Norska Oljeaffärer

2020-04-25

Ja tänk så det kan slå mot olika delar av Skandinavien...

Vad som blir nästa motor i norsk ekonomi, om oljan inte kommer tillbaka, återstår att se.

”Under 2014–2016 var det bostadsinvesteringarna som verkligen lyfte. Men det är väl inte det som ska rädda norsk ekonomi på längre sikt”, säger Kjersti Haugland.

Många politiker och debattörer lyfter fram grön havsteknik som ett möjligt område, där kunskap och kompetens från offshoreverksamheten skulle kunna användas.

”Det pratas om havsbaserad energiproduktion, fiskeanläggningar till havs eller för koldioxidlagring”, säger Haugland.

”Men det finns i dag inget som ekonomiskt kan ersätta oljan, som varit superlönsam – på en nivå som ingen annan industri når upp till”, tillägger hon.

Norsk Hydro grundades 1905 av Sam Eyde tillsammans med Kristian Birkeland som Norsk hydro-elektrisk kvælstoff aktieselskap för att exploatera deras patent på utvinning av kvävgas med elektrisk ljusbåge. En av de viktigaste produkterna var från början producering av norgesalpeter.

Startfasen finansierades med hjälp av den svenska Wallenbergsfären. Norsk Hydros första anläggningar låg i Notodden och i Rjukan, Telemark. Anläggningen i Rjukan var när den anlades 1934 världens första kommersiella anläggning för utvinning av tungt vatten. Anläggningen drevs under andra världskriget av ockupationsmakten Tyskland som behövde tungt vatten för sina försök att skapa kärnvapen. Anläggningen saboterades flera gånger av motståndsrörelsen och de allierade styrkorna, bland annat i den så kallade Tungvattenaktionen.

I Sverige introducerades Hydro år 1985 som varumärke, detta i samband med att Norsk Hydro övertog Mobils samtliga bensinstationer i Sverige. År 1996 växte stationsnätet ytterligare, då Hydro köpte Uno-X.

I september 2007 meddelades att StatoilHydro planerade att köpa ConocoPhillips stationsnät, JET, i Sverige och Danmark. Som ett villkor till StatoilHydro för att genomföra affären kom Hydro att försvinna som bensinstation i Sverige under hösten 2009. Samtliga 118 stationer såldes till finländska St1.

di.se
Det går snabbt utför för oljelandet Norges ekonomi. Landet är till stora delar…
Det går snabbt utför för oljelandet Norges ekonomi. Landet är till stora delar lamslaget av smittskyddsåtgärder för att bromsa spridningen av covid-19, men också hårt drabbat av den senaste tidens ras för råoljepriset.

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Norberg.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Norberg.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram