Gammalt Slaveri

2020-05-17

Denna är faktiskt lite bra för att känna till grunderna för Anglozionistimperiet - de Ostindiska kompanierna - som sedemera utvecklades till dagens globala banker och varför det ser ut som det gör idag i världen.

George Orwell liknade en gång Storbritannien vid en förmögen familj som upprätthåller en skyldig tystnad om källorna till dess rikedom.

Orwell, vars riktiga namn var Eric Blair hade sett konspirationen av tystnad på nära håll. Hans far, Richard W Blair, var en tjänsteman som övervakade produktionen av opium på plantager nära den indiska-nepalesiska gränsen och övervakade exporten av den dödliga grödan till Kina.

Avdelningen för vilka äldre Blair arbetade kallades, skamlöst, opiumavdelningen. Men Blair familjens förmögenhet - som hade stor del slösas bort vid tiden då Eric föddes - härrörde från sina investeringar i odlingar långt från Indien.

Slaveri Avskaffande Lagen från 1833 befriade formellt 800.000 afrikaner som då var den lagliga egendomen av Storbritanniens slavägare. Vad som är mindre känt är att samma handling innehöll en bestämmelse om ekonomisk kompensation för ägarna för dessa slavar, av de brittiska skattebetalarna, för förlusten av deras "egendom".

Kompensationskommissionen var den myndighet som inrättats för att utvärdera kraven för slavägare och administrera fördelningen av de £ 20m regeringen hade avsatt för att betala dem. Detta belopp utgjorde 40% av de totala offentliga utgifterna för 1834. Det är den moderna motsvarigheten till mellan £ 16 miljarder och £ 17 miljarder.

Ersättningen av Storbritanniens 46.000 slavägare var den största räddningsaktionen i brittisk historia tills räddningsaktion för bankerna under 2009 - som alltså gäller samma gamla vanliga familjer och grupperingar. Men inte nog med att slavarna fick ingenting, enligt en annan bestämmelse i lagen var de tvungna att ge 45 timmars obetalt arbete varje vecka till sina forna herrar, under ytterligare fyra år efter deras förmodade befrielse. I själva verket betalade den förslavade delen räkningen för sin egen frigivning.

A new BBC documentary tells how a trove of documents lays bare the names of Britain’s 46,000 slave owners, including relatives of Gladstone and Orwell

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Norberg.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Engström.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram