Storägare Wallenberg Om SAS

2020-04-28

Alltså när det inte kunde bli dummare så får respektlösheten ett ansikte, visserligen bara den vanliga nunan, men den här gången i ljuset från verklighetens strålkastare så nu ser det verkligen patologiskt ut.

Nu måste staten gå in med pengar och rädda SAS – om inte slås bolaget ut. Det hävdar storägaren Jacob Wallenberg som också talar om att det kommer att krävas ”mycket stora belopp” för att hålla SAS vid liv.

-Ja vad fan finns det att säga om det egentligen? Håll bara käften och andan för alltid?

Jacob Wallenberg är rejält oroad. Wallenbergsfären har funnits med som storägare i flygbolaget SAS ända sedan bolaget bildades 1946.

Nu har coronakrisen försatt både SAS och alla andra flygbolag i en extremt svår situation. Ingen vill flyga längre och SAS tvingades under tisdagen varsla hälften av de anställda.

– Det här är en naturkatastrof vi är med om. Nu måste staten gå in och rädda SAS, som är ett samhällskritiskt företag, säger Jacob Wallenberg.

SAS ledning har under lång tid arbetat med att banta och ställa om företaget, men det arbetet var innan coronapandemin slog till inte i mål.

Jaha, så man erkänner nu att man alltså visste att det var bantningsdags och då kommer ju osökt frågan upp om hur man kunde veta detta om allt bara var frid och fröjd, samt vidare då om inte coronakrisen faktiskt ser ut att ha kommit för att dölja just detta faktum?

– SAS är nu finansiellt mycket svagt och behöver de utlovade statliga kreditgarantierna för att klara sig över sommaren. Sedan behövs kapitaltillskott på mycket betydande belopp. Vi har bara några månader på oss att få fram kapital. Löser man inte det kommer SAS inte att finnas kvar, säger Jacob Wallenberg.

Pilutta Jacke, han får göra en folklig insamling....

Wallenbergsfären äger nu 6 procent av aktierna i SAS medan svenska och danska staten äger strax under 15 procent vardera. Men Jacob Wallenberg vill inte säga om sfären är redo att gå in med mer pengar i SAS vid en eventuell nyemission.

– Vi kommer att engagera oss så mycket som möjligt men vi måste få ta ställning till vilka villkor det i så fall blir och det är staterna som sätter villkoren. Det här är så stort att det bara är staterna som kan hantera det, säger Jacob Wallenberg.

Han tror att vi nu kommer att få se dramatiska förändringar av hela flygmarknaden. Flygbolagen måste anpassa sig till en ny verklighet och göra stora omställningar.

– I grunden handlar det här om att vi måste starta om SAS och skapa ett nytt bolag. SAS måste ha nya avtal med de anställda, med långivarna, med flygplanstillverkarna och så vidare. Det blir ett annorlunda företag, hela branschen kommer att bli annorlunda, säger Jacob Wallenberg.

Enligt Jacob Wallenberg kan utländska flygbolag inte lösa de behov som de svenska exportföretagen har av bra flygförbindelser. Det behövs ett bolag med bas i Skandinavien för det.  -Vem som styr de svenska exportföretagen.....

– SAS är samhällskritiskt och marknaden kommer inte att lösa det här om SAS försvinner. Vi måste ha ett flygbolag som flyger med de skandinaviska kundernas behov för ögonen. Ett franskt eller tyskt bolag kommer alltid att flyga med sina invånares behov för ögonen.

SAS konstaterar att de viktiga sommarmånaderna kommer att bli mycket påverkade av coronapandemin. De flesta flygbolag är beroende av sommarmånaderna med dess semestertrafik.

Att Jacob Wallenberg nu vill att skattebetalarna ska gå in med pengar i SAS kan verka förvånande. Han brukar prata om att det är bättre med privat ägande i företagen. Den svenska staten har tidigare också sagt att man vill sälja sitt innehav i SAS.

– Långsiktigt är det bättre med privat ägande. Men det här är en naturkatastrof och då måste staten agera som ett försäkringsbolag. Det finns en betydande logik i att staterna går in i ett sådant här läge, säger Jacob Wallenberg.

Näringsminister Ibrahim Baylan (S) utesluter inte att staten går in med ytterligare pengar, men han menar att det är för tidigt att diskutera en nyemission ännu.

– Vi för naturligtvis en väldigt tät dialog, både med bolaget och med våra nordiska grannar. Men jag har ingen anledning att hålla på att spekulera kring bolaget. När vi får en förfrågan tar vi ställning till den och lämnar ett besked därefter, säger han till TT.

Den moderata riksdagsmannen Lars Hjälmered, som även är ordförande i Näringsutskottet, ser SAS kris som ett bevis på att staten måste gå in med bidrag till företag som fått se sina intäkter rasa på grund av corona.

– Det som bör göras nu, och som borde ha gjorts för länge sedan, är att införa direkta stöd för att rädda företag som drabbats av sänkt omsättning, säger han.

Moderaterna vill också se olika former av direkta stöd för flyget.

– Vi tycker att staten ska upphandla trafik i södra Sverige precis som man redan gjort i norra delarna av landet. Jag förstår inte varför regeringen tycker att trafik till Sundsvall kan upphandlas men inte till Ronneby. Det skulle kunna hjälpa SAS men också andra flygbolag, säger Lars Hjälmered.

Moderaterna är även öppna för att staten skulle göra en kapitalinjektion och därmed öka sitt ägande i SAS.

– Ett ökat ägande är något som kräver riksdagens godkännande. Där är vi inte just nu, men skulle det bli aktuellt är vi beredda att titta på det.

Även Gerald Engström, som är grundare av ventilationsföretaget Systemair och som äger 5 procent av kapitalet i SAS, hoppas på statligt stöd.

– I den här extrema situationen är det rimligt med statliga stödåtgärder och inte bara kreditgarantier. Det är viktigt för det svenska näringslivet att SAS finns kvar, säger han.

svd.se
Nu måste staten gå in med pengar och rädda SAS – om inte slås bolaget…
Nu måste staten gå in med pengar och rädda SAS – om inte slås bolaget ut. Det hävdar storägaren Jacob Wallenberg som också talar om att det kommer att krävas ”mycket stora belopp” för att hålla SAS vid liv.

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Norberg.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Engström.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram