Det Skrattretande Svenska Rättssystemet

2020-06-27

Ja det handlar om det skrattretande svenska rättssystemet:

" Totalt kan så mycket som 1,1 miljarder ha försvunnit ut ur Falcon Funds tre fonder Cautious, Balanced och Aggressive i den gigantiska PPM-skandalen.

Förundersökningsledaren, kammaråklagare Jerker Asplund, väljer dock bara att stämma de två åtalade på totalt 562 Mkr, kopplat till fem finansiella instrument.

Men de kvarstadsåtgärder som har vidtagits är inte i närheten av att täcka beloppet.

Max Serwin har fått två bilar värderade till 1,7 miljoner kronor, en lägenhet värderad till 26 Mkr och övrigt lösöre värt 2,5 Mkr belagt med kvarstad i London.

Hos Afram Gergeo har kronofogden hittat knappt 900 000 kronor i värdepapper samt tillgångar genom bolag - främst en villa i Saltsjöbaden - värderade till cirka 60 Mkr.

Totalt är alltså 91 Mkr säkrade.

Var är resten av pengarna?
”Vi har spårat ungefär 25 miljoner kronor till Max Serwin i Dubai. Sedan är det så, att mycket av det här har vi sett försvinna. Ligger de inte på konton i Sverige eller EU är det svårt”, säger Jerker Asplund till Di.

Falcon Funds disponerade inte sina egna pengar. Enligt EU:s fondregler måste medlen ligga hos ett förvaringsinstitut, som ska säkra att inga regelvidriga investeringar görs.

Falcon Funds hade sitt säte på Malta, och använde landets största bank, Bank of Valetta, som förvaringsinstitut.

Har Bank of Valetta gjort sitt jobb?
”Jag vill inte uttala mig i den frågan”, säger Jerker Asplund.

Vid sidan av de brottmål som Ekobrottsmyndigheten drivit och driver, för Pensionsmyndigheten en egen civilrättslig talan i Storbritannien mot huvudmännen i Falcon Funds-ärendet.

I den talan ingår Mark Bishop.

Han omfattas inte av torsdagens åtal, annat än att bevis som samlats in mot honom ska vara kvar.

Den 17 april dömdes amerikanen till sju och ett halvt års fängelse för affärerna i fondbolaget Optimus. Mark Bishop överklagade först domen, men den 5 juni drog han tillbaka överklagandet.

Samma dag lade Jerker Asplund ned förundersökningen mot honom.

”Han kan aldrig få mer än åtta års fängelse för all den här brottsligheten, även i det som vi kallar del två. Med bakgrund av hans återkallelse kan vi inte påverka påföljden i princip över huvud taget”, sa Jerker Asplund till Dagens industri.

Mark Bishop åtalas inte på grund av åtalsbegränsning. Men hur mycket har han tjänat på Falcon Funds?
”Ungefär 110 miljoner kronor. Vi har till och med mailtrafik där han och Max Serwin delar upp pengar”, säger Jerker Asplund."

Den 24 februari 2016 stängde Pensionsmyndigheten Falcon Funds tre PPM-fonder för nya insättningar, och den 16 juni slängdes fonderna ut från fondtorget.

Men nödstoppet användes inte till att få ordning på fonderna – i stället iscensatte Max Serwin nya affärer som kostade spararna drygt 260 miljoner kronor.

Det påstår Ekobrottsmyndigheten i åtalet mot Max Serwin och Afram Gergeo, de två huvudmisstänkta.

”När Pensionsmyndigheten fick ögonen på Falcon såg man ändå chansen att göra ytterligare väldigt lukrativa affärer för att ta pengarna själva”, säger kammaråklagare Jerker Asplund till Dagens industri.

Åtalet begränsas till fem finansiella instrument, tre ETI:er och två debentures.

Enda kravet för en ETI, Exchange Traded Instrument, är en underliggande säkerhet - i princip vad som helst - och att papperet finns upptaget till handel. I fallet Falcon Funds var handelsvolymen icke-existerande.

En debenture är en skuldsedel som inte ens kräver underliggande säkerhet.

Under 2015 investerade Falcon Funds i tre ETI:er, för totalt 219 Mkr.

Pensionsmyndighetens insättningsstopp larmade de huvudmisstänkta om att de goda dagarna var på väg att ta slut.

Men i och med att myndigheten inte sade upp avtalet med Falcon Funds förrän nästan fyra månader senare hade duon gott om tid att planera ytterligare en dränering av PPM-pengar.

Under våren skräddarsydde Max Serwin två debentures för vardera 12,5 miljoner euro, dit totalt motsvarande 260 Mkr styrdes.

Falcons förvaltningsbolag, Temple Asset Management, beordrades att göra inköpen.

Som Di långt före åtalet kunnat visa användes en stor del av de drygt 20 000 pensionsspararnas pengar till att investera i det svenska elhandelsbolaget Werel.

Werel är i dag fusionerat med ett finskt dotterbolag, efter att ingen svensk bank ville befatta sig med bolaget.

Vad var det verkliga värdet av aktierna i Werel?
”Det går knappt att värdera. Det var ett mycket lågt värde, om ens något”, säger Jerker Asplund.

Varför är det bara två åtalade, det har ju funnits mängder med människor runt dem?
”En förklaring är uppsåtet, vad gäller Temple Asset Managements förvaltare. Vi har ingen bevisning att han har känt till att de har tagit pengarna, han har inte fått någonting själv. I andra delar av ärendet vill jag inte berätta vad som pågår.”

Hur är det rimligt att tro att när man investerar i de här mycket märkliga instrumenten vet inte förvaltaren vad som pågår?
”Han ser inte att gärningsmännen tar pengarna själva.”

Men han ser ju att de skickar in pengar i ett värdelöst svenskt elhandelsbolag?
”Hans bedömning var att det här hade ett värde om pengarna gick in i bolaget.”

Enligt åtalet gick den övervägande delen av pengarna dock inte in i bolaget, utan till de två åtalade.

Förenklat var konstruktionen enligt åtalet att ETI:erna investerade i aktier i Werel, som Max Serwin och Afram Gergeo sålde till våldsamma överpriser.

Förstår du problemet för det allmänna rättsmedvetandet att bara två personer åtalas?

”Den utredning vi har visar vilka två som har tjänat jättemycket pengar på det här. Dem åtalar jag, så min uppfattning är att de två lagförs som har gjort alla brottsvinster”, säger Jerker Asplund.

Max Serwin åtalas för grovt bedrägeri, alternativt grov trolöshet mot huvudman. Dessutom yrkar åklagaren på tio års näringsförbud.

Maxstraffet är sex års fängelse, men det kan omöjligt dömas ut.

Han är nämligen redan dömd till sex år och nio månaders fängelse för sin roll i första akten av Falcon-härvan, svindeln i fondbolaget Optimus.

De straffrättsliga reglerna sätter gränsen för ekobrott vid åtta år, vilket innebär att om Optimus-domen står sig och Max Serwin döms i Falcon-åtalet kan han som mest få ett år och tre månader.

Afram Gergeo riskerar sex års fängelse för grovt penningtvättsbrott. Även han hotas av tio års näringsförbud.

Dessutom kräver staten stora pengar, i form av förverkande av brottsutbyte.

I ett yrkande om kvarstad preciserar åklagaren Max Serwins ansvar till 9.890.000 euro, 111.265.600 kronor och 4.700.000 dollar. Totalt summeras det till 258,8 Mkr. Från Afram Gergeo kräver åklagaren 207 Mkr, samt ytterligare 100 Mkr från bolag som han kontrollerar.

di.se
De misstänkta Max Serwin och Afram Gergeo krävs på drygt en halv miljard…
De misstänkta Max Serwin och Afram Gergeo krävs på drygt en halv miljard i brottsutbyte, men hittills har inte ens en sjättedel säkrats.

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Norberg.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Norberg.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram