommer också att öka efter viruskrisen.
Men Riksbankens granskning ger också en något ljusare bild än BIS. Zombieföretagandet tycks inte vara så utbrett i Sverige. Dessutom orsakade de många räntesänkningarna från 2011 och framåt inte någon lavinartad ökning. Tvärtom.
Sverige har också ett skapligt försvar mot zombieinvasionen. Inte minst bådar det gott att vårt banksystem från början var friskt.
De olika systemen för nödlån, uppskov och garantier för företagen är också mindre här än i andra länder. Det kan vara en fördel på sikt.
Under våren hade svensk ekonomi en ganska kraftig våg av konkurser. Det är inget att jubla över.
Men frågan är om det långsiktiga läget är bättre i länder som Tyskland och Frankrike. Där har konkurserna minskat kraftigt, trots ett brantare ras i ekonomin. När zombierna gnager i ytterdörren kan det bli läskigt."
dn.se
Carl Johan von Seth: Efter pandemin hotar en zombieattack i ekonomin - DN.SE