Fogsamt Ericsson

2020-04-25

Vi påminner om att Ericsson sedan december är bundna till ett avtal om att vara väldigt lydiga, eller så.......

Börje fick helt enkelt ge bort löständerna och sedan började det gå väldigt dåligt för den Djupa Staten när själva bettet blev tandlöst....

Vid helgen runt den 9:e december slöt Ericsson ERIC B -3,5% en överenskommelse kring korruptionsanklagelserna från dels USA:s justitiedepartement DoJ, dels finansinspektionen SEC.

Som del av avtalet ska Ericsson under tre års tid övervakas av en extern granskare, som utses av och rapporterar till DoJ.

Mycket talar för att det blir en advokatbyrå som tilldelas uppdraget.

Byråns medarbetare kommer att ha full frihet att komma och gå i Ericssons lokaler och böcker, som sanningsvirus med Stars and Stripes målade på portföljen.

Föreställ er nu att Ericsson står i begrepp att teckna ett stort avtal med en kinesisk mobiloperatör.

Kunden ska förse en helt ny, gigantisk företagsstad med den allra senaste tekniken som kopplar ihop fabrikernas alla gaffeltruckar, övervakningskameror, brandvarnare med mera enligt principen om sakernas internet.

Det är nämligen här de flesta telekomanalytiker är överens om att framtidens användarscenarion, det vill säga nya intäkter, för 5g finns.

USA:s försvarsdepartement vet att ett storbygge är på gång, och är nyfikna på om det ska produceras mikrochips som hotar Qualcomms marknadsdominans. En fråga skickas över till DoJ, som instruerar ”överrocken” på Ericsson att ta fram all dokumentation om den förestående affären.

Ericsson är helt bakbundet av avtalet med DoJ. Det är bara för Chris Houghton, chef för Nordostasien, och nätverkschefen Fredrik Jejdling att langa fram avsiktsförklaringen.

”Tackar och bockar”, säger DoJ. Och den kinesiska operatören drar sig ur affären, med ett post scriptum att ”ni kan höra av er igen om tre år”.

Som läsaren förstår är det här ett hypotetiskt och tillspetsat scenario.

Men risken är konkret att USA vill försöka använda Ericsson för att veta mer om Kina, det land som på sikt kommer att ta över herraväldet över världsekonomin.

Lika konkret är risken att kinesiska kunder kommer att vara extremt försiktiga med vilken information de delar med sig till Ericsson.

Den danska förvaltaren Mogens Akselsen, specialist på Asien hos kapitalförvaltaren C Worldwide, tror att neutralitet i handelskriget är avgörande för skandinaviska bolag.

”Om Kina ser Skandinavien som en vän kommer det att vara extremt positivt, men om vi placeras i USA-lägret slår det mot oss”, sa han till Di i september.

Nu får Ericsson dras med stämpeln som bakdörr för information till USA.

Det är exakt vad USA i flera års tid har anklagat Huawei för, att slanga känslig information från sina nätverk och enheter till den kinesiska säkerhetsapparaten.

En skillnad är att Huawei har ekonomisk uppbackning från Peking, exempelvis genom mycket förmånliga kundkrediter.

Ericsson å sin sida tvingas betala för den externa granskaren som rapporterar till USA.

Ironin är påtaglig, och förklarar kanske varför Ericssons vd Börje Ekholm gödslat intervjuerna kring uppgörelsen med svordomar.

di.se
Ericsson har inte haft något val annat än att foga sig efter USA:s villkor i…
Ericsson har inte haft något val annat än att foga sig efter USA:s villkor i korruptionsuppgörelsen. Men nu riskerar svenskarna att i tre år bli ett amerikanskt spionverktyg mot Kina – samma USA som i åratal kastat en liknande anklagelse mot Huawei.

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Engström.
Carl på social media

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Engström.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram