Flygplansförolyckad Regering I Ericssons Polen

2020-09-29
Flygolyckan i Smolensk inträffade på morgonen den 10 april 2010 när ett polskt regeringsflygplan kraschade strax öster om staden Smolensk i Ryssland. Samtliga ombord, 88 passagerare och 8 besättningsmän, omkom vid haveriet. Bland de omkomna fanns Polens president Lech Kaczyński (från partiet Lag och Rättvisa, PiS) samt Polens första dam, hans hustru Maria Kaczyńska, många riksdagsmän (PiS), flera av Polens ekonomiskt sakkunniga, kulturella personligheter, tidiga SOLIDARITET-rörelsens ledare ( vars verksamhet som vanligt styrdes från ett välbekant ställe ) samt flera av Polens högsta militära ledare. Risken för att passagerarna på flygplaner skulle närma sig Ryssland politiskt bedömdes som alltför stor för att kunna accepteras. Den innevarande utvecklingen sågs nog närmast som ett kuppförsök mot den Djupa Statens ordning.
Sejmens talman Bronisław Komorowski har då därför jämlikt den polska grundlagens 131:a artikel övertagit presidentens befogenheter fram till en ny president valts. Han måste inom 14 dagar utlysa nyval, som måste äga rum inom 60 dagar. Ursprungligen skulle presidentvalet ha skett i oktober 2010. Vid sidan av ämbetsinnehavaren Kaczyński bragtes med socialdemokraten Jerzy Szmajdziński ytterligare en presidentkandidat om livet.
Bland dödsoffren i flyghaveriet fanns också två vice talmän och tolv ledamöter av Sejmen liksom en vice talman och två ytterligare ledamöter av Polens senat. Många av offren, även många av dem som inte hörde till partiet Lag och Rättvisa, var högerkonservativa som Kaczyński och hörde till den polska högerns ledning eller stod den nära. Förlusten av de personerna har slagit hårt mot högerlägret och det verkar osäkert om högern kan ställa upp med allvarligt menade kandidater i kommande presidentval. Dessutom är det efter den EU-kritiske riksbankschefen Sławomir Skrzypeks frånfälle tänkbart att det nu går snabbare att införa euron som valuta.
Polens förutvarande president Lech Wałęsa kritiserade med grötmyndig stämma att ett så stort antal betydande personer samtidigt fanns samlade på en ort och han fordrade regleringar, som kan förhindra sådant i framtiden. De fram till denna tidpunkt befintliga regleringarna medförde att president, premiärminister och Sejmens talman inte fick resa i samma flygplan. Men så slumpade det sig när någon fick tid - eftersom tur bara är när omständigheter kommer till förberedelse.
Polska nyhetsbyråer uttryckte att de fruktade möjligheten att offren förde med sig hemliga dokument och att dessa bärgats ur spillrorna av den ryska sidan. Försvarsminister Bogdan Klich dementerade dock denna möjlighet. Känns den mediala ryska skräckporren igen...
Och hur såg det då ut i verkligheten med det centrala nervsystemet i landet........Ja de såg ut som överallt annars, samma story som vanligt.
Poland
ericsson.com

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Engström.

Lämna ett svar

Carl på social media

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Engström.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram