Företaget hette Herkules. Det låter svenskt men var registrerat i Kina. Under flera år skickade bolaget fakturor till Ericsson för utförda konsulttjänster, enligt Riksenheten mot korruption.
Den svenska telekomjätten betalade snabbt in pengarna.
Det fanns bara ett problem. Allt var en bluff.
Konsulttjänsterna utfördes aldrig. Och pengarna skickades istället vidare till agenter och höga statstjänstemän i Kina, Malaysia eller Vietnamn.
Kammaråklagare Leif Görts berättar nu för första gången mer i detalj om Ericssons påstådda mutkultur och det faktiska upplägget.
– Några konsulttjänster existerade inte. Misstanken är att pengarna som kom in till Herkules, med en kines som huvudman, helt eller till viss del har, använts till att smörja viktiga personer som varit Ericsson behjälpliga, säger Leif Görts.
Leif Görts har jobbat ett år med den stora brottsutredningen om korruption och misstänkt mutbrott i Ericsson. Han räknar med att kunna fattat beslut i åtalsfrågan senast nästa vår.
Enligt DNB Markets verkar källorna till uppgifterna om ett uppköp av Nokia vara något tunna. Banken skriver att de flesta uttalanden som görs ser ut att vara en återanvändning av tidigare spekulationer som följde efter uttalanden från den amerikanska justitieministern William Barr i februari om att USA bör investera i Nokia NOKIA SEK +3,03%, Ericsson, eller bådadera, för att motverka dominansen från kinesiska Huawei inom 5G.
Uppgifterna i TMT Finance gör gällande att potentiella intressenter på Nokia kan bland annat vara riskkapitalbolagen KKR, Apollo och Blackstone.
I TMT Finance artikel idag noterar källor att det finns en koppling mellan riskkapitalbolaget Blackstones grundare och den amerikanska presidenten Donald Trump. Enligt källuppgifterna kan den amerikanska presidenten ”uppmuntra Blackstone att lägga ett bud på Nokia”, skriver DNB Markets i sin analys.
DNB Markets lyfter också fram att värderingen av Nokia i artikeln, där TMT Finance hänvisar till Yahoo Finance, försvagar trovärdigheten i uppgifterna.
Enligt artikeln uppger TMT Finance att företagsvärderingen för Nokia kan uppgå till 17,35 miljarder dollar, vilket enligt DNB skulle indikera 3:15 euro per aktie.
Det är en för liten premie och når inte upp till den nivån som ett bud sannolikt skulle behöva ligga på för att lyckas, om det nu skulle materialiseras, skriver DNB.
Uppgifterna om att det är riskkapitalbolag som är intresserade av Nokia ser däremot DNB som troliga givet Nokias låga värdering.
”Vi tror att Silver Lake, som äger Motorola Solutions, också kan vara en potentiell budgivare”, skriver DNB Markets men påpekar samtidigt att det är tveksamt om EU skulle tillåta ett uppköp som eventuellt kan uppfattas ha geopolitiska motiv.
Nokia, som steg 7,7 procent under den sena handeln på torsdagen, fortsatte uppåt på fredagen. Vid 10.40-tiden hade Nokiaaktien lyft ytterligare 3,2 procent och Ericsson hade samtidigt gått upp 1,8 procent.
Nokia-aktien handlades upp med 7,5 på torsdagen och fortsätter upp på fredagen. Strax innan klockan 11 är den upp 3,4 procent.
Och när det ändå fördes på tal:
Midsommarkransen var ursprungligen namnet på en krog som hörde till Hägerstens gård. Den byggnad krogen låg i uppfördes 1775, och låg på nuvarande Nioörtsvägen 42. År 1901 såldes marken till AB Tellus som anlade ett tegelbruk på platsen med start 1905. Kring detta växte ett kåksamhälle upp. Leran i lertäkten sinade dock och bruket gick i konkurs. Konkursboet köptes av Nyborgs AB som ägdes av bland andra bankiren Olof Aschberg med syfte att på spekulation uppföra billiga hyreslägenheter utanför stadens trängsel.
Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Norberg.