Att utvecklandet av det ryska vaccinet gått så snabbt har väckt skepticism och oro för säkerheten med det.
Dessutom har insynen i de ryska vaccinationsprogrammen varit begränsad, enligt Ali Mirazimi, vaccinforskare vid Karolinska institutet, vilket gör det hela svårbedömt.
– De har varit ganska fåordiga genom hela processen och har inte publicerat några vetenskapliga data, har han tidigare sagt till SvD.
Matti Sällberg, professor i biomedicinsk analys och vaccinforskare vid KI, är förvånad och anser att godkännandet är anmärkningsvärt.
– De har kanske vaccinerat fler än vad vi känner till och gjort fler studier. Men baserat på det vi vet är det minst sagt anmärkningsvärt att man godkänner något efter att ha vaccinerat 78 personer, säger han och fortsätter:
– Om de nu inte testat vaccinet på fler än 78 personer, vilket är vad vi känner till så bedömer jag detta som politik, mer än något annat.
Enligt Putin sker godkännandet efter mindre än två månaders testning på människor. Det är alldeles för kort tid av testning och uppföljning, säger Sällberg. För att säkert kunna veta om ett vaccin fungerar och skyddar mot infektion måste så kallade fas tre-studier genomföras där populationer som utsatts för smitta, som exempelvis vårdpersonal, helst bör testats.
– Det är alldeles för kort. Kina och USA som var först i världen med att börja testa började med det i mars. Där har man ändå vaccinerat tusentals i de nu begynnande fas tre-studierna och det är det man måste göra om man vill ha förtroende för vaccinet.
Hur pass säkert det nu godkända ryska vaccinet är går inte att avgöra, säger Sällberg.
– Om de bara testat vaccinet på 78 personer så har de ingen aning om det fungerar och om det överhuvudtaget skyddar mot infektion, det är vad jag tror. Men de har kanske testat på något sätt som vi inte känner till. I västvärlden skulle nog detta vara omöjligt.
Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Norberg.