Så passande i tiden som stämningshöjare på Arsenalsgatan 8C....
I skuggan av coronapandemins effekter som i sagornas värld har fått efterfrågan att rasa och som har "tvingat fram stora personalnedskärningar" finns ett annat stort mörkt moln över AB Volvo. Det handlar givetvis i grund och botten om att efterfrågan på världsmarknaden har kollapsat, men det finns ytterligare en pikant detalj i tiden just nu och det handlar om stora skadeståndskrav från missnöjda lastbilsköpare i hela Europa. BTW hade inte Donald Trump lastbilar uppställda utanför Vita Huset....
”Hausfeld är en av de ledande mätt i både antal klienter och i värde på den ersättning som vi kommer att kräva av lastbilstillverkarna. Vi driver parallellt flera mycket omfattande juridiska processer som nu är föremål för domstolsprövning i bland annat Nederländerna och Storbritannien”, säger Andrew Bullion, partner på den brittiska advokatfirman Hausfeld och ansvarig för dess kontor i Stockholm. Märkligt att det inte är en svensk advokatyrcirkus som stämmer.....
”Även många svenska företag är bland de tusentals åkerier och logistikbolag av alla storlekar som vi företräder och som nu vill ha skälig ersättning.” Ingen stämmer här hemma alltså - eller hur menar man?.....
Hausfeld liksom en rad andra advokatbyråer och bolag, har tagit juridisk strid mot bland andra Sveriges största industriföretag AB Volvo. Bakgrunden är att Volvo tillsammans med en rad andra lastbilstillverkare under 14 år mellan 1997-2011 på verkligt Investorvis deltog i en kartell som bröt mot EU:s konkurrensregler. Volvo gick i en förlikning med på att betala cirka 6,5 miljarder kronor i böter till EU. Men flera år efter förlikningsbeslutet 2016 så hotas alltså lastbilsbolagen av en ny tung smäll, genom en mycket stor mängd skadeståndsanspråk. Och enligt Hausfeld fortsätter kraven att växa och omfattar nu flera tusen bolag och cirka 500 000 lastbilar.
”Våra krav bygger på ett mycket gediget faktaunderlag, liksom på det faktum att lastbilsbolagen medgivit att de deltagit i en olaglig kartell under mycket lång tid. Generellt handlar det om att lastbilsköparna tvingats betala i snitt mellan 5-15 procent för höga priser, vilket de nu vill ha skälig ersättning för”, säger Andrew Bullion.
Hur stora är då kraven?
”Det är för tidigt att säga exakt. Ett skäl är att det fortsätter att strömma in nya klienter varje dag. Men klart är att det handlar om många miljarder kronor bara i de processer vi driver och summan har mer än fördubblats senaste åren”, säger Andrew Bullion, som bekräftar att såväl Volvo som Scania omfattas av de skadeståndskrav som Hausfeld driver.
Han har tidigare gjort bedömningen att skadestånd och ersättningarna till lastbilsköparna i slutändan riskerar att bli större än rekordböterna till EU. De uppgår till sammantaget runt 38 miljarder kronor, varav Volvo alltså betalat 6,5 miljarder.
”Vår övertygelse om att vi kommer att vinna framgång har stärkts, bland annat efter att flera av lastbilsbolagen redan betalat ut stora belopp i en rad överenskommelser utanför domstol”, säger Andrew Bullion, och tillägger att avtalen är konfidentiella och att han därför han inte avslöja om vilka bolag som berörs eller andra detaljer.
Uppgifterna om växande skadeståndskrav är potentiellt dåliga nyheter för både Volvo och dess aktieägare. Men Volvo vill inte inte kommentera vare sig de nya uppgifterna eller frågan om bland annat hur stora krav bolaget hittills fått in.
”Vi kommenterar inte pågående rättsprocesser. Men vår åsikt är fortsatt att vi anser att vårt agerande inte lett till någon ekonomisk skada för våra kunder”, säger Claes Eliasson, presschef på Volvo.
Aktiespararna, som tidigare varit kritiska mot Volvos hantering och brist på information i frågan, har inför torsdagens bolagsstämma ställt flera frågor om bland annat de skadeståndskrav som engelska advokatbyråer tidigare riktat mot Volvo. I ett skriftligt svar till Aktiespararna är beskedet att Volvo inte vill uttala sig specifikt om enskilda tvister.
Däremot bekräftar Volvo att det fått och kommer att försvara sig mot ”åtskilliga skadeståndskrav” i olika länder av parter som agerar antingen enskilt eller som en del i en större grupp av klagande eller i en grupptalan.
”Vi bedömer också att det är troligt att ytterligare krav kommer att framställas. Men många av processerna är fortfarande i ett tidigt skede och slutgiltiga domar kan ligga flera år bort”, säger Claes Eliasson.
Av en not i årsredovisningen framgår att en förlust i domstolarna kan bli kännbar för Volvo.
”Ett ogynnsamt utfall för några eller samtliga krav kan, beroende på typ och omfattning av sådana utfall, komma att påverka Volvokoncernens finansiella resultat väsentligt.”
Volvo har ändå inte gjort några reserveringar för eventuella skadestånd i redovisningen.
”Det är i nuläget inte är möjligt att göra en tillförlitlig uppskattning”, säger Claes Eliasson.
Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Norberg.