Riskerna är stora inom det europeiska banksystemet till följd av coronakrisen. Med en väldigt låg lönsamhet är vinsten att täcka upp för kreditförluster begränsad.
Under helgen rapporterade Financial Times att ECB talat med politiska instanser i Bryssel angående möjligheten att skapa en så kallad ”bad bank” inom euroområdet.
ECB uppges befara att coronakrisen ger upphov till en ny våg av dåliga lån. EU-kommissionen vill däremot inte skapa en sådan instans då EU efter finanskrisen satt upp regler för bankers resolutionsprocess. Offentliga medel ska enligt detta förfarande först skjutas till efter att aktieägare och vissa obligationsinnehavare har tagit förluster.
”Generellt sett är det så att ju längre söderut i Europa desto större problem”, säger Andreas Håkansson angående banker.
Då läget varit problematiskt redan under de "normala tiderna" i flera sydeuropeiska länder blir risken ”väldigt hög” när BNP faller och kreditförlusterna ökar snabbt.
Det är nu en "politisk fråga" hur dessa problem ska lösas. Ska skattebetalare i europeiska länder med bra banker täcka förluster i länder med svagare banker. På något sätt måste förlusterna som kommer i banksystemet täckas upp...
Nordiska bankers vinst före kreditförluster är mycket högre än nivåerna för sektorskollegor längre söderut i Europa. Vidare tar nordiska banker "mindre risk" vilket i en drömvärld innebär lägre kreditförlustnivåer mot vad banker på kontinenten redovisar under dåliga tider.
Så Investor tycker nog att kursnedgången i svenska bankaktier har varit överdriven. Så när coronakulissen nu faller, så förs det fram att det talas om att nordiska bankaktier blankas av internationella investerare till följd av att flertalet andra europeiska bankaktier förbjudits att blankas. Detta har i sin tur medfört ett större säljtryck än vad som kan motiveras av coronakrisen....
Jorå serru....det går bra nu.
Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Norberg.