Med Stockholmsbyråkratin med sin kanslisvenska i bagaget kan inte ens en svensk låta bli att inse att det är billigare att muta en fackföreningsledare än att höja hela kollektivets löner, så när en fackföreningsledare blir statsminister...ja då är det bara vad det är.
"Under hot om lagstiftning måste fack och arbetsgivare enas. Den gången – 1938 – gällde det Saltsjöbadsavtalet, som lade grunden för den svenska modellen.
Nu är det arbetsrätten som ligger på förhandlingsbordet. Senast på onsdag i nästa vecka måste Svenskt Näringsliv vara överens med LO och PTK – tjänstemannafacken – om de omstridda turordningsreglerna i las, lagen om anställningstrygghet.
Om mönstret från 1938 upprepar sig blir det en kompromiss. Trots att Svenskt Näringsliv kan räkna med att politikerna annars – om parterna inte kommer överens – skulle ändra arbetsrätten till arbetsgivarnas fördel. Men så var det för snart 80 år sedan också. Då ville arbetsgivarna undvika lagstiftning trots att den skulle inskränka strejkrätten.
– Man ville hellre ha en uppgörelse med fackföreningsrörelsen. För arbetsgivarna var arbetsfreden viktigare än den där lagstiftningen, säger Wetterberg.
Det var ett begripligt egenintresse – Sverige hade sedan länge dominerat den internationella statistiken över arbetsmarknadskonflikter. Man kan säga att Saltsjöbadsavtalet tog hand om problemet, och kanske gör det än i dag."
svd.se
Deadline nära – kan leda till regeringens fall | SvD
Regeringen faller, januarisamarbetet spricker, den svenska modellen rasar och den gamla axeln mellan Socialdemokraterna och storkapitalet knäcks. Det är några risker – eller möjligheter – när förhandlingarna om arbetsrätten rusar mot deadline.