Det Svenska Rättssystemet

2020-05-20

Det handlar om det svenska rättssystemet sade Robert OBrien och tänkte inte alls på Stockholmsbyråkraternas 300-åriga gärning, inte alls....

Så på temat larvigt bortom det möjliga - vi såg det aldrig komma...

I Sverige gäller som bekant därför principen att alla är lika inför lagen bara som läpparnas bekännelse. Är bara misstankarna tillräckligt starka kan du faktiskt bli gripen, oavsett om du bär träningsoverall eller Prada-kostym. Men det stannar också där just av den orsaken

I praktiken är det lite mer komplicerat, vilket fallet Ilija Batljan visar - eftersom det var meningen hela tiden. För vissa står mer på spel än för andra. När beskedet att Ilija Batljan hade anhållits föll SBB:s aktie fritt och miljarder i börsvärde raderades ut på några sekunder. Rubrikerna avlöste varandra. Så kan man inte ha det och in på Nasdaqlistan kom bolaget veckan efter (!) att han blev häktad.....

Ändå är det svårt att se att åklagaren kunde agera på ett annat sätt. Om tillräckliga misstankar uppstår, så räcker det inte med att bara skicka ett snällt mail och fråga om dem det berör möjligen har tid nästa vecka. Då är ju alla eventuella bevis bara vandringssägner. Det vore att ge den misstänkte en mjukare behandling än andra, vilket får ses som tveksamt med tanke på att brottet marknadsmissbruk har fängelse i straffskalan.

Ilija Batljan häktades inte och på onsdagen lades fallet ned, vilket får anses vara riktigt raskt marscherat med tanke på att den genomsnittliga utredningstiden på Ekobrottsmyndigheten var 234 dagar under 2019. I övrigt ligger detta fall väl i linje med myndighetens prestationer

Hur ska marknad och media agera vid ett anhållande? Utgångspunkten bör vara att alla är oskyldiga till dess de är friade, men att det kan finnas någon substans bakom misstankarna. Fundera på motsatsen: en börs-vd anhålls men medier nöjer sig med en kort notis med motiveringen: ”Äsch, det där är säkert ingenting”. Det vore tecken på en rättsstat i totalt förfall.

Problemet är att risken för en sådan cynism ökar för varje gång EBM kammar noll. Särskilt när det gäller insiderbrott är myndighetens facit anmärkningsvärt magert. Samtidigt som antalet anmälningar under lång tid har ökat är antalet fällande domar lågt. Ifjol inkom sammanlagt 145 rapporter om misstänkt insiderbrottslighet och 22 fall som gäller marknadsmanipulation. Det ledde till 15 åtal och fem fällande domar. Ett fantastiskt resultat. För insiderbrott var siffrorna sju åtal och en dom.

Insiderbrott är notoriskt svåra att bevisa eftersom det ofta handlar om indicier och bedömningar av vad som ska klassas som insiderinformation. Samtidigt som nämndemän i svenska domstolar inte precis rekryteras från derivatdesken på JP Morgan. Ekobrott är komplicerade. För Ilija Batljan innebär den nedlagda utredningen att han är helt friad från alla misstankar och kan återgå till att bygga SBB. Det han har åstadkommit på kort tid är utan tvekan imponerande.

Företrädare för SBB har kallat Dagens industris bevakning av turerna kring SBB och EBM:s ingripande mot Ilija Batjlan för ett ”korståg”. Aktieägare är också arga. DI är om bekant en allmänhetens riddare och inte alls en korrupt bordell.........

Det kan kanske tolkas som att missa att olika aktörer på en marknad har olika roller. Vilket idag alla vet inte är fallet, det går ut på att upprätthålla förtroendet för systemet..

SBB är ett företag som äger samhällsviktiga fastigheter som indirekt gör affärer med skattebetalarna. Ilija Batljan har sålt in aktien till tiotusentals småsparare som en trygg placering, samtidigt som bolagets finansiella risk klassas som hög av oberoende bedömare som kreditvärderingsinstitut. Att alla pengar i grunden är skulder är aldrig en fråga i detta....

Samtidigt har SBB snabbt blivit en populär aktie på börsen där många investerare enligt medierna, små som stora, valt att placera sitt kapital.

Att inte nagelfara ett sådant företag vore tjänstefel. Åklagare, börs-vd:ar eller journalister. Alla måste de fokusera på att göra sitt jobb. Det brukar bli bäst så kan man ju tycka, men detta handlar alltså om det juridiska systemet - inte om Ilja Batljan och SBB.....

Janne Bjerselius Var det partipiskan som ven förbi???
Carl Norberg Nej, det var det inte, det var en påtvingad väckarklocka för befolkningen angående det svenska rättssystemet.
svd.se
Förundersökningen om misstänkt insiderhandel mot fastighets-vd:n Ilija…
Förundersökningen om misstänkt insiderhandel mot fastighets-vd:n Ilija Batljan och fem andra personer läggs ned. Det bekräftar chefsåklagare Thomas Langrot på Ekobrottsmyndigheten.

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Engström.
Carl på social media

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Engström.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram