In För Landning

2020-04-27

Ja som sagt, det lär landa där det mesta annat kommer att landa....

USA:s president Barack Obama avlade ett officiellt besök i Stockholm den 4-5 september 2013. Detta var första gången en sittande president i USA besökte Sveriges huvudstad. Dock var det inget statsbesök eftersom inbjudan inte kommit från Sveriges statschef.

Obama hade ställt in ett toppmöte med Rysslands president Vladimir Putin efter Edward Snowden-affären, och valde i stället att besöka Stockholm, inför ett besök på G20-mötet i St Petersburg dagarna efter.

Efter landningen på Stockholm-Arlanda flygplats besökte Obama USA:s ambassad i Stockholm, regeringskansliet i Rosenbad, Stockholms synagoga och Kungliga tekniska högskolan. Övernattningen skedde på Grand Hôtel.

Följande dag besökte Obama kung Carl XVI Gustaf och drottning Silvia på Stockholms slott, och återvände till Arlanda för en avskedsceremoni.

Under presskonferensen betonade Fredrik Reinfeldt de goda relationerna mellan Sverige och USA sedan utvandrartiden. Barack Obama talade bland annat om inbördeskriget i Syrien och uttalade att den syriska regeringen använt kemiska stridsmedel. Obama fick också frågor angående NSA:s övervakning. Han berättade att USA liksom andra länder har vissa underrättelser men att det finns åtgärder på plats för att förhindra ett övervakningssamhälle.

Obamas besök i Stockholms synagoga syftade till att uppmärksamma den svenske diplomaten Raoul Wallenbergs gärning över Förintelsen i Ungern, och Rosh hashana, det judiska nyåret.

I samband med besöket demonstrerade flera olika organisationer runt om i staden. Stora demonstrationståg på Mynttorget protesterade mot "Big Brother Obama" efter sommarens avslöjanden om hur USA genom myndigheten NSA bevakar stora delar av världen genom Facebook, Google och andra internetföretag. En av organisationerna som var med var svenska Piratpartiet.

Ja som sagt, det lär landa där det mesta annat kommer att landa....

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Engström.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Engström.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram